Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Tuđu prtljagu nećemo, svoju ne damo!
Datum objave: 10. kolovoza, 2022.
Gubitak prtljage se događa! Tijekom putničke karijere doživio sam razne šokove. Nakon desetosatnog leta, kada vam je u glavi samo krevet, a prije toga ukusni obrok, baš i ne razmišljate da se vaš novi Samsonite kofer lagano izgubio?! Da, da, čami on na nekom bjelosvjetskom aerodromu čekajući da ga baš vi pozovete i da krene svoj novi put do vašeg hotela i koji će potrajati nekoliko dana.

Kradu slučajno?


Čudni su životi naših kofera, jedan se moj izgubio stotinjak puta i još je živ, sudbina valjda, mnoge su lomili i slomili, ali uvijek dolaze novi! Formule zapravo nema, uvijek se može dogoditi trajni gubitak prtljage kada kofer netko doista može ukrasti, može se izgubiti putem ili može s njega "nestati" papirnata naljepnica koja sve govori o vama i njemu! Ipak, postoji neke tajne kojima možete pokušati spriječiti nestanak svojeg "ljubimca" i omogućiti mu da leti u istom zrakoplovu kojim letite i vi, a onda vas dočeka na odredišnom aerodromu u punom sjaju. Naravno, sa svime onime što ste zapakirali jer se znalo dogoditi da poneki djelatnici aerodroma (u kojima u sortirnici nema kamera) u nekim "opasnijim" zemljama znaju pokatkad i ukrasti nešto, slučajno, dakako. Zato, nikada u prtljagu ne stavljajte one stvari bez kojih ne možete i koje ne biste željeli izgubiti! Ako putnici žele imati punu kontrolu, putuju samo s ručnom prtljagom i dodatnim ruksakom jer su oni s njima u kabini. Nakon prošlomjesečnih štrajkova, kada su neki aerodromi bili nakrcani zakasnjelom prtljagom, sada mi je jasnije zašto putnici biraju niskotarifne kompanije i njihove jeftinije tarife bez čekiranog kofera.

U zračnu luku stignite ranije; ako su vam kazali da treba doći dva sata prije, dođite još pola sata ranije kako biste zauzeli svoje mjesto u redu za čekiranje. Ako se radi o vremenu kada je gužva u zračnoj luci, to će osigurati da prtljaga krene na vrijeme jer i djelatnicima aerodroma treba vremena za sortiranje. Iako vam ovo možda zvuči glupo, ali fotografirajte kofer. Danas svatko ima pametni telefon i dobro će doći u slučaju nestanka i gubitka. Također budite među prvima koji se ukrcavaju u zrakoplov. Tako ćete imati pristup praznom prostoru za prtljagu iznad sjedala, pa ćete lagano smjestiti onu ručnu. Ljudske se pogreške događaju, zato - provjerite na naljepnici koja je netom zalijepljena na ukrcajnu propusnicu je li kofer upućen na pravi aerodrom ili možda na neki nepoznati. Ako negdje presjedate, može se dogoditi da djelatnik slučajno pošalje kofer na taj aerodrom, a ne na onaj krajnji. Ipak, provjerite!

Kad birate letove, izaberite one izravne (a možda i skuplje) ili one s duljim vremenom presjedanja od nekoliko sati. Posebice se to odnosi ako putujete preko Amsterdama, Londona ili Lisabona, koje krasi veliki broj letova. U novije vrijeme postoje i uređaji koji se zovu "GPS trackeri", s pomoću kojih uz ispravne mobilne aplikacije možete uvijek doznati gdje se prtljaga nalazi, ali to zahtijeva i neka mala financijska ulaganja i isplati se ako doista puno letite. Već sam nekoliko puta pokušao nabaviti taj GPS tracker od Turkish Airlinesa, ali uvijek neuspješno jer je njihov ured u Istanbulu u vrijeme kada sam stigao tamo uglavnom bio zatvoren!

Čuvajte račune


Postoji još jedna čudna stvar. Ne bi bilo loše da čuvate račune stvari koje kupujete, od pulovera pa sve do one skupe košulje koju ste možda kupili u Varteksu! Ako se, ne daj Bože, dogodi da stvari doista nestanu, od vas će tražiti da priložite račune na temelju kojih će vam aviokompanija kompenzirati nestanak, pa razmišljajte unaprijed. I naravno, ako na odredište stignete bez kofera, imate pravo kupiti nužnu odjeću, obuću i lijekove te higijenske potrepštine. Dnevni limit zavisi od kompanije do kompanije, one jače su obično izdašnije (KLM, Delta…), a s niskotarifnim se obično treba mjesecima “natezati” oko isplate. Putničke svaštarije godinama pomažu putnicima kako bi na svoja putovanja krenuli spremni i bez stresova. Aviokompanije valjda vole putnike koji ne znaju svoja prava jer to znači da se neće žaliti ili tražiti novac od njih, što je prilično lukavo. Bez obzira na sve, putovanja su velika radost, pa slobodno zaplovite u nove pustolovine! Tuđu prtljagu nećemo, svoju ne damo!