Osijek
SAMONIKLO JESTIVO I LJEKOVITO BILJE

Eliksir mladosti i ljepote,
ali i napitak za imunitet
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Vrbetić: Biljnim pripravcima možemo vratiti organizam u stanje harmonije
U dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta održana je radionica pod nazivom Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, a predavačica je bila Gabrijela Vrbetić, mag. ing. agr., gošća iz Zagreba. Radionica je održana u sklopu Mjeseca ljekovitog bilja na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, a predavačicu je predstavila prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica za promidžbu i suradnju s gospodarstvom.

- Gabrijela je po struci agronom, članica je Hrvatskog botaničkog društva 13 godina, autorica je stručnih tekstova u časopisu Gospodarski list, a već četiri godine zaredom bavi se organiziranjem radionica o samoniklom jestivom i ljekovitom bilju. Gabrijela na svojim radionicama polaznicima objašnjava sve ono što je važno znati o samoniklom i ljekovitom bilju, ali i priča polaznicima kako mogu ubrati besplatan ručak na sljedećem izletu u šumu te kako dobiti kavu od maslačka. S obzirom na to da je na predavanju riječ o samoniklom i ljekovitom bilju, odlučili smo radionicu održati u prirodnom ambijentu fakultetskog dvorišta - rekla je prodekanica Jokić.

Biljnim pripravcima možemo vratiti naš organizam u stanje harmonije, naglasila je predavačica Gabrijela Vrbetić te pojasnila kako to možemo učiniti.

- Rijetko komu od nas ne prođe dan a da ne doživimo neki stres ili napetost. Od tih obveza preko glave muči nas nesanica, nemamo energije, remeti nam se hormonski i cjelokupni tjelesni sustav. Rečenicom "nemam vremena" nesvjesno upadamo u klopku nezdravih prehrambenih i životnih navika, brže starimo, manje se smijemo, brinemo se, jurimo dok nas ne zaustavi zdravstvena tegoba ili bolest, jer nismo imali vremena za sebe, da svoje tijelo, um i duh vratimo u početno stanje harmonije - rekla je Vrbetić.

Predavačica je pojasnila da sve što govori, govori iz vlastitog iskustva i uvida kao osoba koja je odrasla na imanju na kojem se oduvijek generacijama proizvodila hrana kao i nakon dugogodišnjeg školovanja o konvencionalnoj poljoprivredi na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, ali i proživljenih vlastitih zdravstvenih tegoba, nakon čega se usmjerila na herbalnu medicinu i holistički pristup liječenju.

- Cilj je herbalne medicine uz holistički pristup vratiti naše tijelo u prvobitno stanje harmonije. Kad smo zdravi, prati nas osjećaj zadovoljstva i možemo postići mnogo više u životu. Pružanjem potpunog povjerenja biljci, odnosno njezinu pripravku (čaju, tinkturi, masti...), dajemo svom biću priliku da se samo izliječi, a često taj put bude jedini ispravan i jedini odgovara našem biću, jer čovjek potječe iz istog izvora kao i biljka koja ga liječi, dakle iz prirode. Uz prihvaćanje zdravih prehrambenih i životnih navika biljni pripravci će spriječiti da se blage zdravstvene tegobe razviju u ozbiljnu bolest. Nježno i sporo djelovanje biljnih pripravaka prevenirat će bolest i vratiti naše tijelo u početno stanje harmonije - objasnila je Vrbetić.

Vesna Latinović
KAVA OD MASLAČKA
Predavačica je predstavila najpoznatije hrvatske samonikle biljne vrste kao što su medvjeđi luk, kopriva, maslačak, te zajedno s polaznicima pravila eliksir za mladost i ljepotu, kao i napitak za jačanje imuniteta. A kava od maslačka? Kako je objasnila Vrbetić, korijen maslačka, naše samonikle i ljekovite biljke, može biti itekako dobra zamjena za kavu. Iskapa se od kasne jeseni do ranog proljeća. Deblji korijen koristi za prženje za kavu, a tanje i manje dijelove za tinkturu. Korijen se zatim sjecka na jednake komadiće kako bi se svi na tavi ravnomjerno ispekli jer, ako zagori, postaje previše gorko. Nakon prženja korijen se suši i na kraju melje u mlincu za kavu. Prah se zatim kuha - kao turska kava. Okus je blago slatkast i gorkast, uz orašastu aromu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike