Regija
"OD CVJETNICE DO USKRSA"

Uskrsne pisanice ujesen: Korona odgodila prvu izložbu sela s 3 prezimena
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Izložba prati tradiciju ukrašavanja jaja Rumunjske, BiH, Mađarske, Hrvatske

NOVI PERKOVCI - Uskrsna jaja, ruho i obuća za odlazak na uskrsnu svetu misu, potkivane, vezene pisanice… - sve se to moglo vidjeti u nedjelju u društvenom domu u Novim Perkovcima, a na izložbi pod nazivom "Od Cvjetnice do Uskrsa", prvoj izložbi uopće u povijesti ovog sela s tri prezimena: Adrić, Ferić i Šarčević.

Ne, nisu Perkovčani pobrkali blagdane i godišnja doba, znaju oni jako dobro kada su Cvjetnica i Uskrs i da je sada početak jeseni, no koronavirus je taj koji ove godine diktira događaje, pa su zbog epidemije COVID-19 i svojedobnog potpunog prestanka svih aktivnosti, lockdowna, uskrsne pisanice u Novim Perkovcima na prvoj seoskoj izložbi osvanule ne za Uskrs, nego gotovo pred blagdan Svih svetih. No ne treba ovdje tražiti dlaku u jajetu, nego Novim Perkovcima čestitati što im je posljednjih godina kulturno-zabavni, društveni život sve aktivniji, a sve je počelo od osnutka KUD-a Perkovčani, uz Udrugu čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga Družina iz Zagreba, organizatora prve izložbe u selu, inače jednom od osam đakovačkih prigradskih naselja.

Govoreći u ime KUD-a Perkovčani na otvorenju izložbe, Robert Adrić prisutnima je pojasnio i neobičan termin, odnosno zašto je izložba s temom Uskrsa postavljena početkom jeseni.

– Prvi put u našem selu organiziramo ovakvu izložbu i želim zahvaliti svima koji su se odazvali. Zanimljiva je tema izložbe za ovo doba godine, puno je upita zbog čega u ovo vrijeme, ali ove je godine sve drukčije zbog korone. Izložba je trebala biti otvorena na samu Cvjetnicu, no zbog poznatih razloga prebačena je na rujan. Kako ove godine nismo imali našu smotru, u taj termin ušla je izložba – kazao je Adrić. Inače, izložba ima međunarodni karakter pa su posjetitelji tako mogli vidjeti različite tehnike ukrašavanja pisanica od Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Mađarske do različitih krajeva Hrvatske. Jedna od autorica izložbe, Marija Raguž, kazala je kako je rujan mjesec kulturne baštine u cijeloj Europi.

– U okviru izložbe nalaze se i vezena jaja, a ta je tehnika zaštićena kao kulturno dobro istočne Hrvatske – rekla je Raguž. Uz nju, autorica izložbe je i Manda Svirac. Izložba je obišla gotovo cijelu Hrvatsku i dosad je postavljena dvadeset puta. Uvijek je riječ, pojasnila je Raguž, o stalnoj zbirci koju obogate lokalni suradnici, što je bio slučaj i u Novim Perkovcima.

Otvarajući prvu izložbu u povijesti Novih Perkovaca, zamjenik đakovačkog gradonačelnika Robert Francem rekao je da kulturna događanja zaslužuju da se o njima govori bez obzira na vrijeme u kojemu se održavaju. Francem je pohvalio rad KUD-a Perkovčani, rekavši kako su oni važan dio kulturnog života i promoviranja narodne baštine Grada Đakova.

Osnutkom KUD-a, pa organizacijom folklorne smotre, a sada i prvom izložbom, Perkovčani poručuju da su selo vrijednih, kreativnih ljudi, a ne samo, kakav ga je epitet dosad pratio, selo neženja.
Suzana Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena

2

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %

3

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka