Novosti
POPUSTI I POGODNOSTI

Virtualna dječja kartica obiteljima stiže u lipnju
Objavljeno 10. ožujka, 2020.
Ministarstvo za demografiju: Riječ je o besplatnoj mobilnoj aplikaciji koja će građanima biti dostupna kroz sustav e-Građanin

Od lipnja sve će obitelji s djecom u Hrvatskoj imati pravo na virtualne dječje kartice koje će im omogućavati pogodnosti i popuste na robe i usluge. Riječ je o novom projektu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja za cilj ima podizanje standarda i kvalitete života obitelji.

Digitalizacija društva
E-Dječja kartica je usluga, odnosno mobilna aplikacija kao isprava kojom se utvrđuje roditelj s brojem djece, a na temelju koje se potom ostvaruje mogućnost za pogodnosti i popuste. Aplikacija se neće moći koristiti kao sredstvo plaćanja, bit će besplatna za sve korisnike, a predviđene pogodnosti odnosno popusti povećavali bi se s brojem djece u obitelji. Riječ je o prvoj takvoj pronatalitetnoj mjeri s nacionalne razine u Europi, koja neovisno o broju djece i bez dohodovnog cenzusa ili članarine omogućava financijske uštede obiteljima. Naime, većina zemalja članica Europske unije nudi obiteljske kartice roditeljima s troje ili više djece, točnije Obitelj 3+ kartice, a koje su dostupne i kod nas uz plaćanje prethodno utvrđenog iznosa članarine.

"Cilj Ministarstva je da dječjom karticom promiče društveno odgovorno poslovanje za stvaranje povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade. Postavljanje sustava u testnu okolinu te inicijalne podrške u korisničkom testiranju usluge e-Dječja kartica kroz sustav e-Građani očekuje se 1. travnja 2020. godine, a usluga e-Dječja kartica bit će dostupna za korištenje i primjenu tijekom lipnja 2020. godine. Vizualni identitet za uslugu e-Dječja kartica bit će predstavljen partnerima i javnosti sukladno terminskom planu uspostave usluge na sustav e-Građani u sljedećem razdoblju. Vjerujemo da će potencijalni partneri, kako javni tako i privatni, prepoznati važnost i svoju ulogu u stvaranju povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade", najavljuju iz Ministarstva.

S pojedinim partnerima se još pregovara, no izgledno je kako hrvatske obitelji koje u lipnju aktiviraju svoju e-Dječju karticu mogu očekivati popuste na posjete nacionalnim parkovima, muzejima, kazalištima te za željeznički prijevoz.

Dobra iskustva
Koncept "kartice" koja to zapravo nije omišljen je, ističe se, jer je Ministarstvo ovim projektom željelo pridonijeti i digitalizaciji društva. "E-Dječja kartica bit će namijenjena roditeljima maloljetne djece, a čije će korištenje, u suradnji s javnim i privatnim sektorom, omogućavati razne pogodnosti odnosno popuste na proizvode i usluge te će u prvoj fazi implementacije biti dostupna kao aplikacija za mobilne uređaje, kao doprinos digitalizaciji društva u skladu sa Zakonom o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Usluga e-Dječja kartica bit će dostupna u sustavu e-Građani, uz korištenje sustava NIAS - Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Kroz uslugu e-Dječja kartica zaprimat će se zahtjevi te će se generirati pristupni podaci za mobilnu aplikaciju", pojašnjava Ministarstvo.

Ističu i kako iskustva pojedinih europskih zemalja potvrđuju da je korištenje obiteljske kartice učinkovit alat za smanjenje troškova obitelji s više djece te da se pokazala kao izvrstan alat koji prema obiteljima mogu koristiti svi oni koji žele pridonijeti podizanju standarda obitelji.

"Niz pogodnosti i usluga koje bi obiteljima s djecom kroz dječju karticu bile omogućene, osim što će utjecati na poboljšanje obiteljskog standarda, također bi u svakodnevnom užurbanom načinu života pridonijelo ekonomičnijem raspolaganju obiteljskim vremenom. S obzirom na to da bi kroz usluge i pogodnosti (javnog i privatnog sektora) okupljala širok spektar sudionika iz kulturnog, gospodarskog, zdravstvenog, sportskog i drugih područja, e-Dječja kartica bila bi i svojevrsni simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece", zaključuju iz Ministarstva.

Ivana Solar
NAJVIŠE JE OBITELJI S JEDNIM DJETETOM
U Hrvatskoj je prema posljednjem popisu stanovništva najveći broj obitelji s jednim djetetom. Njih je više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece gotovo je 320 tisuća. A najmanje je onih obitelji koje imaju troje ili više djece - njih je tek 112.380. Riječ je o društvenoj skupini koja traži bolju podršku društva u obliku konkretnih mjera koje im u financijskom, ali i svakom drugom smislu olakšavaju svakodnevni život. Za njihove interese posljednje dvije godine brine udruga 3plus koja je primljena i u članstvo Europske konfederacije velikih obitelji - ELFAC.
Možda ste propustili...

PROSVJEDI P.E.N. CENTRA I MATICE HRVATSKE ZBOG SRPSKOG ZAKONA

Zgroženi svojatanjem hrvatske kulture

NOVO UNUTARNJE USTROJSTVO MUP-A

U policiji manje šefova

PRVI REZULTATI POPISA: GUBITAK GOTOVO 400 TISUĆA GRAĐANA

U pet slavonskih županija 136.217 osoba manje nego prije deset godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKAZATELJI POPISA ZA OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Osijek istican kao negativan primjer, a više je stanovnika otišlo iz Rijeke

2

SLATINA I OKOLICA NAKON POPISA

Na području općine Voćin pet naselja nema ni jednog stanovnika

3

U HRVATSKOJ NOVI REKORD: UKUPNO 17.489 NOVOZARAŽENIH, UMRLE 43 OSOBE

U Osječko-baranjskoj županiji rekordnih 856 novozaraženih, umrle tri osobe