Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Ah, ta banja, topla voda, za mangupe prava zgoda
Datum objave: 12. srpnja, 2017.

Slavonke i Slavonci oduvijek vole toplice. Kako je more sve nedostižnije i imaginarnije (cestarine sve skuplje, a preko Bosne i Hercegovine još se naplaćamo i kazni), uvijek se nađe koja kuna za benzin i ulaznicu te puno dobre volje i slavenske širokogrudnosti.

Još ako ostane za rundu i sladoled, nitko sretniji. Volimo mi i bazene, Kopiku i jezera, ali toplice su ipak naš vrhunac kada je dobar provod u pitanju jer ipak nude i dodatno zaokružene sadržaje. Prije nekoliko dana ciljano sam “zalutao” u mađarski Harkanj. Znate, nama je Mađarska sve više poput Švicarske, ali si još uvijek možemo priuštiti malo pustolovine i otputovati tamo. Sjećamo se mi i kad su oni bili “pod Rusima” i po standardnu daleko iznad nas, ali vremena se mijenjaju?! Bijaše nedjelja. Prvo se iznenadih što je tamo hrvatski jezik (slobodnija verzija) postao gotovo službeni, a drugo jer sam na obali bazena sreo pola Osijeka i gotovo cijeli Donji Miholjac. Došao naš narod biciklima, skuterima, automobilima, stopirajući... I opet moram reći – bravo za Mađare! Harkanjsko kupalište i danas po stilu gradnje izgleda prilično socijalistički i iz doba Lajoša Košuta, vođe njihove revolucije, ali je izuzetno napredovalo. Osim odličnih sadržaja za kupače, tobogana i ostalih čuda, odlična je i gastroponuda. Za stotinjak kuna kupi se ulaznica, a ostane i za langošicu sa sirom i umakom od bijelog luka te za čašu sjajnog vilanjskog rizlinga. A Slavonke i Slavonci vole dobro prezalogajiti i omastiti brke, drevne su to istine, baš kao i susjedi Mađari. Ulaznice su dakle jeftine, mogu se platiti i našim karticama, a priznaju oni hrvatske umirovljeničke potvrde i studentske iskaznice, pa mnogi dobiju i popust. Mladi se obično odlučuju za olimpijski bazen, a starije generacije potraže mir u smrdljivoj, ali do neba zdravoj vodi koja pomaže u liječenju mnogih bolesti. Samo protiv jedne bolesti ne liječi ta harkanjska ljekovita voda – protiv ljudske gluposti! I nije mi vrag dao mira pa upitah Osječane zašto tamo dolaze jer imamo i bliže toplice, doduše ozarene brojnim aferama, ali svježe kao rosa na ružinoj latici?! A onda je krenula lavina nezadovoljstva bazenima i kupalištima u domovini, sage o skupoći i neljubaznosti, nedostatku brojnih sadržaja, pa i besplatnih tobogana. U Harkanju je neograničeno “toboganarenje” već uključeno u cijenu, u Hrvatskoj se u većini slučajeva naplaćuje svako spuštanje. A ako imate djecu, onda vam je jasno o čemu pišem. Kada se sve zbroji i oduzme, isplati se i rezervirati smještaj u nekom od apartmana ili hotela blizu kupališta i provesti nekoliko lijepih dana.

Nije mi cilj reklamirati kupalište i bazene u tuđoj zemlji, ali sam morao progovoriti o tome da smo tradicionalno vrhunski specijalisti za rastjerivanje svog naroda na sve strane zbog loših usluga i tko zna kakvih slamnatih glava koje ne znaju osmisliti sadržaje te zbog gore spomenute ljudske gluposti!! Svi ti naši ljudi su novac mogli ostavljati i u Slavoniji, ali prošla su ta vremena kada se nije moglo birati. Skidam im kapu što su za svoje kune izabrali bolji provod, pa makar je za njega trebalo potegnuti i pedesetak kilometara daleko. A tamo dan brzo prođe uz malo kupanja, lepinja, vinčeka, piva i kolača pa odbojke na pijesku, izležavanja u debelom hladu iznad krošnji po kojem skaču pretile vjeverice. Prava idila i raj na zemlji koji pomaže našem narodu da se odmori i napuni baterije kako bi spreman prebrodio sve izazove hrvatske zbilje. Ako sam vas natjerao da već sutra ili za vikend spakirate ruksak i odete nekamo gdje vas neće mrko gledati i gdje će cijeniti vaše teško zarađene kune, bit ću sretan. U ruksak spakirajte osobnu iskaznicu, kupaće, ručnike, japanke, laganu odjeću i nešto za pregristi, koju voćku, napunite mobitel kako biste se objavili na Instagramu (besplatni roaming u EU) i telefonirali lajavijim članovima familije koji se brinu da ne skrenete s pravog puta?! Ako imate takvih, a ako nemate, imate kolegice i kolege s posla sličnih karakteristika. Zar ne?

I prilika je to da na bazenu pokažete svoju atletsku figuru, vaš magnet, a možda se i na prvu zaljubite. Ili se zaljube u vas! Statistike govore, a valjda su točne, da su Mađari među najdepresivnijim narodima starog kontinenta, ali samo kada nisu zaljubljeni. Iako nam jezici nisu slični, sva se čudna slova kojih nema u našoj abecedi daju progutati i naučiti. Ako i niste atletski građeni, ne gubite nadu jer opet imate šanse kod tamnoputih Mađarica i njihovih brkatih sunarodnjaka. Probudite mangupa u sebi, nek prorade životni sokovi i putovanje u toplice će vas razveseliti, plivanjem opustiti i natjerati da dođete opet. I da ne zaboravim, odmah pokraj kupališta o kojem danas zborim, a predvečer kada iz razglasa s bandera oko bazena prestane odjekivati “figyelem, figyelem, pažnja, pažnja” na tri jezika, organizirane su i plesne večeri. Događaju se one u kultnom hotelu Baranja vlasnika Mikloša Halmaija. Mađarski specijaliteti su ukusni, ljuti su kao i većina naših, pa se dodatno razveselite uz večericu, tokajac i stiskavac, a možda i uz polku koja zna dodatno pobuditi cirkulaciju već nemirnu od ljekovite vode?! Iako je more daleko, tko kaže da se mi Slavonci ne znamo zabaviti i u nizini? A o poslu i brigama mislit ćemo sutra - kad se probudimo nekoliko godina mlađi!

Prava idila i raj na zemlji koji pomaže našem narodu da se odmori i napuni baterije