Kultura
PREMIJERA “GOSPOĐICE JULIJE”

Glumci kroz predstavu dijele osobna iskustva
Objavljeno 9. studenog, 2020.
Redateljica je Zagrepčanka Aida Bukvić, naslovnu ulogu igra Osječanka Matea Marušić, uz Vladimira Tintora i Petru B. Blašković

Gospođica Julija švedskog književnika Augusta Strindberga, nastala 1888. i praizvedena 1906., doživjela je i svoju vinkovačku premijeru u dvorani Gradskog kazališta "Joza Ivakić". Koprodukcija s osječkim HNK-om imat će u subotu, 14. studenoga, i svoju osječku - premijeru.

Vinkovačku publiku, njih samo 60-ak zbog epidemiološke situacije, na ulazu je čekalo mjerenje temperature, morali su dati podatke i imati masku na licu, no zadovoljno su odgledali ovu dosta zahtjevnu predstavu, čija se radnja događa na imanju švedskog grofa na Ivandan 1874.

Vinkovci + Osijek

Ovu nordijsku dramu režirala je Aida Bukvić, Zagrepčanka, naslovnu ulogu igra Osječanka, članica vinkovačkog kazališnog ansambla, Matea Marušić, Kristinu, kuharicu na grofovskom imanju, iskusna Petra Bernarda Blašković, od prošle godine i ravnateljica Drame HNK-a Osijek, a slugu, pokretača radnje, dočarao je Vladimir Tintor.

Mlada glumica Matea Marušić ovaj je tekst radila na sarajevskoj akademiji kao diplomski rad.

- Jako me zaintrigirao taj tekst jer smatram da je kao klasik i danas aktualan, moderno napisan i toliko slojevito ispisan kroz muško-ženski odnos. Pronašla sam se u toj ulozi kroz razne situacije i privatna iskustva koja sam željela podijeliti, a to i jest povlastica kazališta, jer publika ne zna što smo mi to podijelili. Drago mi je što su naše kazalište i HNK imali sluha za ovakvu vrstu suradnje i ovakav tekst, koji je potreban i Vinkovcima i Osijeku. Bio mi je užitak raditi s ovakvim partnerima, iskusnim i dobrim ljudima kao što su Petra i Vladimir i to se potvrdilo i večeras, kada smo imali prekrasne reakcije publike koja nas je pratila - zadovoljno će Matea Marušić.

Ovakvu premijeru, i to još prvu u koprodukciji s osječkim HNK-om, Vinkovci nisu imali ne samo zbog limitiranog broja gledatelja nego i zbog nedostatka premijerne atmofere, od čestitanja i cvijeća do domjenka. Na premijeru su pozvali, kaže ravnatelj Zdenko Rečić, "ljude od struke". Bili su glumci iz HNK-a koji su došli vidjeti svoje kolege, vodstvo HNK-a, profesori, ali i generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli, mr. sc. Josip Juras, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić te gradonačelnik Ivan Bosančić, koji im pomaže i redoviti je gledatelj već godinama. Šefica marketinga, Mirela Čikvari, nije sumnjala u uspjeh predstave, no njezino je oduševljenje nakon premijere i veće:

- Znanje i iskustvo udruženo s mladim talentom iznjedrilo je predstavu koja izaziva duboke emocije. Sudeći po premijeri, predstava će lako pronaći svoj put do publike. Usudila bih se reći da se Gospođici Juliji smiješe brojne nagrade. Ponosna sam što sam dio ovoga projekta. Također želim zahvaliti publici koja u ovo krizno vrijeme dolazi u kazalište i podržava naš rad. Hvala što volite kazalište i kazališnu umjetnost!

Kulturno središte

Vinkovački glumac Vladimir Andrić uvjeren je da njegovo matično kazalište ima novu hit-predstavu:

- Glumački ansambl Upravi kazališta i dalje predlaže tekstove koji zauzimaju važno mjesto u svjetskoj dramskoj književnosti. Klasici poput Staklene menažerije Tennesseeja Williamsa i večerašnja premijera vinkovačko kazalište i Vinkovce drže u probranom društvu respektabilnih kulturnih središta u Hrvatskoj. Suvremen pristup klasičnom tekstu u odličnoj režiji Aide Bukvić dokaz su kako su vrhunski pisci aktualni u svakom vremenu i prostoru i da toksični muško-ženski odnosi postoje i postojat će zauvijek. Emocija, ego i strast jedine su osobine koje su zajedničke apsolutno svakom čovjeku, a Striendberg je poznavao čovjeka, Aida Bukvić ga je znala režirati, a Matea, Vladimir i Petra besprijekorno uprizoriti komplicirane likove.



 

Miroslav Flego
U DVORANI MAKSIMALNO 70 GLEDATELJA
Ravnatelju Zdenku Rečiću žao je što zbog nepovoljne epidemiološke situacije premijeri nije nazočilo više gledatelja, nego samo pozvani, ali su za subotnju i nedjeljnu reprizu karte puštene u slobodnu prodaju, ali opet uz ograničen broj gledatelja, do najviše 70 (dvorana ih prima 260). No zadovoljan je kako je sve prošlo. “Cvijeće i poklone predali smo glumcima kao što je uobičajeno, ali je sve trajalo po nekoiko sekundi. Ovo je zapravo druga premijera u vrijeme korone, jer smo ljetos premijerno izveli predstavu za djecu Ljepotica i zvijer.”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVCI

Premijera komedije “Privatni život” u kazalištu Joza Ivakić

2

PREDSTAVLJENA ”DJEVOJČICE… PUSTI NAS” KATARINE PAHLJINE

Ukoričene priče čuvaju ljepotu autoričinih uspomena

3

13. LJETNE NOĆI TEATRA EXIT OD 30. LIPNJA DO 4. KOLOVOZA

Sveukupno 40 izvedbi i 22 različita naslova