Regija
“GALERIJA NA OTVORENOM” ZA NOVE VIZURE

VukovART upisao Vukovar među svjetske gradove
Objavljeno 1. veljače, 2020.
Vukovar je dobio 18 slika vrhunskih street art umjetnika iz cijelog svijeta

VUKOVAR - O uspješnosti VukovART-a - projekta koji u gradu na Dunavu i Vuki traje od 2016. godine, govori već i podatak kako je prošle godine promotivnom kampanjom preko društvenih mreža Vukovar vidjelo više od pet milijuna ljudi iz cijelog svijeta.Vukovar je, naime, dobio “galeriju na otvorenom” - 18 velikih djela uličnih umjetnika svjetskog glasa, što Vukovar, kazuju organizatori, svrstava uz bok svjetskih gradova koji dugi niz godina grade kulturu uličnih umjetnosti. VukovART predstavlja, ističe se, novi koncept u kulturi Vukovara. Osim što promovira Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, tim se konceptom mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život, ali oslikana područja predstavljaju i atrakciju koja privlači domaće i inozemne turiste, dok Vukovar, luka na Dunavu, postaje - Luka umjetnosti. Osim što je dobio novu turističku atrakciju, Vukovar se pritom, novim sadržajem “miče od fokusa rata i stvara pozitivnu priču.”- Osmišljavanjem novih društvenih sadržaja i inovacija u društvenoj infrastrukturi želimo promijeniti vizuru grada Vukovara i podići i unaprijediti kvalitetu života, uzimajući u obzir da upravo takav oblik umjetnosti stvara veliku interakciju s domaćim ljudima, ali i turistima zbog svoje atraktivnosti - kazao je o VukovART-u gradonačelnik Ivan Penava. Projekt se nastavlja i ove godine, festivalski dani bit će od 30. svibnja do 15. lipnja, a novost je, kako je nedavno najavljeno, da će VukovART, prepoznat ne samo u nacionalnoj javnosti nego i šire, tijekom sljedeća 24 mjeseca biti financiran s 1,5 milijuna kuna sredstava EU-a, iz Europskog socijalnog fonda, što je pak, uspješno “odradila” Razvojna agencija Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom.Sve je krenulo u proljeće 2016. godine kada je na mostu preko rijeke Vuke, u središtu grada, jedini hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj, iz Slavonskog Broda, na poziv iz Vukovara oslikao prvu 3D sliku “srušenog mosta”, što je odjeknulo u Vukovaru i izvan njega. Slika je postala omiljeno mjesto za fotografiranje, a onda je niknula ideja VukovART-a, koji je je već sljedeće godine u Vukovar doveo ponajbolje iz svijeta street art umjetnosti, pa je šest umjetnika oslikalo isto toliko 3D slika na horizontalnoj plohi. Koncept se s godinama širi.

- Svake godine letvicu dižemo više, ne samo u smislu kvalitete nego i u nastojanju da se u Vukovaru umjetnost živi tijekom cijele godine. Odlučili smo se na pravilo izvrsnosti, za VukovART nije ‘open call’, nego dovodimo najbolje svjetske 3D street art umjetnike - kazuje voditelj marketinga tog projekta Krešimir Herceg. Tako su u Vukovaru u posljednje četiri godine svoja djela ostavili umjetnici iz Italije, Ukrajine, Argentine, Meksika, Njemačke, Francuske, Španjolske, Južnoafričke Republike, Brazila, Belgije, Indonezije... Svi su oni, njih dosad 16, bili oduševljeni gostoljubivošću Vukovaraca, kao i slavonskom hranom, reći će Herceg, dodajući da je “ulična umjetnost” sve popularnija u svjetskim urbanim sredinama.Navest će i kako je VukovART - Luka umjetnosti zamišljen kao platforma koja povezuje - (ulične) umjetnike i umjetnosti. Zanimljivo je i da su, nakon 2017. godine i prvih 3D anamorfnih slika, čime je Vukovar počeo utirati put k “open gallery”, 2018. godine oslikavane vertikalne površine u gradskoj četvrti Borovo naselje, gdje je nastalo pet murala koji su obojili oko 700 “kvadrata” pročelja zgrada.

Valja spomenuti i da od prošle godine u TZ-u Vukovar postoji - i vrlo je tražena - brošura VukovART-a sa svim 3D slikama, mali školarci dobivaju bilježnice s motivima vrhunskih street art umjetnika koja krase pročelja Vukovara, grad je dobio i polumaraton rutom pokraj 3D slika, radionice za mlade... a Siniša Mitrović, iz gradske uprave, istaknut će i projekt Kredica za vrtićku djecu Vukovara.

Uz svaku pak 3D sliku je i pločica s opisom, a njihova je trajnost pet i više godina...
Sanja Butigan

Promotivnom kampanjom VukovART-a na društvenim mrežama Vukovar je vidjelo više od pet milijuna ljudi
Možda ste propustili...

PRVI DAN OTVORENIH VRATA DVD-A ORAHOVICA POSVEĆEN PONAJPRIJE DJECI

Vatrogasci pokazali što rade i s kakvom opremom

ZA RODITELJE ISTA CIJENA U GRADSKOM I PRIVATNIM VRTIĆIMA

500 kuna za cjelodnevi boravak u vrtićima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana