Kultura
TREĆA MEĐUNARODNA I U SVIJETU JEDINSTVENA KIPARSKA KOLONIJA SLAMA U BARANJU DOVODI 14 UMJETNIKA IZ HRVATSKE I EUROPE

Baranjske piramide od slame
Objavljeno 6. kolovoza, 2008.

Autor: Narcisa BOŠNJAK

Monumentalni, nekoliko metara visoki dinosaur, ali od slame, “izrast” će ovih dana u Baranji, na jednoj velikoj njivi, negdje između Bilja i Luga! Obećanje je to organizatora ovogodišnje, treće zaredom međunarodne i u svijetu jedinstvene Kiparske kolonije SLAMA. Oku
pljanjem sudionika i njihovim smještajem na obiteljskom gospodarstvu Fallerovi dvori, danas (u srijedu, 6. kolovoza) Kolonija (koja je s pravom postala zaštitnim i prepoznat(ljiv)im znakom Bilja, Baranje i cijele Osječko-baranjske županije), počinje s radom. Naglasak je na timskom radu koji uključuje zajednički pregled skica i ideja koje su umjetnici donijeli, pripremu izvedbe, izradu konstrukcije i postavljanje armatura (drvenih ili metalnih), koje će skulpturama dati i pomoći održati konačni oblik. Cjelodnevni rad umjetnika počinje sutra, u četvrtak, trajat će i u petak i subotu, a velika, svečana završnica planirana je za nedjelju, ističu organizatori, Udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu SLAMA (www.slama.hr).
Idejni začetnik Kolonije SLAMA mladi je magistar kiparstva Nikolla Faller (umjetnički voditelj Udruge SLAMA), a cilj je manifestacije spojiti ljepotu prirode i umjetnost, odnosno očuvati kulturnu baštinu i promovirati ljepote Baranje. Umjetničkim intervencijama na polju, ekološkim skulpturama, umjetnici se zbližavaju s prirodom, napomenuo je Faller. S obzirom na to da su to radovi kratkoga vijeka trajanja, organizatori i umjetnici rado bi svoje skulpture darovali Baranjcima da ukrase svoja domaćinstva ili neki javni prostor poput trga, ulice ili možda galerije ili muzeja. Možda neke od tih želja i zažive jer su organizatori u pregovorima s osječkom Galerijom likovnih umjetnosti, koja možda trajno udomiti neku od ovih neuobičajenih skulptura, a jednu će zasigurno zbrinuti restoran Kormoran. Iako su relativno kratkoga vijeka trajanja, neke od skulptura izrađenih na dosadašnje dvije kolonije, poput jednoga pijetla u Vardarcu, žive i danas. Uz dobre uvjete na suhom mjestu mogu biti vrlo postojane, napominje Nikola Faller, kojemu je želja Udruzi SLAMA osigurati prostore, u kojima bi se nalazio i atelijer u kojemu bi se slamnate skulpture izrađivale tijekom cijele godine. I samo bi zdanje, planira Faller, sagradio od slame. Krenu li prodornije, ističe Silvana Faller, dogodine bi Kolonija mogla prerasti u trodnevni Land Art Slama Festival. Manifestacija je prve godine okupila sedam umjetnika, koje je na završnici podržalo oko 350 posjetitelja. Sljedeće se godine broj umjetnika gotovo udvostručio pa ih je bilo 12, no broj se posjetitelja, koji su imali prigodu vidjeti u što i kako su umjetnici utkali čak 2.500 bala slame, utrostručio pa ih je bilo oko tisuću. Stoga ne čude ovogodišnja velika očekivanja koja bi trebala postići manifestacija u čijem će središtu biti monumentalne i do osam metara visoke slamnate skulpture, za koje će biti utrošeno oko 3.000 bala slame. Organizatori su u ovim ljetnim mjesecima nastojali i uspjeli oživjeti ne samo Bilje nego i brojna okolna mjesta, od Jagodnjaka, Vardarca, Darde, Luga i okolice. Prošle su godine kreativni umjetnici “zidali” iglue od slame, palme, a ove su godine najavljeni i dinosauri, pa čak i piramide.
Iako je manifestacija mlada, reakcije su isključivo pozitivne, a rezultati vrlo dobri, zadovoljan je Nikola Faller. Atmosfera na Koloniji je kreativna i vrlo prijateljska, a sve se radi timski - od ideje do realizacije.


Sudionici SLAME 2008.
Uz neka već poznata imena sudionika koji na međunarodnoj Koloniji SLAMA sudjeluju od početka, na ovogodišnjoj će se naći i poneko novo ime. Svoj je dolazak potvrdilo četvero akademskih umjetnika iz Hrvatske: Ivan Ladislav Galeta (redoviti profesor na ALU Zagreb), Nikola Faller (magistar kiparstva), Dominik Vlahović i Lana Ključarić (prof. likovne kulture), potom dvoje umjetnika iz Srbije - Veljko Zejak i Marija Bogdanović, akademska kiparica iz Rumunjske Simona Susan, kipar iz Ukrajine Juri Golodovič te freestyler Nemanja Mutić. Sudioništvo na Koloniji potvrdili su i studenti osječke Umjetničke akademije: David Ranogajac, Nikolina Srđenović, Vjekoslav Filipović i Maja Buljan, kao i Ivan Miletić, student Akademije u Širokom Brijegu (BiH).

Bacanje bale sijena s ramena
Svečano otvorenje Kolonije planirano je za nedjelju, 10. kolovoza, s početkom u 16.30 sati. Uz poznato potezanje konopa, u bogatom su programu i neka neobična sportska natjecanja: bacanje bale sijena s ramena te guranje velike bale sijena, u čemu će se okušati udruge starih športova iz Bilja, Darde te Unikom Osijek. Nastupit će i Tamburaški orkestar Trešnja, cimbalist iz Mađarske, Seta Civek, u pratnji violina, a neće izostati ni uvijek atraktivna vožnja konjskim zapregama te paragliding. Program će upotpuniti i Capoeira klub iz Osijeka, a za kraj, u 19.30 bit će prinesena i žrtva. Glavom će u plamenu platiti velika skulptura od slame, a čin će pratiti gajdašica Anita Tomoković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike