Osijek
ODLUKA GRADA RADI UŠTEDE

Sve će fontane cijeloga ljeta ipak ostati suhe
Objavljeno 20. lipnja, 2020.
Sredstva za održavanje fontana, prioritetno su preusmjerena za pomoć osječkom gospodarstvu

Ovoga će ljeta osječke fontane ostati - suhe. Parterna površina glavnog osječkog trga ne nudi "igru mlaznica", a sve one koji dolaze u Osijek iz smjera zapada i juga ne dočekuje prskanje fontane na Đakovštini, popularna Žolnaj fontana u Parku kralja Petra Krešimira IV. i dalje je pod drvenom oplatom... Nažalost, neizravna je to posljedica koju nam je ostavila koronakriza - financijska sredstva koja su bila planirana za održavanje i servisiranje fontana usmjerena su, prioritetno, za pomoć osječkom gospodarstvu.

Za održavanje komunalne infrastrukture u prvotnoj proračunskoj varijanti Grada Osijeka za ovu godinu bilo je planirano 61,4 milijuna kuna, no nakon posljedica koje je za cijelo društvo ostavila pandemija, taj je iznos smanjen za 7,6 milijuna kuna, to jest na 53,7 milijuna kuna.

Grad Osijek, odlukom Gradskog vijeća, kao jedni od mjera pomoći lokalnim poduzetnicima, oslobodio je, primjerice, zakupce gradskih lokala na tri mjeseca (travanj, svibanj i lipanj) od plaćanja komunalne naknade, što će značiti da će stavka tog prihoda biti manja za 8,3 milijuna kuna. Grad je znatno umanjio i planirana sredstva za održavanje komunalne infrastrukture po gradskim četvrtima i mjesnim odborima, održavanje javnih zelenih površina i parkova umanjeno je za 550 tisuća kuna, znatno su smanjeni izdaci za projekte i tehničku dokumentaciju..., dakle, većina je stavki umanjena, no jedina koja je svedena na nulu jest ona o održavanju gradskih fontana.

Grad Osijek i Unikom uobičajeno početkom godine sklapaju ugovor o održavanju građevina javne namjene - fontana, što je ove godine učinjeno polovinom veljače, a vrijednost tih radova dogovorena je u iznosu od 300 tisuća kuna. No, Gradsko vijeće donijelo je potom u svibnju izmjene Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu, kojim više nije planirana stavka održavanja fontana, pa su, posljedično tome, Grad Osijek i Unikom postigli sporazumni raskid ovog ugovora.

- Kako je najveći dio sredstava koji je usmjeren u pomoć osječkom gospodarstvu preusmjeren iz izvora prihoda komunalne naknade, morali smo se nečega i odreći. Nećemo iz tih razloga stavljati u funkciju fontane, niti će biti zahvata poput dekorativnog sađenja cvjetnih sadnica. Ali, s druge strane, zadržat ćemo i realizirati program košnje i održavanja parkova, zelenih i javnih površina - kaže Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Dario Kuštro
U GRADU UKUPNO IMA 14 FONTANA
U Osijeku je ukupno 14 fontana koje su obuhvaćene programom održavanja. Dio je tih poslova, uz kontrolu ispravnosti rada opreme i uređaja, i kontrola kvalitete vode, kemijsko održavanje kvalitete vode, prilagođavanje mlaznica i drugih strojarskih dijelova. Ali i zamjena neispravnih ili oštećenih dijelova opreme, jer Osijek je, nažalost, suočen i s vandalski nastrojenim pojedincima koji iz obijesti oštećuju javnu imovinu. Možda je stoga dobro imati jedno ljeto bez fontana da bismo ih se iduće godine zaželjeli i znali ih bolje čuvati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike