Kultura
12. STUDENTSKE KIPARSKE RADIONICE

Umjesto da skupljaju prašinu, resit će vrtić
Objavljeno 8. prosinca, 2020.
Dvorište DV-a "Pčelica" će, umjesto planirane jedne, resiti tri skulpture gljive, košarkaška lopta, domino-pločica, crv...

Iako joj tako stoji u nazivu, zbog trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnje izdanje radionice s naglaskom na klasičnoj likovnoj obradi drva, nažalost, nije bilo međunarodnog karaktera i nije, kao u prethodnih 11 godina, održano u šumi Jarčevac nedaleko od Petrijevaca. Tijekom proteklih desetak dana u zgradi Kiparstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održana je 12. međunarodna studentska kiparska radionica Jarčevac.


Nije to spriječilo sedmero studenata diplomskog studija Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost AUKOS-a, Filipa Malovčaka, Ivonu Malčić, Domagoja Salonju, Josipa Pratnemera, Valentinu Damjanović, Niku Grgića i Mislava Tadića da - uz prethodnu pripremu te stručnu pomoć profesora i stručnih suradnika - pod vodstvom umjetničke suradnice, dr. art. Margarete Lekić i asistentice Josipe Stojanović, realiziraju svoje autorske skulpture primjerene za djecu vrtićke dobi, odnosno za dvorište Dječjeg vrtića "Pčelica" u Osijeku.

Neplanirano i slučajno- Izradio sam tri poveće, može se reći divovske gljive. Na tu sam ideju došao posve neplanirano i slučajno. Naime, jedan moj prijatelj dosta ide po šumama gdje fotografira, snima, bere i proučava gljive, pa me je on na neki način inspirirao i potaknuo. Zadovoljan sam, bilo ih je jednostavno izraditi, no opet, mislim da će se zbog svoje veličine baš dobro uklopiti u prostor za koji su namijenjene - rekao je student druge godine diplomskog studija Mislav Tadić.


Za razliku od Mislava, koji je i pretprošle godine sudjelovao na radionici Jarčevac, u njezinu 12. izdanju prvi se put okušao Domagoj Salonja s prve godine diplomskog studija. On se, pak, odlučio za skulpturu domino-pločice.


- Šteta što se zbog pandemije nije moglo ići u šumu jer tamo bi vjerojatno bio nešto bolji osjećaj, međutim, i ovdje je super prostor. Također je bila odlična, opuštena atmosfera, imali smo apsolutnu slobodu raditi što god smo željeli, tako da mi se sve skupa jako svidjelo. Budući da sam 1998. godište, pripadam generaciji koja je još uvijek igrala domino. Za domino-pločicu odlučio sam se s obzirom na to da je riječ o zapostavljenoj društvenoj igri uz koju se prilično lako mogu naučiti brojevi, a današnja djeca, nažalost, vrlo vjerojatno ne znaju što je domino - kaže Domagoj.


Skulpture nastale na radionici - realizirana je sukladno epidemiološkim uvjetima te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera - u dvorištu DV-a "Pčelica" bit će postavljene čim prilike to budu dopuštale. Voditeljica radionice nada se da će se to ostvariti tijekom svibnja sljedeće godine.
Korisne skulpture

- Skulpture iz prethodnih godina bi nakon izložbe u pravilu završile u fundusu, gdje skupljaju prašinu, a kako su iz DV-a "Pčelica" pristali da će ih redovito obnavljati, ovo je prvi put da ćemo skulpture s radionice Jarčevac staviti u funkciju i da će od njih biti neke koristi. Recimo, imamo skulpturu crva na kojoj će klinci moći sjediti pa će to izgledati kao da jašu crva, što će njima sigurno biti jako zabavno. Planiramo otići i postaviti skulpture jedan vikend na proljeće, a cilj nam je također i da studenti usput urede tamošnje klupe i sprave - rekla je dr. art. Margareta Lekić te dodala da je u planu bilo izraditi sedam skulptura, no s obzirom na ambicioznost polaznika radionice nastalo ih je nešto više.

Dvorište DV-a "Pčelica" tako će, umjesto planirane jedne, resiti tri skulpture gljive, košarkaška lopta, domino-pločica, crv, dvije skulpture apstraktne forme (pogodne za razvijanje senzorskih sposobnosti vrtićaraca), organska skulptura s prošupljenjem koju je izradio Filip Malovčak, inače bivši polaznik DV-a "Pčelica", te bijelo-plavi čamac na koji će djeca također moći popeti.


Danijel Miklić
I U BUDUĆE SKULPTURE U FUNKCIJI
U dosad održanih 12 izdanja radionice Jarčevac sudjelovalo oko 140 studenata i to u kontinuitetu od 2009. Osim na svakogodišnjim izložbama na otvorenome u šumi Jarčevac, skulpture nastale na ovoj radionici izlagane su i u osječkom Arheološkom muzeju, Galeriji Nádor u Pečuhu, Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku te na otvorenom u Erdutu i Iloku, kao i u sklopu Kampusa ispred zgrade Kiparstva. Prema riječima dr. art. Margarete Lekić, i za sljedeću je godinu u planu nastaviti s praksom stavljanja drvenih skulptura u određenu funkciju.
Možda ste propustili...

“RITINA ŠKOLA” GOSTUJE U OSIJEKU, 11. PROSINCA

Prava kazališna poslastica

“POKLONI OVU KNJIGU”

Slikovnica o darivanju

OGRANAK MATICE HRVATSKE ORAHOVICA

Ivan Grgurić Orahovicu je volio na poseban način

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana