Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
I klinci i klinceze sami putuju zrakoplovom…
Datum objave: 19. prosinca, 2018.

Putovanja, zračne luke, poljupci, ljubavi i mnoge sretne i nesretne obitelji… Mnoštvo ljudi raznih profila prošiša aerodromima, baš kao i raznim kolodvorima i postajama.

Na njima se, kao u malim gradovima, može vidjeti da sve funkcionira poput švicarskog sata. Ne smije se pogriješiti jer i najmanja pogreška može rezultirati katastrofom. Razne službe posebnim vozilima na baterije i bez buke prevoze starije, bolesne i nemoćne osobe do mjesta na kojem će se također uz nečiju pomoć ukrcati u zrakoplov. Sve njih netko čeka. Baš kao i nas, pa smo sretni što imamo osobe koje računaju na nas. Osim starijih ljudi, velika se pažnja poklanja i obiteljima, majkama s djecom, ali i djeci bez pratnje. Vjerojatno već znate da djeca na putovanje mogu i sama - u dobi od 5 do 12 godina, a avioprijevoznici o njima vode posebnu skrb. U većini se aviokompanija pratnja može zatražiti i za djecu stariju od dvanaest godina, a pritom se karte za njih rijetko mogu kupiti preko interneta, nego je tu uslugu, uslugu prijevoza nepraćene djece (tako se službeno zove), potrebno – ugovoriti preko poslovnica avionskih kompanija ili preko turističkih agencija, koje će odraditi dobar dio posla. Ako svoju klinku ili klinca planirate poslati na nekoliko dana teti, rođakinji ili prijateljici, kako biste možda malo i odmorili živce ili se više posvetili poslu, pisanju diplomskog rada ili renoviranju kuće, eto prilike da doznate nešto o proceduri, koja i nije posebno strašna. Ipak, moram naglasiti da ta usluga nije dostupna na baš svim letovima, ali na velikoj većini – jest!
Procedura
Dijete bi prije dolaska u zračnu luku trebalo imati sve potrebne dokumente, tj. aviokartu, putovnicu s vizom (ako je potrebna) i posebni obrazac - tzv. popratnicu za putovanje malodobne osobe s podatcima o djetetu te o osobi koja je dijete dopratila na let. Na tom obrascu treba navesti i osobu koja će dijete dočekati, a ako to niste uspjeli ispuniti prije dolaska, nema problema, to se može učiniti i na šalteru za registraciju putnika. Ono što je zanimljivo jest da se svi ti dokumenti stavljaju u plastičnu crvenu torbicu označenu slovima UM (eng. unaccompanied minor – nepraćeno dijete), koju djevojčica ili dječak moraju nositi oko vrata tijekom leta i boravka na aerodromu. Procedura je manje-više jednaka kod svih avioprijevoznika pa se ne treba bojati da će iskrsnuti neki posebni problemi. Uigrana je to igra.Nakon papirnatog dijela posla roditelj ili staratelj predaje dijete tzv. zemaljskoj domaćici, koja ga doprati do aviona. Osoba koja je dovela dijeta mora ostati u zračnoj luci sve do polijetanja, a dijete u zrakoplov s glavnom domaćicom/stjuardesom uvijek ulazi prije ostalih putnika. Brine se osoblje da djeci bude ugodno, odmah joj donese nekakve časopise ili igre, a moguće je ugovoriti i poseban obrok.
Nema pravila
Kada avion sleti u odredišnu luku, dijete posljednje napušta zrakoplov, a stjuardese ga opet predaju u sigurne ruke domaćice, koja dijete otprati do osobe čiji su podaci navedeni u popratnici i koja se mora identificirati nekom ispravom. Ako ste pomislili da je riječ o besplatnoj usluzi, onda ste se prevarili. A što je danas besplatno, molim vas lijepo?Već sam vas i prije savjetovao da shvatite da nema besplatnog ručka. Cijena ovisi hoće li dijete letjeti unutar države ili prema međunarodnim destinacijama. Naknada se službeno zove „UMNR charge“ i naplatit će vam je pri kupnji karte. Tako, na primjer, cijena povratnog domaćeg leta iz Zagreba do Dubrovnika našom kompanijom Croatia Airlines košta oko petsto kuna, a međunarodni letovi otprilike - dvostruko skuplje ili stotinjak eura. Naravno, cijene su različite od kompanije do kompanije i nema pravila. Na dužim letovima djecu znaju provesti i kroz pilotsku kabinu i pričati joj zanimljive zgode. Djeca od 12 do 18 godina također mogu putovati kao nepraćena djeca i kao odrasli putnici, ovisi o zahtjevu roditelja ili staratelja, ali ne u sve države, jer neke to ne dopuštaju.Bliže se božićni blagdani i siječanjski praznici, možda je ovo samo jedna od ideja ako želite usrećiti svoje klince i klinceze kojima bi se prvi let zrakoplovom možda svidio. Još bolja je varijanta da vaša cijela obitelj sjedne u avion pa u hedonizam i kud koji mili moji. Bitno da se putuje.Ma znate već, što da vam pričam, sada je ono vrijeme godine koje najviše volimo. I sretan vam Božić, dragi naši vjerni čitatelji!