Regija
SVE JE SPREMNO ZA SUBOTNJU NAJVEĆU HRVATSKU FIŠIJADU

U Belom Manastiru kuhat će
više od 250 fiš-majstora
Objavljeno 4. rujna, 2019.
BELI MANASTIR - - Ovogodišnja fišijada neće biti samo manifestacija na kojoj kuhamo, jedemo i zabavljamo se nego i promocija lokalnih proizvoda, gospodarstvenika i OPG-ova - rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob na konferenciji za novinare održanoj u povodu subotnje belomanastirske (najveće u Hrvatskoj) fišijade, u sklopu koje će se prvi put održati Državno prvenstvo u kuhanju fiša. Istoga dana ‘‘kuhače će ukrižati‘‘ i lokalni kuhari u sklopu Prvenstva Baranje, na koje se prijavilo 250 kuhara, čime je srušen dosadašnji rekord.

- Riječ je o velikom događaju koji se iz godine u godinu diže na višu razinu. Cilj nam je bio da fišijada izađe iz baranjskih, pa čak i županijskih okvira, u čemu smo uspjeli - istaknuo je Rob, dodavši kako su zbog velikog interesa bili prisiljeni limitirati broj kuhara. Dodao je kako se već vode razgovori s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore i Ministarstvom gospodarstva, koji su prepoznali važnost ovakve manifestacije, pa je gotovo sigurno da će se već iduće godine uključiti u organizaciju. Na taj će način ostati više novca iz lokalnog budžeta za organizaciju cjelokupne manifestacije. Njezinu važnost prepoznala je i Osječko-baranjska županija.

- Ideja o organiziranju Državnog prvenstva, paralelno s Prvenstvom Baranje, rođena je tijekom prošlogodišnje fišijade, koja je također bila najveća u Hrvatskoj - rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana, Goran Ivanović, podsjetivši na ondašnju impresivnu sliku, kojoj je poseban ‘‘štih‘‘ davalo 200-tinjak vatri na kojima se ‘‘krčkalo‘‘ isto toliko kotlića. Dodao je još kako je Baranja sama po sebi sinonim za riblji paprikaš i papriku, bez koje nema dobrog fiša.

- Upravo smo stoga zaključili kako je potrebna jedna ovakva manifestacija kojom ćemo brendirati ne samo Beli Manastir i Baranju nego i cijelu Osječko-baranjsku županiju - podvukao je Ivanović. A da na Prvenstvu Hrvatske neće biti jednostavno pobijediti, dokaz je i tročlana ocjenjivačka komisija, sastavljana od ‘‘struke‘‘, na čijem će čelu biti Ivan Đukić, predsjednik udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije.

- Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša specifično je upravo po tome što će fiševe ocjenjivati struka. Kriteriji će biti visoki - objasnio je Đukić. Važno je istaknuti kako sve skupa započinje dan prije (u petak, 6. rujna) izlučnim natjecanjem u Nardu. Tamo će kuhati pobjednici raznih fišijada iz nekoliko županija, a petorica prvoplasiranih prenijet će bodove u Beli Manastir, što će im dati određenu prednost u odnosu prema ostalim sudionicima, jer će svi oni koji budu kuhali u Nardu, kuhati i u Belom Manastiru, o čemu je govorio predstavnik TZ-a Grada Valpova. Prvenstvo Baranje počinje u 17 sati, a sat poslije vatre će zapaliti sudionici Državnog prvenstva. Oko 20.30 planirano je proglašenje pobjednika. I.Getto
Sastav Melem i Indira Forza
Sve kuhare i goste dočekat će štandovi s autohtonim proizvodima, bogata gastronomska ponuda te brojne zabavne igre za djecu i odrasle, za čije su pobjednike osigurane vrijedne nagrade. Goste će zabavljati TS Melem, a oko 21 sat počet će koncert Indire Forze. Suorganizatori belomanastirske fišijade su grad Beli Manastir, Osječko-baranjska županija i TZ Baranja, čiji se direktor, Matej Perkušić, zapitao zašto jedini baranjski grad ne bi diljem Hrvatske bio poznat po fišijadi, kao Đakovo po Đakovačkim vezovima, Vinkovci po Vinkovačim jesenima...
Fišijada neće biti ona na kojoj se kuha, jede i zabavlja, nego promocija proizvoda i OPG-ova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana