Učionica

Nastava na daljinu na Odjelu za matematiku
Objavljeno 25. travnja, 2020.
Svjesni smo da nastava na daljinu nije savršena. U konačnici glavnu ocjenu dat će studenti kroz anketu.
Pokretanje nastave na daljinu na Odjelu za matematiku započelo je 16. ožujka 2020. i ­do sada je prošlo kroz tri razvojne faze. Tijekom prve faze, koja je trajala tijekom prvog tjedna, na mrežnim stranicama svih predmeta postavljeni su nastavni materijali te zadatci za studente. Također, na mrežnim stranicama aktivirani su komunikacijski kanali kroz koje studenti mogu postavljati javno dostupna pitanja, a nastavnici i suradnici odgovarati na njih. Treba spomenuti da su, sukladno izdavačkoj politici Odjela za matematiku, sva izdanja trajno i javno dostupna na jednom mjestu te se mogu slobodno koristiti u akademske svrhe (https://www.mathos.unios.hr/index.php/odjel/nasa-izdanja). Tako je osigurano da svi studenti i zainteresirani čitatelji pod jednakim uvjetima dobiju mogućnost pristupa izdanjima. Također, promiče se koncept otvorenoga pristupa u znanosti i obrazovanju radi poboljšanja protoka znanja i inovacija.

U okviru prve faze nastave na daljinu nastavnicima i suradnicima osiguran je studio za snimanje predavanja i vježbi, predloženi su različiti načini prezentacije te mogućnosti korištenja sustava za učenje na daljinu poput Merlina.

Tijekom druge faze, odnosno u drugom tjednu nastave, uvažavajući posebnosti svakog predmeta, nastavnici su Odjela bili obvezni predložiti koncepte vrjednovanja znanja. Ugrubo govoreći, vrjednovanje znanja podrazumijeva mrežne kolokvije, domaće zadaće, kvizove te seminarske radove. Sva pravila vrjednovanja znanja do kraja drugog tjedna bila su javno objavljena na mrežnim stranicama svakoga predmeta.

U trećoj se fazi nastava na daljinu neprekidno unaprjeđuje pri čemu su najvažnije povratne informacije dobivene od studenata. Unaprjeđenje se velikim dijelom sastoji u povećanju broja predavanja i vježbi koje prate audio/video materijali kao i stalna mrežna komunikacija sa studentima. U ovom trenutku na jednom dijelu predmeta održani su mrežni kolokviji. Dobiveni su rezultati zadovoljavajući, u smislu da nisu prisutna značajna odstupanja u odnosu na rezultate dobivene prethodnih godina kroz uobičajenu nastavu.

Provedbu nastave na daljinu neprekidno prati Povjerenstvo za unaprjeđenje kvalitete te zamjenik pročelnika za nastavu i studente. Svjesni smo da nastava na daljinu nije savršena, no zahvaljujući angažmanu nastavnika, povratnim informacijama studenata i stalnim poboljšanjima, vjerujemo da će u konačnici završiti uspješno tako da se realiziraju svi ishodi učenja te da ni jedan student ne bude stavljen u lošiju situaciju od one u kojoj bi se nalazio da se umjesto nastave na daljinu provodi uobičajena nastava. U konačnici glavnu ocjenu dat će studenti kroz anketu kojoj će cilj biti utvrditi njihovo zadovoljstvo nastavom u ovom obliku.
Kristian SABO
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana