Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Stoliću, prostri se! I optimizam molim!
Datum objave: 8. travnja, 2020.
Uskrs dolazi. Turističke agencije, hoteli i zrakoplovne kompanije u neka normalna vremena posebno bi trljali ruke za praznike i blagdane. Ova će se turistička sezona trebati preživjeti i što prije zaboraviti, a sve vrijeme provedeno u "kućnom pritvoru" može se iskoristiti za proučavanje nekih destinacija koje biste mogli posjetiti sljedećeg ljeta Gospodnjeg.Netko ovih dana sadi cvijeće, mnogi se debljaju, čitaju ili se brinu zbog raznih razloga, a oni pravi putnici planiraju nova putovanja jer svako zlo ne traje vječno. Završit će i ovo opsadno stanje i svi će opet poletjeti raznim stranama svijeta, zaploviti kruzerima ili putovati Europom svojim automobilima, vlakovima ili autobusima. Ono što je trenutno najvažnije - treba misliti pozitivno, biti optimist i živjeti otvorenih očiju.
Biser Marakeš
Već sam prošle srijede savjetovao kupnju nekih karata koje se mogu nabaviti izuzetno povoljno, a kasnije lako promijeniti za neke bolje datume ili preuzeti vaučer koji se opet može iskoristiti za kupnju novog leta. Kad smo već kod vaučera, putnici diljem svijeta negoduju jer aviokompanije ne vraćaju gotovinu već vaučere, jer su keš - potrošile. Da, nevjerojatno je da tako veliki avionski divovi nemaju dovoljno gotovine u rezervi za bar dva mjeseca postojanja bez prihoda, već odmah mole vlade svojih zemalja da ih dodatno financiraju jer će inače bankrotirati. Što se mene tiče, i vaučer je odlična stvar jer ću ga ionako iskoristiti za neko buduće putovanje, ali isto tako razumijem čovjeka koji je kupio avionsku kartu vrijednu 1500 eura, a npr. Lufthansa ili KLM neće mu vratiti taj novac na karticu, nego će mu izdati vaučer s kojim ne može kupiti hranu. U slučaju da je taj putnik u teškoj situaciji jer je izgubio posao ili mu je novac žurno potreban, tada se kompanija može sramiti.Kako je za nadolazeći Uskrs iz objektivnih razloga nemoguće putovati, oko bacite i na internetu se informirajte oko nekoliko destinacije koje biste za Uskrs mogli posjetiti sljedeće godine. Ako vam se čini da je ona daleko, to vam se samo čini. Dok dvaput trepnete okom, proći će pa je odlično započeti s aranžiranjem i psihičkim pripremama. Za početak preporučujem Marakeš. Iako nije riječ o glavnom marokanskom gradu, riječ je o pravom biseru u kojemu baš oko Uskrsa cvatu bademi. Temperatura će tada biti idealna (oko 18 stupnjeva) i neće biti ni traga onih ljetnih žega koje pregriju stare kamene kuće i uske slikovite ulice. Ni trgovci vas neće previše maltretirati da u njihovim trgovinicama potrošiti koji dirham, a na slikovitoj tržnici čvrsto pokazujte da niste zainteresirani za raznu bofl robu. Glavno je pravilo svih arapskih i turskih tržnica da cijene za lokalce i strance nisu iste, pa je cjenkanje od izuzetne važnosti. Cijene karata su u to vrijeme prilično povoljne, pa i smještaj u hotelima.
Rusko proljeće
Ako vas Maroko ne zanima ili se bojite nepoznatog kontinenta, zašto npr. ne biste skoknuli u Vatikan? Ako u taj grad-državu niste organizirano putovali na hodočašće s nekom vjerskom zajednicom, eto prilike da ga posjetite u svojem aranžmanu, automobilom, autobusom ili vlakom. Iako svi putovi vode u Rim, Vatikan je tu odmah, a još ako ste ljubitelji umjetnosti i povijesti, vašoj radosti neće biti kraja.Na drugoj strani zemaljske kugle leži prekrasni San Francisco u SAD-u. Toplo se nadamo da će nam američka braća po sukreiranju svjetske politike do tada ukinuti vize, a prema najavama našeg ministra, to će se dogoditi do Nove godine! A baš za Uskrs grad se pretvara u čaroliju. Ulice su pune cvijeća i veselih ljudi. Crveni most Golden Gate je tada još ljepši, a plaže (posebno Baker Beach) - još slikovitije. I najpoznatiji američki zatvor Alcatraz vrijedi pogledati, zašto ne?Osim Amerike, za sljedeći Uskrs preporučio bih i dva ruska grada, Moskvu i Sankt Peterburg. Baš u ovo vrijeme, proljeće nakon hladne zime potiho kuca na vrata. Cijene nisu strašne, Aeroflot ima izravan let Zagreb – Moskva, a naša Croatia Airlines leti u bivši Lenjingrad za koji nam ne treba ni viza. Za Moskvu još uvijek treba, ali bi se i to moglo uskoro promijeniti za kratkotrajne turističke posjete. Rusija je jedan drugi svijet, ona se mora doživjeti, a ako ne vjerujete, pitajte to sve one tisuće naših navijača koje su ovdje nazočile hrvatskim pobjedama na SP-u u nogometu prije dvije godine.I šećer na kraju. Riječ je o ukrajinskom slatkom gradu Lavovu. O njemu sam već naveliko pisao, ali nipošto ga ne treba zaboraviti. Grad kave, čokolade, simpatičnih ljudi i nezaboravne arhitekture. Od Osijeka automobilom samo 800 kilometara i bez ikakvih viza… Još samo da prođe ovo doba karantene pa se vraćamo normalnom životu. A svim čitateljima koji Svaštarije čitaju i u ova uzdrmana vremena i koji slave nadolazeći blagdan – sretan Uskrs! I naravno: stoliću, prostri se.