Mozaik
HDU ARHIVA: KIĆO SLABINAC

“Christmas With Kićo” objavljen prije 40 godina
Objavljeno 22. prosinca, 2023.
U povodu obljetnice prisjećamo se razgovora s pjevačem, gitaristom, skladateljem i aranžerom

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s radijskim voditeljem, glazbenim kritičarem i urednikom (HR2), Zlatkom Turkaljem Turkijem, donosi još jedan intervju u nizu u sklopu atraktivnog glazbenog projekta Diskografska spajalica. Ovaj put u povodu 40. obljetnice izlaska albuma "Christmas With Kićo" (Croatia Records), prisjećamo se razgovora s pjevačem, gitaristom, skladateljem i aranžerom Krunoslavom Kićom Slabincem.



Čuvate li fotografije na kojima imate brkove i bradu? Malo se ljudi sjeća toga Vašeg izgleda.

- Imam. To je iz vremena kad sam bio u Dinamitima. Zvali su me Jesus, jer sam jako sličio onom pravom liku Isusa koji je negdje u Carigradu pronađen u riznici kao autentični Isusov izgled. Isto sam imao bradu i velnastu dugu kosu. Tu fotografiju Isusa imao sam na zidu pokraj mamina kreveta.

Na omotu albuma "Christmas with Kićo" imate plave obrve i žute brkove. Zašto?

- Tako je. Zašto imam žute brkove? Zato što je tada bio zabranjen uvoz boja, cigli, pločica… bilo je zabranjeno sve iz inozemstva, zbog uštede deviza. To je bilo u bivšoj Jugoslaviji. I naravno da je za tiskanje omota za ploču nedostajalo boja, oni su to tako kako su imali obojili i offset tisak je bio takav da su nesretnim slučajem ispale plave obrve, kao snijeg je pao. Obrve su inače crne, a ovako je ispalo kao, eto, pao je snijeg, pa je to inje na njima. Ah, tada smo imali samo dvije-tri boje za tisak. Za ovakvu fotografiju koja je na albumu trebaju biti isključivo određene boje.

Svjetski mediji i portali pisali su o toj fotografiji i albumu "Christmas with Kićo". To znate?

- Da, znam, jer je glazbeni magazin "Sun" objavio da je to jedan od neuspjelih omota albuma, jedan od najlošijih dizajna za omot božićne tematike. Nikad nisam te ljude nazvao i rekao im: "Da ste vi samo znali kako je u to vrijeme uopće bilo moguće snimiti takav album u komunističkoj zemlji". Mislim da bi mi na kraju čestitali što je takav album uopće snimljen i objavljen. Ali bio sam na istoj stranici s Eltonom Johnom i Madonnom, čija je verzija pjesme "Mother‘s Child" bila proglašena najlošijom božićnom pjesmom uopće snimljenom. Moj je bio najlošiji omot, dizajn omota, a Elton je bio na toj top-listi proglašen za najlošiji LP božićnih pjesama. Meni je bila velika čast biti na istoj top-listi s takvim velikanima.

Bez obzira na to što je objavio "The Sun", Vaš album "Christmas with Kićo" najprodavaniji je hrvatski božićni album.

- Pola milijuna primjeraka je prodano do danas, a snimljen je 1982. U Americi se ploča prodavala od 1983. i kao bumerang se stalno vraćala kod nas, jer kod nas nije bilo dopušteno da se ona snimi. Taj album bio je rađen za Croatian Fraternal Union USA; oni su isposlovali da se to ipak treba snimiti kod nas. Da bi se malo dodvorili i pokazali se tada svijetu kao demokratski socijalistički sustav, kod kuće su ipak dopustili da se službeno tiska pet tisuća ploča. Za to se morala tražiti specijalna dozvola Komiteta, s tim da su i naveli da oni nemaju novca ni deviza za kupnju ‘farbi‘ i svega što im je potrebno za izradu. I tako su, zahvaljujući novcu koji su dobili od Croatian Fraternal Uniona, kupili sirovinu i ‘farbe‘ pa su svi moji kolege mogli imati lijepe omote u boji i svi su bili O.K., a moj je, siroti, proglašen najgorim na svijetu (smijeh). (HDU)
Moj je bio najlošiji omot, dizajn omota, a Elton je bio na toj top-listi proglašen za najlošiji LP božićnih pjesama

Možda ste propustili...

NAJBOLJI HRVATSKI PLASMAN NA EUROVIZIJI OTKAKO JE SAMOSTALNA

Baby Lasagna osvojio Europu, ali nije bilo dovoljno za pobjedu

HRVATSKI PREDSTAVNIK NA EUROSONGU

Baby Lasagna stigao u zagrebačku zračnu luku

NAKON VELIKOG USPJEHA ISTOIMENIH FILMOVA

Najesen serija “Dune: Prophecy”

Najčitanije iz rubrike