Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Na malenom brijegu, usred bilogorskih vinograda
Datum objave: 8. svibnja, 2024.
I tako nekako ide pjesma. Još uvijek uživam u čarima Hrvatske, a, vjerovali ili ne, sve me više oduševljava središnja Hrvatska s prekrasnom Bilogorom. Nisam brao grožđe, jer nije doba, ali sam guštao u prekrasnoj prirodi Bjelovarsko-bilogorske županije, kušao fino pečenje i domaća vina. I nije daleko, samo nekoliko sati od Osijeka i duša može od ljepote zaigrati.

Tjera viruse


Nije loš plan prvo skočiti na kupanac u Daruvarske toplice, popiti neka od finih craft piva Daruvarske pivovare i sljubiti ih sa sirom lokalne sirane Biogal. Rado će to i pivari organizirati ako vas je više, slobodno im se javite. Ako imate nekoliko dana ili vikend, preporučujem boravak u depandansi Arcadia hotela Termal jer odiše nekom mirnoćom, koju je teško opisati. Zgrada je sagrađena u 19. stoljeću, ima 12 soba i nalazi se uz restoran Terasa, koji je već nekoliko godina zaredom među sto vodećih hrvatskih restorana. A što kušati? Ne puštaju oni nikoga da otputuje gladan, a preporučujem neka od jela iz projekta 6-element koja su dostupna u svim daruvarskim restoranima, pa i u zdravljaku Orijent, u kojem gazda Faruk peče najbolji burek u Hrvatskoj, a sami prave i domaći jogurt. Projekt je osmislila izuzetno aktivna Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima o temi jela u funkciji zdravlja od kojih bar jedno – tjera viruse. Daruvar je grad sinergije hrvatske i češke kulture, vidjet ćete po jelovniku, a opet hvalim Sauvignon Vinarije Daruvar – prava je sovinjončina!


Ako biste kušali malo tradicionalniju kuhinju, "ta nemojte kasti!". Restoran Kod bake u Garešnici pravi je ringišpil domaće kuhinje. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Moslavine, udaljen 16 kilometara od autoceste A1 od izlaza Kutina do Garešnice. Tu se više od pedeset godina prema receptima naših baka pripremaju jela slavonske i zagorske kuhinje, a vlasnica Danijela Crnjak Andri uvijek je dobre volje, bar kada mene vidi! Teško je prepričati što sam sve probao, buncek i kiselo zelje, jela sa šparogama i divljim lukom, pečenu pileću jetricu omotanu slaninicom… Bojim se sjetiti svih tih blagodati i rado bih natrag! I baš kad smo prestali jesti, valjalo je posjetiti još jedno mjesto usred bilogorskih vinograda. Izletište ‘‘Na malenom brijegu" u selu Ribnjačka, nema što nema. Samo 25 kilometara od Bjelovara, kao da sam otputovao u doba bez mobilnih telefona. Slab je tu signal, hvata se ako se čovjek popne na brdo, ali to zaista godi. Osnovna djelatnost OPG-a je uzgoj konja, a na proplancima pase 55 ovaca pasmine romanovska. Gostima se nudi smještaj kategorije tri sunca u ruralnoj kući za odmor, a usred vinograda prevladavaju graševina, rajnski rizling, chardonnay, koje zajedno s nekim starinskim sortama daju zanimljivo vino – bilogorsku rosu. Crne sorte su cabernet sauvignon i frankovka uz nekoliko trsova djedova vinograda. Ono što je posebnost izletišta, programi su besplatne turističke animacije, "Život na selu" uz brigu o životinjama do pripreme hrane kojom se kasnije počastite. Program Skriveno blago bilogorskih divova-veda odveo me je u svijet mitskih bića Bilogore i potragu za skrivenim blagom. Vožnja traktorom ili biciklom, jahanje konja ili šetnja šumom i livadom, ostaju u trajnom sjećanju. Jahao nisam, a mogao sam da sam pametniji bio!

Zajahao "bicoš"


I onda je došlo vrijeme da isprobam svoje biciklističke sposobnosti. Znate da prezirem svaku fizičku aktivnost, ali ipak sam iz prostodušja zajahao “bicoš”. Pet kilometara je brzo prošlo gravel stazom (šumskim putem) uz pratnju ciklovodiča, a posljedice osjećam još i danas. Bicikli su sada u modi i zdravi način života sve se više njeguje, a ako ste ta/taj, odmah dođite isprobati. Baš ovaj dio Hrvatske nudi mir, suživot s prirodom, a promatranje ptica na Kaniškoj Ivi (tematska staza Poilovlje) još nisam niti spomenuo. Putovanja Hrvatskom prava su ljepota, a onda kada je dobro upoznate, lako je koračati svijetom. Postoje ljudi koji žive u Osijeku, a nikad nisu bili u Kopačkom ritu. Ima vremena, zrno po zrno pogača, kamen po kamen – palača. Ima vremena za sve. Bilogoro, gdje si dosad bila?