Zdravlje
MISLITE NA SVOJU VRATNU KRALJEŽNICU NA VRIJEME

Izdvojite nekoliko minuta svakog dana za razgibavanje
Objavljeno 25. siječnja, 2016.
Degenerativne promjene na vratnoj kralježnici javljaju se u mnogo ranijoj dobi te nisu rezervirane samo za stariju populaciju

Bolovi u vratu, zatim glavobolje kao posljedica promjena u vratnoj kralježnici, danas su gotovo svakodnevnica modernog svijeta.

Degenerativne promjene na vratnoj kralježnici javljaju se u mnogo ranijoj dobi te nisu “rezervirane” samo za stariju populaciju. Više je mogućih uzroka pojave bolova u vratu. Jedan od uzroka je spondiloza (propadanje kralješka zbog istrošenosti), zatim diskus hernija (isklizanje diskusa), ali i mogući su drugi uzroci kada tijelo nije u ravnoteži te komenzira pa previše trpi vratni dio (poput skolioze), te ostalih bolnih stanja.

Anatomija vratne kralježnice

Kralježnica je građena od 33/34 kralješka. Vratna je kralježnica građena od sedam kralježaka C1-C7. Svaki kralježak ima svoj diskus koji je građen od dva dijela. Unutarnji dio diskusa je meka i želatinozna tvorevina, naziva se jezgrom (Nucleus pulposus). Jezgru obavija vezivno tkivo, prsten koji se naziva anulus (Anulus fibrosus).

Podjela sindroma u području cervikalne kralježnice:

1. VERTEBRALNI BOLNI SINDROMI

- očituju se bolovima koji su ograničeni samo na vratni dio kralježnice koji je degenerativno promijenjen, te se bolovi pri tome ne šire u ostale regije. U vertebralne sindrome ubrajamo cervikalni sindrom.

2. VERTEBROGENI BOLNI SINDROMI

- posljedica su degenerativnih promjena kralježnice, ali se očituju dalje od nje.

Cervikocefalni sindrom očituje se bolovima u stražnjem dijelu vrata koji se šire u glavu i zatiljak, a vodeći simptomi su glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zujenje u ušima.

Cervikobrahijalni sindrom bolovi idu iz vrata i šire se u ruku. Vodeći simptomi su bol, trnci koji se šire u ruku, osoba drži glavu u antalgičnom položaju, kretnje u vratu su bolno ograničene, a paravertebralna muskulatura je u hipertonusu.

Liječenje:

Liječenje ovisi o kojoj je fazi riječ.

Akutni stadij: mirovanje u Šancovu ovratniku i lijekovi.

Subakutni stadij: statičke kontrakcije mišića vrata i ramenog obruča, vježbama može prethoditi lagana trakcija.

Kronični stadij: uz statičke vježbe postupno uvoditi i dinamičke vježbe uz trakciju. Svakako je korisna masaža zbog opuštanja, prilagodba životnog prostora i kreveta za spavanje.

Jačanje mišića koji nam čuvaju kralježnicu i sprječavaju ovakve sindrome potrebno je početi provoditi što prije, već u mladosti. Vježbajte tako da pomognete svom zdravlju.

Za navedene vježbe potrebna vam je samo stolica, te ih možete odraditi i kod kuće i u uredu. Tijekom radnog dana izdvojite nekoliko minuta za razgibavanje. Ne žurite pri izvođenju vježbi te se u krajnjem položaju zadržite nekoliko sekundi. Pazite da vježbe ne izazivaju dodatne bolove.

Opustite se, istegnite i pomognite pravilnom držanju te sačuvajte vratnu kralježnicu. (www.centarosobnemoci.com, 091 1701900)

Martina SLIVONJA, bacc. physioth.

Za navedene vježbe potrebna vam je samo stolica te ih možete odraditi i kod kuće i u uredu

Možda ste propustili...

SAVJET ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Crijevna flora može se poremetiti na putovanju

KOPRIVA NEZAMJENJIVA ZA NJEGU KOSE

Jača kosu i daje joj sjaj

SAVJET AKO NE VOLITE VJEŽBE I SPORT

Kalorije možete potrošiti i uz kućanske poslove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RANO OTKRIVANJE SPAŠAVA ŽIVOT

Probno testiranje krvi na 50 tipova raka

2

KAMPANJA POSVEĆENA DISFAGIJI

Svakome treba zagrljaj

3

SAVJET AKO NE VOLITE VJEŽBE I SPORT

Kalorije možete potrošiti i uz kućanske poslove