Svijet
SRBIJA:

Vlast i oporba daleko od dogovora o ravnopravnim izbornim uvjetima
Objavljeno 12. travnja, 2024.

Vlast i oporba u Srbiji nisu se u četvrtak uspjeli pomaknuti ni korak bliže rješenjima koja su poslije spornih izbora u prosincu prošle godine predložili promatrači međunarodne misije OESS-a da bi se omogućili ravnopravni uvjeti za poštene izbore.

Nastavak dijaloga o primjeni preporuka misije ODIHR-a za izmjene izbornih uvjeta danas je imao i promatrače,  veleposlanika Sjedinjenih Država, te šefove misija Europske unije i OESS-a u Srbije, čije stajalište je da razgovore treba nastaviti iako je dijalog težak, što ne znači da će do dogovora lako doći već na prvom sastanku.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u prosincu prošle godine pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), koju je oporba zbog niza manipulacija i zlouporaba optužila da je pokrala izbornu volju birača, napose u Beogradu. Nepravilnosti su konstatirali i međunarodni promatrači i uputili srbijanskim vlastima 25 preporuka za uspostavu ravnopravnih i demokratskih uvjeta za izbore.

Vlast je raspisala ponovne izbore u Beogradu za 2. lipnja, ali oporba inzistira da ni oni neće biti pošteni ukoliko se ne primijene preporuke ODIHR-a.

Predstavnici oporbene koalicije lijevog centra Srbija protiv nasilja napustili su danas razgovore ističući da su ključni problemi popis birača i ravnomjeran pristup medijima koje kontrolira vlast, ponajprije javnom servisu. Zahtjeva se također da se izbori u Beogradu održe istodobno kad i svi drugi loklani izbori u Srbiji, ali tek kad budu primijenjene sve preporuke međunarodnih promatrača.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić optužila je oporbu da se želi "igrati mačke i miša" i poručila da do petka u podne dostave svoje prijedloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR-a.

Brnabić je rekla da će "usvojiti sve što predlože", uključujući i prijedlog predstavnika u mješovitom povjerenstvu za reviziju i kontrolu popisa birača.

Ona je na tiskovnoj konferenciji poslije današnjeg neuspjelog sastanka s oporbom ustvrdila da je resornim ministarstvima u tehničkoj vladi naloženo da čim prije uvrste i komentare organizacija civilnog društva na predložene nacrte zakona.

Oporba, pak, drži kako je paradoksalno mijenjati set izbornih zakona i propisa nakon što su izbori već raspisani i inzistira na usvajanju posebnog zakona (lex specialis) kojim bi se omogućilo održavanje svih lokalanih izbora po ispunjavanju preporuka ODIHR-a. H

Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

U INDIJI ZAPOČELA DRUGA FAZA GLASOVANJA NA IZBORIMA

Užarena atmosfera i milijarda s pravom glasa

Najčitanije iz rubrike