Osijek
DEJAN LONČARIĆ UPOZORAVA:

Zbog nove uredbe o dimnjacima država treba pomoći građanima
Objavljeno 3. studenog, 2020.
Loše stanje dimnjaka posebice je izraženo u višestambenim zgradama

U posljednjih mjesec dana dimnjačari tvrtke Dimnjak prilikom kontrola i čišćenja dimnjaka ponovo su utvrdili njihovo loše stanje. Vijenac Ivana Česmičkog, Vijenac Ivana Meštrovića, Vijenac Ljube Babića i brojni drugi dijelovi grada imaju, prema riječima direktora tvrtke Dimnjak Dejana Lončarića, neispravne, stare zidane dimnjake, kao i stare uređaje za loženje, kojima je istekao vijek trajanja.

- To je posebice izraženo u višestambenim zgradama i takvo stanje stvara velik problem u održavanju. Problem je u tome što se trošila ne mogu mijenjati ako dimnjaci nisu prilagođeni. Točnije, novi uređaji za loženje zahtijevaju sanaciju dimnjaka, a to stanari ne mogu izvesti samostalno, odnosno bez suglasnosti ostalih suvlasnika stambene zgrade – upozorava Lončarić, smatrajući da je u problem nužno uključiti Grad, Osječko-baranjsku županiju ili čak zatražiti pomoć države.

Naime, Uredba 813/2013 obvezujuća je, a odnosi se na obvezu ugradnje kondenzacijskih bojlera. Nakon te promjene nije više moguće ugraditi stare tipove tzv. C i B trošila. Lončarić naglašava i da su Odlukom o komunalnom redu definirani uvjeti, prema kojima se na pročelja ne mogu postavljati dimovodi, te je nužno pronaći rješenja. To može biti gradnja novih dimnjaka u sklopu objekta ili sanacija postojećih. Direktor naglašava i da se prilikom energetske obnove zgrada ili kuća svakako mora s projektantima provjeriti je li moguće paralelno obavljati i projekt sanacije dimnjaka i prilagodbe dimnjaka novim trošilima. Jako je važno znati i to, dodaje naš sugovornik, da priključenje tzv. peći na pelete nije dopušteno bez utvrđivanja stanja dimnjaka, a u najvećem broju slučajeva potrebna je sanacija postojećih dimnjaka.

- Uočeni su problemi i mi možemo utvrditi činjenično stanje te dati podlogu projektantima odnosno upraviteljima zgrada. Na njima je potom, s obzirom na zajedničke instalacije, da u suglasnosti sa suvlasnicima organiziraju načine sanacije dimnjaka. Moram reći da građani, nakon što ih na sve upozorimo, logično, reagiraju loše, jer procedura prilagodbe dimnjaka ne ovisi o njima, nego moraju pronaći zajednički jezik sa suvlasnicima. Riječ je o zahtjevnom i dugotrajnom procesu sanacije, a što se duže čeka, broj neispravnih dimnjaka bit će veći – kaže Lončarić, ističući da tvrtka Dimnjak upozorava upravitelje da eventualno sufinancira projekt obnove dimnjaka. Naime, mišljenja je da, poput projekta energetske obnove kuća, i ova obvezujuća uredba o dimnjacima treba imati osigurana sredstva iz fondova EU-a, kako za bojlere tako i za sanaciju dimnjaka. Taj bi projekt, predlaže direktor Lončarić, trebao imati potporu zajednice, odnosno države, jer loše stanje dimnjaka nije evidentirano samo u Osijeku nego i u drugim gradovima.

- Mislim da bi se trebalo pronaći rješenje za brže rješavanje ovoga problema - zaključuje Lončarić.

Marija Mihelić
Možda ste propustili...

MATURANTI CUO-A “BRAĆA RIBAR”

45 godina mature

KREĆU 23. ANTUNOVAČKI DANI

Gastronomija, sajam, igre, smotre...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana