Regija
DRŽAVNI SKUP STRUČNIH SURADNIKA UČENIČKIH DOMOVA

Virovitički stručnjaci o ispitnoj tjeskobi
Objavljeno 1. studenog, 2017.

VIROVITICA

Učenički dom Marije Jambrišak u Zagrebu bio je domaćin državnoga stručnog skupa stručnih suradnika učeničkih domova u Republici Hrvatskoj s temom suzbijanja ispitne tjeskobe.

Poznato je da ispitna tjeskoba može biti ozbiljna prepreka na putu ostvarenja obrazovnih ciljeva i stoga je potencijalna opasnost za mentalno zdravlje učenika i studenata. Osim toga, visoka razina ispitne tjeskobe nije dobra prognoza za uspjeh učenika i studenata u ispitnim situacijama. Na skupu o problematici ispitne tjeskobe sudjelovali su profesor psihologije Siniša Brlas (Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije) i mag. psych. Ivana Martinušić (Opća bolnica Virovitica), koji su osmislili vodič “Kako prevladati ispitnu tjeskobu” da pomognu učenicima i studentima osvijestiti važnost razvijanja tolerancije na stres i frustraciju u pripremanju za polaganje ispita i poučili ih navikama i vještinama koje im u tome mogu pomoći.

Prof. Brlas je pojasnio da je vodič koncipiran tako da u uvodnom dijelu sadrži tumačenja temeljnih pojmova, a zatim učenike i studente u koracima vodi k ublažavanju tjeskobe za vrijeme učenja, prije ispita i u vrijeme ispita. Riječ je o nizu praktičnih i međusobno logički povezanih savjeta kojima je cilj očuvanje mentalnog zdravlja učenika i studenata u stresnim i frustrirajućim ispitnim situacijama. Na skupu u Zagrebu sudionici su u radionicama uz pomoć autora izradili instrumente za mjerenje ispitne tjeskobe, koji će biti primijenjeni u svim učeničkim domovima u državi kako bi se dobile što preciznije informacije o tome na koji način učenici doživljavaju ispitne situacije.

Stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije pozvani su gostovati u ovoj edukaciji zbog dosadašnjih rezultata u provedbi preventivnih aktivnosti među mladima u svojoj županiji i primjenjivosti njihovih iskustava i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske. P. Žarković

Siniša Brlas i Ivana Martinušić osmislili su vodič “Kako prevladati ispitnu tjeskobu”

Možda ste propustili...

NA BLAGDAN NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA

Orahovica proslavila svoj 793. rođendan

SUDJELOVALI NA ZAGREBAČKOM POLUMARATONU

Medalje za trkače iz PU požeško-slavonske

Najčitanije iz rubrike