Regija
TVRTKA BOR-PLASTIKA

Baranjci su spremni dnevno izraditi 50 do 100 novih respiratora
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
Prototip respiratora bit će gotov ovih dana, a za masovniju proizvodnju traže savjete struke
KNEŽEVI VINOGRADI - U Hrvatskoj, i ne samo u njoj, primjetan je nedostatak respiratora, gotovo nužnih uređaja potrebnih pri liječenju osoba zaraženih koronavirusom.Nazivaju ih spravama koje život znače, a mediji prenose informacije da zdravstveni stožeri diljem svijeta pokušavaju naći nove respiratore kako bi zadovoljili potrebe sve većeg broja oboljelih. Koliko oni znače, shvatili su u tvrtki Bor-plastika iz Kneževih Vinograda, koja je, dakako uz pomoć liječničke struke, za nekoliko dana spremna krenuti u njihovu proizvodnju. Prototip njihova respiratora bit će gotov vrlo brzo, a ako ga medicinska struka prihvati, spremni su dnevno proizvoditi između 50 i 100 primjeraka.

- Aktualna situacija pogodila je i Bor-plastiku. Radimo s desetak posto kapaciteta, pa smišljamo načine kako se prilagoditi te iskoristiti resurse koje imamo, kao i iskustvo stečeno nakon 23 godine rada - priča Atila Borbaš, direktor tvrtke, naglašavajući kako su se odlučili za dva nova proizvoda kojima bi htjeli dati doprinos u ovoj teško situaciji. Objašnjava kako je riječ o respiratoru i sustavu filtriranja zraka u zatvorenim objektima.

- Nije riječ o kliničkom respiratoru, ali je njegova vrlo dobra imitacija. Stavljao bi se na usta, uz automatsko, cjelodnevno upuhivanje određene količine zraka, u ovisnosti o potrebama bolesnika - pričaju Borbaš i voditelj cijelog projekta Rade Trbović dodajući kako im je potrebna pomoć struke u testiranju i podešavanju. Naglašavaju kako su njihovi respiratori prenosivi, kako se mogu bilo gdje upotrijebiti te kako takvih nema na tržištu.

- Cijena će sigurno biti konkurentna, a isporuka brza - dodaju. Nadalje, osmislili su i sustav filtriranja zraka u zatvorenim objektima, koji radi na principu kombinacije mehaničkog filtra i UV lampe. Sastoji se od unutrašnje i vanjske jedinice koje su međusobno povezane.

- Unutrašnja jedinica nalazi se u prostoriji u kojoj pročišćavamo zrak te ima filtar za predtretman zraka čestica do tri mikrona, a vanjska jedinica sadrži HEPA filtar za izuzetno male čestice koje se mogu naći u zraku. U vanjskoj jedinici nalazi se UV lampa koja uništava čestice virusa i bakterija manjih od 1,5 mikrona te na taj način pridonosi sprječavanju širenja virusa. Kompletan sustav je modularan te se može naknadno nadograditi ili prenamijeniti, što je u ovom slučaju izuzetno važno - opisuje voditelj projekta Zvonimir Lukadinović.

Ističu kako su oba projekta rezultat hrvatske pameti.

Ivica Getto
obećanje
mala cijena,

isporuka

jako brza
Nitko od radnika nije dobio otkaz
U tvrtki Bor-plastika se, kao i drugdje, trenutačno radi znatno smanjenim kapacitetima. Kako ističe direktor Atila Borbaš, svi koji mogu rade od kuće, a u dijelu pogona završavaju se narudžbe. Problem im je, kaže, plasman robe u inozemstvo i nabava repromaterijala koji im, najčešće, stiže iz “problematičnih” Italije, Njemačke, Češke... “Naši partneri u inozemstvu također imaju problema, neki ne rade, a neki rade smanjenim kapacitetima”, priča dodajući kako nitko od 60-ak radnika Bor-plastike nije dobio otkaz. Inače, na ulazu u tvrtku u “suljoškoj” poslovnoj zoni natpisi su upozorenja. Prije ulaza u upravnu zgradu obvezna je dezinficiranje ruku, a djelatnica svakom posjetitelju mjeri temperaturu.
Možda ste propustili...

PRIPREME ZA BLAGDANSKO OZRAČJE U GRADU

Ukrašava se Županja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POREZNA UPRAVA I OVE JE GODINE OBJAVILA LISTU NAJVEĆIH POREZNIH DUŽNIKA

Lista srama: Kopačanin i
dalje duguje 8 milijuna kuna

2

TKO ĆE KUPITI USPJEŠNOG IZVOZNIKA I POŽELJNOG POSLODAVCA

Povlači se fond Quaestus, 76-postotni vlasnik Spačve

3

POPRAVLJEN MOST PREKO JAVORICE

Preko mosta do dvije tone tereta