Ekonomija
NAKON NEPUNIH GODINU DANA

U Orahovici potpisan ugovor o gradnji još jedne solarne elektrane
Objavljeno 14. kolovoza, 2013.

Nakon nepunih godinu dana uspješnog rada fotonaponske elektrane u Orahovici, potpisan je ugovor o gradnji još jedne nove elektrane.

Radi se o investiciji i projektu Grada Orahovice i tvrtke Migrit solarna energija d.o.o. u čijem je elektrana vlasništvu.

Migrit solarna energija d.o.o. je nositelj koncesije već postojeće solarne elektrane čija planirana godišnja proizvodnja iznosi 560.000 kWh, a radni vijek elektrane je 25 godina.

- Od puštanja u probni rad FNE Orahovica radi bez kvarova, a isto tako nastavila je svoju misiju i nakon službenog početka rada, odnosno datuma izdavanja uporabne dozvole. Što se tiče gradnje nove elektrane, ona obuhvaća gradnju preostala 2,5 Mw. Moram reći kako smo mi, dakle Grad Orahovica kao idejni pokretač, izuzetno ponosni na realizirani projekt FNE Orahovica 1 – kaže Alan Grgić, predsjednik Povjerenstva za OIE Grada Orahovice, dodavši da je projekt, zahvaljujući odgovornom ponašanju svih sudionika - investitora, državne, odnosno županijske i gradske stručne službe u postupku - doveden već do razine građevinske dozvole.

Sunstroom investicije d.o.o. Split ispunile su, kako dodaje Grgić, dano obećanje da će sa svojim financijskim partnerima u najkraćem roku stvoriti uvjete za nastavak, odnosno dovršetak gradnje Sunčanog parka u poduzetničkoj zoni grada Orahovice, te time sebi osigurati trajnu vjerodostojnost, a gradu Orahovici planetarnu prepoznatljivost u području primjene sunca kao izvora i fotonaponskih ćelija kao tehnologije za proizvodnju električne energije.

Valja navesti da su u fotonaponskoj elektrani Orahovica 1 korišteni polikristalni fotonaponski moduli, ukupno 2.040 fotonaponskih panela.

Elektrana je kompletno automatizirana, te se gotovo sve operacije i kontrole, kao npr. praćenje proizvodnje, mogu obavljati daljnskim putem.

- U svom radu elektrana je do sada zadovoljila projektirane vrijednosti i predviđeni obujam proizvodnje. Grad Orahovica je najmom zemljišta za potrebe gradnje elektrane osigurao stalni prihod u proračun na osnovi najma i komunalnog doprinosa - istaknuo je između ostalog Grgić. Elektrana Orahovica 1 sagrađena je za samo tri tjedna, a rezultat je odlične suradnje Grada Orahovice i partnera Sunstroom energije te investitora Migrit Energija.

U konačnici valja podsjetiti da je FNE Orahovica 1 na više od 18.000 četvornih metara sagrađena lani samo za tri tjedna, a ukupna vrijednost te investicije iznosila je približno 11 milijuna kuna.

Vladimir Grgurić

FNE “Orahovica 1” sazgrađena je lani samo za tri tjedna, a vrijednost investicije iznosila je 11 milijuna kuna

Možda ste propustili...

INVESTICIJE OD 30 MILIJUNA KUNA

Podravka investira u modernizaciju proizvodnje

NAJVIŠE SU PORASLE CIJENE ŠEĆERA

Cijene hrane na najvišoj razini u sedam godina

ISKON OBJAVIO STUDENTSKI OGLAS IZ SNOVA

Mjesto rada: cijela Hrvatska!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISKON OBJAVIO STUDENTSKI OGLAS IZ SNOVA

Mjesto rada: cijela Hrvatska!

2

NA IMANJU ZAPOSLENA CIJELA OBITELJ

Izgradili uspješni OPG bez EU novca i mjera

3

U ZAHTJEVNOM POSLOVNOM OKRUŽENJU

Prihodi Kandita rasli za 6 %, a EBITDA 23 %