Novosti
TRI OBITELJI IZ IRAKA OTKRIVENE U ŠUMI

Policajci spasili 13 migranata, od kojih jednu trudnicu, ženu s novorođenčetom i sedmero djece
Objavljeno 2. srpnja, 2020.

Vezani članci

RASTE BROJ OBOLJELIH NA ISTOKU HRVATSKE

Sedam pozitivnih osoba na koronavirus, jedna osoba hospitalizirana

STARA GRADIŠKA - Trinaest migranata, među kojima su bile trudnica i žena s novorođenčetom te sedmero djece, spasili su policajci u Postaje granične policije Stara Gradiška u ponedjeljak u 11,20 sati.


- Policajci su u šumi pronašli 13 osoba, utvrdivši da se radi o državljanima Iraka i to dvije muške osobe, četiri ženske osobe i sedmero djece. Među njima se nalazila jedna žena u visokom stadiju trudnoće i žalila se na bolove u trbuhu, jedna žena s novorođenčetom starosti oko 20-tak dana, te nekoliko osoba u lošem zdravstvenom stanju, koji su bili iscrpljeni i gladni. Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć, koji su trudnicu, ženu koja je nedavno rodila, te još dvije žene i novorođenče odvezli u bolnicu u Slavonski Brod. Preostale dvije muške osobe i šestero djece prevezeni su u prostorije za smještaj migranata u Postaju granične policije Stara Gradiška, gdje su im osigurali prehranu i napitke, te osnovne higijenske potrepštine. Također je odmah pozvana medicinska ekipa iz Nove Gradiške koja ih je pregledala, utvrdivši da nemaju zdravstvenih tegoba - doznajemo od Damira Brezića iz Policijske uprave brodsko-posavske.


Kako dalje navode iz policije, utvrđeno je da se radi o tri obitelji koje su ilegalno ušle u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine čamcem preko Save. Budući da su izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom odnosno azilom u Hrvatskoj, prepraćeni su u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb. I drugi dio obitelji će nakon završenog liječničkog tretmana, biti prepraćen u Prihvatilište te spojen s ostatkom obitelji.
 - Za napomenuti je, da policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u kontinuitetu provode zaštitu državne granice i sprječavaju nezakonite migracije sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. U tu svrhu na granici  Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika na zaštiti državne granice te su postavljena moderna tehnička sredstva dalekosežnog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, a u cilju odvraćanja sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama. Prilikom postupanja policijski službenici maksimalno štite temeljna ljudska prava i dostojanstvo svake osobe - ističu iz policije.

- Na granici Republike Hrvatske nalaze se tisuće migranata koji pokušavaju na nezakoniti način ući u EU. Uvijek se prešućuje, a činjenica je da su migranti u ostvarenju svoga cilja spremni koristiti se svim sredstvima, pa i namjernim dovođenjem u opasnost života i zdravlja sebe i članova svoje obitelji, kao i u ovom slučaju, znajući da kada se nađu u opasnosti hrvatska policija će im spasiti život.  Također, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni su tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i neomogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite - zaključuju iz Policijske uprave brodsko-posavske osvrčući se na ranije prijave ilegalnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci zlostavljali. S.Lacić

S.Lacić

Možda ste propustili...

POSTOJI BOJAZAN DA ĆE ZAŠTITA KOJU PRUŽA CJEPIVO BITI SAMO KRATKOTRAJNA

WHO: Neće biti čudotvornog rješenja

NOVA MJERA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Ograničen rad restorana i barova

GOSTI IZ NJEMAČKE, SLOVENIJE, AUSTRIJE, ČEŠKE I POLJSKE

Trenutačno u Hrvatskoj 760.000 turista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DINKO ROMIĆ OSTVARUJE SVOJ SAN

Osječanin proizvodi rakiju koja osvaja okusom, ali i imenom

2

SPORAN POSAO U VUKOVARU

Vukovarska ada:
Odlazak na kupanje bez
epidemioloških mjera?!

3

NADARENI – ZABORAVLJENI: NAŠ OBRAZOVNI SUSTAV KOČI DAROVITU DJECU

Daroviti propadaju jer moraju čekati da ih stignu prosječni