Novosti
U RIJEKU DOPUTOVALO 520 TURISTA

Vlakom došli prvi gosti iz Češke i Slovačke, a već je prodano 30.000 karata
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Prvih 520 putnika stiglo je u srijedu u Rijeku novom linijom iz Praga, čime je simbolički obilježen povratak čeških i slovačkih turista u Hrvatsku.


Riječ je o novoj liniji Prag - Brno - Bratislava - Ljubljana - Rijeka, koja će prometovati svakog dana do kraja kolovoza, a najavljeno je da će prometovati i sljedeće godine. Interes za dolazak na Jadran je velik jer je u prva dva tjedna prodano već 30 tisuća karata.


Novu opciju za povezivanje zemalja srednje Europe s Jadranskim morem ostvarila je češka tvrtka RegioJet, u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Češkoj i predstavništvom HTZ-a u Pragu. RegioJet je privatni češki pružatelj usluga željezničkog i autobusnog prijevoza putnika. Na godinu ima 20 milijuna putnika, od toga 11 milijuna u željezničkom i devet milijuna u autobusnom prijevozu.

Prigodan doček održan je u hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa u izgradnji, jednoj od najvećih čeških investicija u Hrvatskoj. Tako je učinjeno kako bi se zbog epidemioloških mjera i preporuka u vezi s pandemijom prouzročenom koronavirusom izbjegla veća okupljanja na željezničkom kolodvoru. Hotel Hilton jedna je od najvećih čeških investicija u Hrvatskoj. Ministar turizma Gari Cappelli, koji je goste dočekao na kolodvoru, rekao je da je dolazak vlaka iz Praga simbolički povratak naših tradicionalnih turista iz Češke i Slovačke te da je trasa koja prolazi kroz više država dokaz dobre povezanosti, važne za turistička kretanja. "O interesu za našom zemljom svjedoče i ulaganja kakvo je ono češkog investitora u hotel Hilton na Costabelli vrijedno 80 milijuna eura, čime se podiže kvaliteta turističke ponude Kvarnera", rekao je.


Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je da je riječ o prvom većem organiziranom dolasku stranih turista u Hrvatsku, da je Češka jedno od naših najvažnijih tržišta te da smo jako dobro pripremljeni za prihvat većeg broja turista.


Kazao je da je RegioJet najavio da će ovoga ljeta dovesti više od 30 tisuća turista u Hrvatsku.


Podsjetio je da je Češka na trećem mjestu po važnost turističkih tržišta za Hrvatsku i izvijestio da su turisti iz te zemlje u lipnju ostvarili oko 30 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj.


Staničić je ocijenio i da je Hrvatska zanimljiva stranim ulagačima kazavši da vjeruje da će hotel na Kostabeli dati novu dimenziju visokokvalitetnom turizmu na Kvarneru.


Na upit o rizicima u vezi s pandemijom COVID-19, rekao je da nema razloga za brigu, da su se ljudi u vlaku pridržavali mjera te da su upoznati s mjerama koje se provode u Hrvatskoj. Ovdje su dobili informacije i preporuke o ponašanju u zatvorenom i na otvorenom prostoru, da svi trebaju biti odgovorni i da Hrvatska ima razrađene sve procedure, rekao je Staničić.
Glede otvaranja granice prema BiH i Srbiji, kazao je da je BiH s turističkog aspekta važno tržište, ponajprije za makarsko područje. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana