Crna kronika
CESTE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Pozitivan šok, dan bez pijanih vozača
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Ponedjeljak, 6. svibnja, treba zapamtiti jer na cestama Osječko-baranjske županije nije zatečen ni jedan pijani vozač motornih vozila na četiri ili dva kotača. Vjerojatno ih je ipak bilo, no ni jedan nije završio u policijskoj prekršajnoj evidenciji. Savršen rezultat pokvario je tek vozač bicikla, koji je u krvi imao više od 0,5 promila alkohola.

Utorak je, pak, završio zaustavljanjem dvaju pijanih vozača. Policija je priopćila kako je jedan vozač upravljao automobilom, a drugi kombijem. Ovaj potonji, a riječ je o 39-godišnjaku, morao je na višesatno triježnjenje u policijsku zgradu (u priopćenju se ne navodi u kojoj policijskoj postaji). Prometni policajci zaustavili su ga u utorak oko 18.30 u Osijeku. Obavljenim alkotestiranjem evidentirana mu je prisutnost od 2,11 promila alkohola u krvi. Zbog ove pijane vožnje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci i upis šest negativnih bodova bodova. O kazni će odlučiti nadležni prekršajni sudac. Kakva god bila, pijani vozač će dugo pamtiti ovu skupu vožnju.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske poručuju kako nije nakana policije isključivo novčanog kažnjavanja pijanih vozača, posljedično i zabrane vožnje. Cilj je maknuti sve alkoholizirane sudionike u prometu s cesta, od vozača motornih vozila, biciklista, vozača električnih romobila pa do pješaka. Pijana osoba za upravljačem automobila je opasnost, ne samo za sebe nego i za sve druge sudionike u prometu. U stanju sužene svijesti kojoj kumuje alkohol, dovoljan je djelić sekunde pa da se izgubi kontrola nad upravljačem i prouzroči ili sudar s drugim vozilom, ili slijetanje s ceste. Nažalost, puno je nesreća u posljednjih godinu dana i na slavonskim prometnicama okončano pogibelju. Rješenje je jednostavno i toliko puta ponavljano, ako piješ - nemoj voziti! U suprotnom, zaboravimo novčano kažnjavanje i moguću zabranu vožnje, postaješ opasnost na cesti. M.Bugarić
Možda ste propustili...

IZGUBIO NADZOR NAD MOTOCIKLOM

Motociklist (34) teže ozlijeđen

STRAVA NA RIJEČKOM ŠKURINJU

Izbo cimera i sebe, umrli su u bolnici

Najčitanije iz rubrike