BRANKA STARČEVIĆ TESARI
14.2.2024., 00:00
PROMOCIJA UZ MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE
Strip-slikovnica “24 sata u bolnici” otklanja strah

POŽEGA - Kako olakšati djetetu i njegovim roditeljima boravak u bolnici tema je uz koju je u prigodi Međunarodnog dana epilepsije u Gradskoj knjižnici organizirano predstavljanje zanimljive slikovnice naslovljene "24 sata u bolnici". O temi su govorili psihologinja Marija Krip te nereuropedijatrica Andrea Šimić Klarić, a slikovnicu su predstavili autor Dalibor Divković, dječji kirurg, i grafička dizajnerica Maja Gjajić. Predstavljanje su organizirali Opća županijska bolnica Požega i požeška Gradska knjižnica.

Slikovnica je pripremljena za djecu od četiri do sedam godina, a o nakani autor Dalibor Divković, specijalist kirurgije, subspecijalist dječje kirurgije, voditelj Odjela za jednokratnu kirurgiju i dnevnu bolnicu KBC.a Osijek, rekao je:

- Strip-slikovnica namijenjena je djeci, da im olakšamo boravak i da se prilagode dolasku u bolnicu. Da znaju što očekivati, koliko to traje i kako to izgleda. Da se ta fama o bolnici smanji i približi im se da vide to iz dječjeg kuta. Ujedno da bude igračka, da bude nešto što mogu gledati i čitati, da ima zanimljivu priču i da ih odvojimo od mobitela. Osim toga, namijenjeno je i roditeljima, da se i oni prilagode i prihvate ostanak djeteta u bolnici.

- Autorov altruizam i požrtvovnost posebno se očituju kroz stranice ove strip-slikovnice, jer kao dobar operater on razumije ne samo bolest djeteta i kirurški postupak nego dječjim očima proživljava perspektivu djeteta koje ne razumije i roditelja koji se boje. Posebno pohvaljujem i angažman grafičke dizajnerice Gjajić, ali i djelatnika bolnice prof. Šimić Klarić i Krip, kao i radnih terapeuta Matkovića i Solde, koji su svojim maksimalnim angažmanom doprinijeli realizaciju ove promocije - rekao ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Vukoja.

Na pitanja koja se postavljaju pred roditelje i djec vezano uz to kada dijete treba u bolnicu odgovorila je psihologinja Marija Krip, a prof. dr. sc. Andrea Šimić Klarić, neuropedijatrica Opće županijske bolnice Požega, pojasnila je kako izgleda dan na Pedijatrijskom odjelu bolnice. B.S.T.{embed_infobox_gray}231261{/embed_infobox_gray}