Novosti
BEZ ENERGETSKOG CERTIFIKATA NEMA TRGOVANJA

Samo 7.000 nekretnina u RH može u prodaju
Objavljeno 4. srpnja, 2013.
Certifikat vrijedi 10 godina, a bez njega se prodaja ne smije niti oglasiti

Jednima se “dogodila” fiskalizacija zbog koje upravo prosvjeduju, drugima legalizacija, a sada taj niz obveza od 1. srpnja, nastavlja i – energetska certifikacija!

Obveza vađenja energetskog certifikata za nekretninu stupila je na snagu samo dan nakon gužvi za predaju zahtjeva za legalizaciju pa sve to blokira tržište nekretnina čiji se vlasnici još nisu 'oporavili' od prethodnih čekanja i plaćanja, a već čeka novi namet. No, bez energetskog certifikata nekretninom se ne može trgovati. On nije trajan i obnavlja se svakih 10 godina, a izuzeti su prostori manji od 50 “kvadrata”. Od 2016. morat će ih ishoditi i najmodavci. Vlasnici stanova u zgradama u povoljnijem su položaju, jer izradu certifikata plaćaju iz pričuve, uz suglasnost najmanje 51 posto suvlasnika. Vlasnici kuća certifikate plaćaju više i to sami, no radi se na programu kreditiranja i povlačenja novca iz EU fondova. Sada je stanje poražavajuće, pa je u RH svega certificirano 7.000 objekata, uglavnom građenih od 2010. godine. Podaci Hrvatske udruge energetskih certifikatora kažu da je čak 200 milijuna četvornih metara prostora koji treba certificirati. A prema popisu stanovništva u Hrvatskoj ima 2,2 milijuna stanova. Sve to, počevši od cijene od 1.000 kuna nadalje, govori da je to prilika za zaradu mjerenu u milijardama kuna.

Ovlaštenih certifikatora u Hrvatskoj ima 520. Oni ističu da s 1. srpnja telefoni sve češće zvone zbog utvrđivanja kojem energetskom razredu pripada neka nekretnina. Među njima je i đakovački Hrastović Inženjering, čiji vlasnik Dario Hrastović kaže kako su u zadnje tri godine, koliko je Zakon o prostornom uređenju i gradnji na snazi, zaprimili samo 75 zahtjeva za certificiranje.

– S 1. srpnja povećan je interes za tu obvezu, kaže Hrastović, dodajući da se cijene certifikata tu u prosjeku kreću od 1.500 do 3.000 kuna.

Kada je riječ o Osijeku, Darije Varžić, pomoćnik direktora za razvoj i kvalitetu Zavoda za unapređivanje sigurnosti, kazao nam je kako je broj zahtjeva za certificiranje objekata povećan. “Iako je tržište nekretninama zamrlo, dnevno primamo i po pet ili više upita i zahtjeva za certificiranjem zgrada, a ranije je to bilo dva upita tjedno. Razumljiv je veći broja zahtjeva jer kupac mora biti upoznat s energetskim razredom u koji je razvrstan, odnosno procijenjen objekt koji planira kupiti”, ističe Varžić.

Energetski certifikat još nema ni zgrada gradske uprave u Đakovu, kao ni ostali objekti kojima je Grad vlasnik, a koji to trebaju imati javno istaknuto.

– Radi se na ishođenju certifikata za gradsku upravu i ostale zgrade u vlasništvu Grada. Dobili smo nekoliko ponuda pa slijedi izbor najpovoljnije, kaže gradonačelnik Zoran Vinković. Ishođenje certifikata novi je trenutak i među agencijama za trgovanje nekretninama. Vlasnik agencije “Rehnšiber” Vlado Rechner, kaže da je simboličan broj objekata u Đakovu koji su tu obvezu riješili. “A bez njega se ne smije prometovati nekretninom, čak niti oglasiti o tome u medijima”, ističe. Ta agencija u ponudi ima približno 300 nekretnina i sve to utječe na (ne)protočnost na tom tržištu.

Suzana ŽUPAN/Darko PEJIĆ
Energetski najlošije zgrade - od II. svj. rata do '90-ih

Osam je energetskih razreda, počevši od razreda A+ koji je najekonomičniji, s potrošnjom do 5 kw/m2. Kako raste potrošnja, tako se mijenja broj razreda. Najlošiji je G razred u kojemu je potrošnja veća od 250 Kw/m2. Certifikat će pokazati u koji razred ulazi objekt što će imati veliki utjecaj na formiranje cijene “kvadrata”, ali i biti koristan orijentir vlasnicima nekretnina koji žele poboljšati energetsko stanje ulaganjem u izolaciju i obnovljive izvore energije. Najlošiji energetski razred G imaju objekti građeni poslije II. svj. rata do 90-ih godina.

10

godina vrijedi energetski certifikat nekretnine

BLOKADA

TRŽIŠTA NEKRETNINA PROUZROČENA JE NIZOM NOVIH OBVEZA ZA VLASNIKE OBJEKTA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike