Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Sumrak saga svih putovanja!
Datum objave: 18. ožujka, 2020.

Ivan je zaglavio u Istanbulu i čeka let Turkish Airlinesa za Zagreb, a Ružina se ne može vratiti iz Češke jer su svi avioni ČSA prizemljeni. Jučer je Ana u ranim jutarnjim satima došla u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo jer je preko Beograda kompanijom Air Serbia planirala odletjeti u Zagreb.

Iako se uredno registrirala na let i predala prtljagu, nisu poletjeli jer je Srbija samo nekoliko minuta prije planiranog leta zatvorila granice, a da je i stigla u Hrvatsku, vjerojatno bi se našla u samoizolaciji. Milijun je ovakvih priča i sudbina. I sam sam prije nekoliko dana projurio pustim amsterdamskim aerodromom na povratku iz Dublina u Moskvu i svakog je trena bilo upitno hoću li uopće moći kročiti u Rusku Federaciju. Pravila su se svake minute mijenjala, ali je na moju sreću Irska ostala zemlja iz koje se moglo svuda i bez ikakvih karantena. Zrakoplov je bio poluprazan, a na Šeremetjevu su nas dočekali ljudi u bijelom i točno su znali koje će ljude zaustaviti. Sve je izgledalo sablasno i ne bih to volio ponoviti ni zavrtjeti u sjećanjima. Imam osjećaj kao da je cijeli svijet poludio.
Reagirajte sada
Preživio sam razne pandemije i pritom putovao svijetom, ali nikako ne mogu razumjeti kako se dogodio koronavirus i sav ovaj cirkus koji je oko njega eksplodirao. Ali sada je gotovo, treba pratiti upute mjerodavnih tijela i nikako raditi po svom jer treba sačuvati živu glavu. Kako čujem, u Hrvatskoj traje megalomanska borba za namirnice u trgovinama, kupuju se desetci konzervi i higijenskih potrepština kao da započinje atomski rat. To me uopće ne čudi i od srca se nadam da je to vrhunac naše sebičnosti. Iako i u to sumnjam jer uvijek može gore! Zato, ako ste u samoizolaciji, izdržite još tih nekoliko dana, pomozite drugima, dijelite svoju dobrotu i osjećat ćete se izuzetno! Iskoristite to mirno vrijeme za prebiranje po starim fotografijama, prisjećanje na lijepe trenutke koje ste doživjeli s dragim osobama ili pak na planiranje novih putovanja. Naime, sve u životu prođe pa će proći i ovo pomahnitalo stanje i opet će se putovati, letjeti i uživati možda i više nego prije!Ako ste baš ovih dana trebali staviti pinklec na rame i otputovati te imali plaćene aranžmane u raznim agencijama, vjerojatno se osjećate još teže. Sada je potrebno reagirati kako bi vam zrakoplovne kompanije vratile novac, rebukirale vas ili dale vaučer koji možete iskoristiti za nove karte u idućih godinu dana. Kao i uvijek, postoje darežljiviji i manje darežljiviji pa ću vas podsjetiti koja su vaša prava. Uvijek za početak treba dobro pročitati mejl koji vam je poslala vaša avionska kompanija, a onda pogledati na njezinoj mrežnoj stranici je li možda došlo do nekih promjena u uvjetima. KLM i Air France pokazuju se posebno fleksibilnima jer ako je vaša karta izdana za razdoblje od 3. 3. do 31. 5. – imate je pravo besplatno promijeniti za let s krajnjim datumom polaska 31. svibnja ili zatražiti vaučer koji vrijedi godinu dana od datuma izdavanja. Imate li kartu s dopuštenim promjenama, možete zatražiti povrat novca. Kada mijenjate karte, a nema mjesta u istoj klasi, potrebno je nadoplatiti razliku u cijeni, a trošak promjene od 70 eura se ne naplaćuje. Ryanair je obavijestio putnike da do 31. ožujka mogu zamijeniti termin putovanja bez naknade i ta se odluka odnosi na nove i stare karte. Ako vam je zbog pandemije otkazan let Wizz Aira, 120 posto od plaćene cijene karte automatski će se dodati na vaš Wizz račun, a što možete iskoristiti za nove karte tijekom iduće dvije godine. Ako želite isplatu u gotovini, trajat će nešto duže i sami morate inicirati povrat sredstava u stopostotnom iznosu.
Povrat novca
Turkish Airlines, Qatar i Emirates u pravilu dopuštaju promjene letova i povrat novca, baš kao i Eurowings. Lufthansa, Austrian, Dolomiti Airlines, SWISS i Brussels Airlines omogućuju vam promjenu termina leta do 31. 12. 2020. uz razne druge opcije, a sve ovisi o tome kada ste kupili kartu. Ruski Aeroflot također ima razne uvjete za promjene karata, ali načelno dopušta promjenu leta na onim destinacijama koje su najugroženije koronavirusom. Tako se npr. karte iz Italije ili Francuske mogu promijeniti za neki drugi termin do kraja godine bez ikakve dodatne nadoplate. Američka Delta dopušta jednu besplatnu promjenu na karti, a novac ne očekujte jer daje vaučer kojim se može rezervirati neki drugi let u jednogodišnjem razdoblju. I naša Croatia Airlines dopušta jednu besplatnu promjenu bez naplate naknade ili povrat novca u slučaju da je let otkazan. Ako je vaš let u razdoblju do 31. svibnja 2020. i nije otkazan, a ne želite putovati, možete ga besplatno promijeniti bez naknade za sva putovanja koja moraju biti završena do 31. 12. 2020. ili unutar 365 dana od izdavanja originalne karte. Ako mijenjate karte, pokušajte to učiniti online jer su zbog povećanog broja poziva putnika gotovo sve linije preopterećene ili budite uporni!Savjetujem promjenu leta na neki kasniji datum. Možda ste kartu kupili na promociji ili po posebnoj cijeni i teško da ćete takvu cijenu moći uloviti nakon ovog virusnog košmara. Nakon velikih gubitaka aviokompanija zbog ovakvog stanja, valja očekivati i da će letovi nakon normalizacije – poskupjeti! I na kraju sage, nisam mislio da ću ovo ikada napisati i savjetovati: Dok traje pandemija - nikamo ne putujte! A kada zlo ode, našim putovanjima neće biti kraja…