Regija
PRIVLAČE STRANE INVESTITORE

Deset novih tvrtki iz Mađarske registriralo se u Belom Manastiru
Objavljeno 7. listopada, 2014.
Razgovori s investitorima vodili su se u nekoliko smjerova jer svaki ima različite planove

BELI MANASTIR - Kako bi se uspostavila dvosmjerna komunikacija Grada Belog Manastira sa stranim investitorima koji su u jedinom baranjskom gradu registrirali tvrtke ili to žele učiniti, Grad je u suradnji s tvrtkom Privilegium i Baranjskom razvojnom agencijom grada Belog Manastira organizirao prvi Forum stranih investitora, tijekom vikenda održan u hotelu Patria. Na Forumu je sudjelovalo 30-ak osoba iz poslovnog svijeta, većinom iz Mađarske, ali i jedan njemački ulagač koji svoju proizvodnju najvjerojatnije seli u Beli Manastir, gdje će pokušati otvoriti pogon za izradu kartonske ambalaže.

- Nadam se da će se veći dio sudionika Foruma odlučiti na ulaganje u Beli Manastir - ističe gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, objašnjavajući kako je Forum bio prigoda da investitori čuju nešto više o Poslovnoj zoni, dostupnim izvorima financija i Zakonu o strateškim investicijama, a predstavnici gradske uprave saznaju s kakvim se eventualnim problemima investitori susreću. Naglašava kako svoj optizam gradi na već ranije obavljenim konkretnim razgovorima s dijelom nazočnih investitora, ali će, nastavlja, najsretniji biti kada dođe do realizacije prvih ugovora, te kada počne gradnja pogona odnosno zapošljavanja. Razgovori s investitorima vodili su se u nekoliko smjerova jer svatko od njih ima različite planove. Premda je još rano za bilo kakve preciznije informacije, važno je istaknuti kako se dio potencijalnih ulagača raspituje oko pokretanja proizvodnje u poslovnoj zoni, jedan zbog planirane investicije radi na ispitivanju tla preko puta sajmišta, a postoje i potencijalni investitori (koncesionari) za gradske bazene.

- Povratne informacije su dobre. Sudionici Foruma zadovoljni su beneficijama koje grad nudi, što je samo razlog više da počnu investicije - naglašava Doboš. Partner u organiziranju Foruma bila je tvrtka Privilegium, koja već godinu dana radi na privlačenju investitora u Baranju. Maria Gunzinam, vlasnica Privilegiuma, tvrdi kako je u prvih godinu dana rada, zahvaljujući posredovanju njezine tvrtke, u Belom Manastitu registrirano deset novih tvrtki, čiji su vlasnici većinom Mađari.

- Do sada smo uspjeli zaposliti šest osoba, koje na neki način ispituju tržište vlasnicima spomenutih registriranih tvrtki. Izrađujemo i svojevrsnu datoteku osoba koje govore mađarski, kako bismo nadišli jezične barijere - priča Gunzinam, naglašavajući kako su registracije tvrtki bile samo mali korak prema ralizaciji planiranog, budući da predstoje ispitivanja tržišta, poslovni razgovori, rješavanje administrativnih problema i slično. Mišljenja je kako Baranja mnogo toga nudi, počevši od dobrog zemljopisnog položaja, preko različitih potencijala i mogućnosti.

- Takvi se poslovi planiraju dugoročno, ovo je samo početak priče - kaže, podvlačeći kako je naišla na odličnu suradnju s Gradom Belim Manastirom, čiji su predstavnici otvoreni za razgovor te poduzetništvu daju punu potporu.

Ivica GETTO
SUDIONICI FORUMA ZADOVOLJNI

Jedan od inicijatora i idejnih tvoraca Foruma je dogradonačelnik, Zoran Kranjčec. ''Forum je, zapravo, nastavak prezentacije naše poslovne zone i naših mogućnosti, koju sam održao prošle godine u budimpeštanskoj Gospodarskoj komori. Tada smo potencijalnim investitorima obećali da ćemo ih dovesti u Beli Manastir i upoznati ih, ne samo s Poslovnom zonom i mogućnostima koje nudi već i prezentirati neke zakone, odnosno načine privlačenja novca iz pretpristupnih fondova'', kaže Kranjčec, naglasivši kako su sudionici Foruma više nego zadovoljni onim što su čuli. U gradskoj upravi, rekli su neki sudionici, vide pokretač poduzetničkog duha u Belom Manastiru, te su zaključili kako bi na prezentacijama i aktivnostima mogli pozavidjeti i veći gradovi.

Možda ste propustili...

VUKOVAR DAJE NEPOVRATNE POTPORE

Za poduzetnike 2,7 milijuna kuna

SOCIJALNI PROGRAMI

Uskrsnice za umirovljenike

PRIJAVITE SE NA FOTONATJEČAJ

Šaljite fotografije uskrsne košarice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA GODINA INKUBATORA

Otvoreno 15 tvrtki koje
zapošljavaju pedeset djelatnika

2

IGOR FAZEKAŠ, NOVI PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Najam od 220.000 kuna mjesečno za Grad nije prihvatljiv

3

MEĐU NAJSTARIJIM JE AKTIVNIM POLITIČARIMA: AKO MOŽE BIDEN...

Deneš Šoja (78) neće u utrku za načelnika, ali na izbore ide sa svojom nezavisnom listom