Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Pulover i male stvari koje život znače
Datum objave: 21. rujna, 2022.

Jesi li zaboravio pulover? Često me to u ranim danima života pri pakiranju ručne prtljage znao pitati otac prije nego što bih krenuo prema zračnoj luci. On nije putovao, ali je pretpostavljao da su aerodromi hladne zgradurine, katkad i mračne, i potpuno je bio u pravu.



Punjači i utičnice


Kad putujemo, znamo zaboraviti sitnice koje katkad život znače, a lakše bi bilo napraviti popis prije puta, pa samo stavljati kvačice. Ta ručna prtljaga nam je ionako uvijek puna razne tehnike, od fotoaparata pa sve do prijenosnog računala, raznih kabela, miševa i još koječega drugog. Kada se pakirate, ne zaboravite topli pulover ili nešto slično jer nikada ne znate kada će vam zatrebati. Kada u sedam ujutro uđete u zrakoplov, on sigurno nije zagrijan. Koliko sam samo puta vidio stjuardese u bundama, ali se i prehladio nakon hladnog leta! Naravno da na aerodromima možete kupiti toplu odjeću, ali ona obično bude preskupa, katkad skuplja od aviokarte! Druga stvar koju nemojte zaboraviti na putovanjima putni su punjači ili razni adapteri koji će vam trebati za utičnice u zemlji u koju putujete. Ako npr. putujete u Englesku, neće baš puno poslužiti europski standardni utikači, a o Južnoj Americi i SAD-u da i ne govorim. Dobro se na internetu raspitajte kakvi se utikači gdje koriste. Na vremenu ćete uštedjeti i ako kupite univerzalni utikač, a može se pronaći u raznim velikim trgovačkim centrima. Ako je rezerviran bolji hotel, logično je da će vas u kupaonici dočekati šampon, gel za tuširanje i krema za tijelo, regenerator za kosu, zubna pasta s četkicom, ali i brijaći pribor za muškarce te ženski higijenski "pack". Ako niste sigurni da ćete dobiti sve navedeno (ako hotel nije Hilton, Hyatt…), ipak ponesite nešto od kuće, samo pazite da po "tekućini" to ipak nije pakiranje veće od 100 ml ako putujete samo s ručnom prtljagom! Hoteli su različiti, pa stoga idite na sigurno, posebice ako se čekirate u gluho doba noći.

Ranije spakirajte naočale za čitanje jer će vam, ako ih nosite, sigurno trebati, baš kao npr. i kontaktne leće. Imate li mjesta u prtljazi, svakako ponesite mali kišobran. Mnogi će vam ga hoteli pokloniti ili iznajmiti, a ako baš ne pazite na svaku kunu, nije to baš neka skupa investicija. Za monsunske dane u dalekim zemljama dobrodošla je kabanica, bar ona jednokratna plastika, koja ipak štiti od kiše. Kutijica prve pomoći također ne bi bila naodmet, posebno ako putujete s obitelji i puno hodate ili planinarite. Posjetite obiteljskog liječnika za savjete oko osnovnih lijekova i pribora, kupite Andole i za svaki slučaj tablete protiv dijareje, nešto za spavanje… Svakoj je ženi make-up bitan, pa mislite i na to da ga katkad treba i skinuti te ponesite sve što je potrebno.

Putujete li na more? Kreme za sunčanje su najjeftinije u lokalnoj kvartovskoj trgovini, DM-u ili ljekarni. Nemojte ići na Karibe pa tražiti kreme jer ćete platiti peterostruko (bar one koje doista štite od jakog sunca).

Prazna boca


O kreditnim karticama neću previše, znate da je bez njih nemoguće putovati, ali ipak ponesite i nešto gotovine u čvrstoj valuti (USD, EUR, GBP). Banku je ponekad teško pronaći ili je daleko, pa neka nekoliko stotina dolara čeka priliku u vašem novčaniku! Mnogi zaboravljaju i slušalice te knjige, koje dobro dođu na dugim putovanjima. Ako se koristite Netflixom, skinite nekoliko dobrih filmova ili serija i ponesite praznu plastičnu bocu kako biste na aerodromu mogli doliti svježe vode i piti kada ožednite! Ako vam baš nešto nedostaje, kupite u obližnjoj trgovini, od čarapa, remena do donjeg rublja, koje sigurno nećete "okretati naopako" (a koje se često zaboravlja staviti u kofer). I da, zamalo zaboravih!

Osim pulovera ponesite neke grickalice i čokoladu, zapakirajte si malo sira za “ne daj Bože”. Osim što u zračnoj luci zna biti hladno, baš kao i na aerodromu, često se događa da ogladnite, a nemate nigdje ništa kupiti! I letovi mogu kasniti… Tada vas mogu spasiti štapići ili čips, ili sir. Toliko puta sam bio sretan kada sam pomislio da me u ruksaku čeka neka klopa. Eto, ponavljanje je majka znanja. Znam da ste sve ovo znali, ali ipak se treba podsjetiti. I prije polaska provjerite putovnicu, da je nije prožvakala mačka, događa se…