Sport
VATRENI PONOVNO NA OKUPU

Na ovaj turnir u Kairo
idemo napuniti baterije
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Šutalo i Baturina zbog ozljeda propuštaju Egipat. Pozvani Duje Ćaleta-Car i Marco Pašalić. Borna Barišić ostao na pretpozivu

U zagrebačkom hotelu Sheraton od ponedjeljka ujutro počelo je okupljanje hrvatskih nogometnih reprezentativaca koji će u četvrtak put Kaira, na prijateljski turnir ACUD Cup u Egiptu, koji će Vatrenima poslužiti kao priprema za nadolazeće Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Podsjetimo, turnir se prvotno trebao igrati u Abu Dhabiju, međutim preseljen je u Egipat.



Svoj će polufinalni dvoboj Hrvatska igrati protiv Tunisa u subotu na stadionu Air Defense, a u drugom će polufinalu igrati domaćin Egipat i Novi Zeland. Pobjednici idu u finale, a poraženi u susret za treće mjesto.

Livaković je dobro


U Zagreb su stigli Domagoj Vida, Dominik Livaković, Lovro Majer, Bruno Petković, Andrej Kramarić, Josip Juranović, Mario Pašalić...

- Ispred nas su dvije prijateljske utakmice, turnir želimo iskoristi za druženje i pripremu onoga što nas čeka u lipnju. Slično smo napravili i uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, i to je bila dobra odluka. Nacionalna prvenstva ulaze u završnicu, pritisak na igrače je sve veći i dobro će im doći malo druženja. Neće biti opuštanja, ali važno je napuniti baterije za završnicu prvenstva i za Europsko prvenstvo - kazao je Zlatko Dalić, koji je i prije najavljivao da će ovaj turnir za hrvatske igrače biti svojevrstan team building. Želi da se atmosfera i zajednišrvo u momčadi još prodube, a nekoliko zajedničkih dana u Egiptu svima će dobro doći.

Prije odlaska u Katar ima nekih promjena u momčadi koje su nastale silom prilika. Ozlijeđeni su Šutalo i Baturina, pa im je Dalić našao zamjene. U kadar reprezentacije dodao je Duju Ćaleta-Cara i Marca Pašalića, kojima je aktivirao ranije dodijeljene pretpozive.

- Nećemo ništa forsirati, pozivao sam nove igrače. Žao mi je što Luka Sučić ne može biti s nama. Već drugi put mora preskočiti zbog ozljede, žao mi je i što Nikola Moro ne igra u Bologni.

S posebnom pozornošću čekao se dolazak vratara Dominika Livakovića, koji se u nedjelju navečer nije dobro proveo. Dobio je udarac šakom u glavu tijekom navijačkih nereda u Turskoj nakon utakmice Trabzonspor - Fenerbahče. Nakon dolaska u Zageb Livaković je bio nasmijan, posljedice napada su minimalne, vidi se samo mala ozljeda na licu, vjerojatno točno tamo gdje je pogođen predmetom s tribine, dok udarac huligana šakom nije ostavio posljedice.

- Dobio je udarac, ali dobro je, nije ništa strašno. Izgledalo je ružno, ali najvažnije je da je on dobro.

Čekamo zdravog Ivana


Dalić je na put u Egipat pozvao i Ivana Perišića iako je on još uvijek u fazi oporavka od operacije i naravno da neće igrati. No to je ona priča o zajedništvu i obiteljskoj atmosferi, zato želi da Perišić bude s momčadi.

- Ivan je s nama, doći će na okupljanje i bit će s nama sigurno do četvrtka. Stanje ide nabolje, važno je da sada ne žuri. Znam koja je njegova emocija za Hajduk i reprezentaciju, no ne smije žuriti. Ivan to zna, neće igrati dok ne bude posve spreman. Mi očekujem da na pripreme u lipnju dođe zdrav. Bez Ivana Perišića mi smo bitno slabiji, željno ga očekujemo. Molit ću ga da bude racionalan. No vidjet ćemo hoće li putovati s nama u Kairo - rekao je Dalić.

Adut u napadu Dalićeve momčadi trebao bi biti Ante Budimir, koji je u velikoj formi. U dresu Osasune zabio je 15 pogodaka u Primeri.

- Budimir se svojim igrama vratio u krug reprezentacije. Ove dvije utakmice iskoristit ćemo da damo šansu svima. Zabio je 15 golova za momčad koja nije u vrhu tablice. Igra dobro, konstantno, zavrijedio je biti na popisu - prokomentirao je Dalić, kojem premještanje turnira iz Abu Dhabija u Kairo ipak nije stvorilo velike probleme.

- Nova lokacija možda je i bolja, bit će više nogometna atmosfera. Ostali su isti protivnici, a nećemo zanemariti rezultat. Protiv Tunisa smo izgubili u Varaždinu, sada imamo priliku za revanš. Bitno je da svi budu zdravi i da odigramo dvije dobre utakmice - dodao je izbornik hrvatskih nogometaša Zlatko Dalić.

Ivana Liović
NOVA PROMJENA NA ACUD CUPU
Izmijenjeni su termini utakmica na ACUD Cupa koji će biti odigran u Kairu i na kojem nastupa hrvatska nogometna reprezentacija. Hrvatska će polufinalni ogled protiv Tunisa igrati 23. ožujka (umjesto najavljenog 22. ožujka) na stadionu Air Defense u 22 sata. Prvo polufinale, između Egipta i Novog Zelanda, bit će odigrano 22. ožujka u 22 sata na novom stadionu u administrativnom središtu Kaira. Pomaknuta je i utakmica za treće mjesto, koja je sada na rasporedu 26. ožujka u 22 sata po lokalnom vremenu na stadionu Cairo International, a istoga dana i u isto vrijeme bit će odigrano finale na novom stadionu u administrativnom središtu Kaira.

Možda ste propustili...

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

Najčitanije iz rubrike