Mozaik
PRVI SLOVENSKI FILM U SLATINSKOM KINU

Druženje u kinu uz ekipu filma "Probudi me"
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Gotovo kompletna autorska ekipa slovenskog filma "Probudi me" hrvatski su sineasti
Ljubiteljima filmske umjetnosti Kino Slatina u sklopu Pučkog otvorenog učilišta organiziralo je u art-dvorani projekciju slovenskoga filma "Probudi me" ("Zbudi me") hrvatskoga redatelja (sa slovenskom adresom) Marka Šantića. Na slatinskoj projekciji filma bili su koscenarist i redatelj Marko Šantić, direktor fotografije Ivan Zadro te producent Jure Bušić.

(Ne)prihvaćanje


Film "Probudi me" provokativna je drama koja se bavi ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu. Na Festivalu slovenskog filma taj Šantićev četvrti dugometražni film osvojio je čak pet nagrada Vesna. Film je dobio nagradu za najbolji dugometražni film, Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar za najbolji scenarij, Jure Henigman za najbolju glavnu mušku ulogu, Jurij Drevenšek za najbolju sporednu mušku ulogu i Lija Ivančić za najbolju masku. Priča je to o obiteljskom i društvenom (ne)prihvaćanju mladića Roka, koji se zbog ozljede glave ne sjeća svoje nedavne prošlosti, posla, djevojke i stana, ali se sjeća rodnoga grada i ranijeg života s majkom i mlađim bratom. Tijekom oporavka počinje shvaćati svoju problematičnu prošlost i uviđa da mu brat ide istim putem, pa nastoji spriječiti ponavljanje loše obiteljske prošlosti.

Imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu Black Nights u estonskom Talinu još 2022., a potom je prikazan na brojnim festivalima, imao američku premijeru u New Yorku, a prikazan je i na Pula Film Festivalu. Prije nepunih mjesec dana započelo je prikazivanje i u hrvatskim kinima.

Nakon što je poslije projekcije ukratko slatinskoj filmskoj publici predstavila autore filma, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Fabric Fabijanac povela je s njima razgovor o pripremama i radu na filmu, njihovim očekivanjima i razlikama između Hrvatske i Slovenije kad je riječ o uvjetima rada i financiranju filmske umjetnosti. Naime, "Probudi me" slovenski je film po mjestu nastanka, mjestu radnje u filmu, glumcima i jeziku na kome je snimljen, ali gotovo kompletna autorska ekipa hrvatski su sineasti. Marko Šantić rođen je u Splitu, odrastao u Rijeci, a filmski i televizijsku režiju diplomirao je na Akademiji u Ljubljani i živi Sloveniji, Ivan Zadro rođen je i studij filmskog i TV snimanja završio je u Zagrebu, Jure Bušić rođen je u Kranju, a studirao je filmsku i TV produkciju u Zagrebu, a tu su još i koscenaristica Sara Hribar i montažer filma Vladimirn Gojun, i to je doista velika specifičnost toga filma. A udružio ih je zajednički rad na ranijim filmovima, koji se pretvorio i u svojevrsno prijateljstvo.

Autori kažu da je za film davno postojala ideja, i davno je napisan scenarij, ali ima poruku koja je aktualna i danas. Zasigurno se ubraja u filmove koji traju i koji će se gledati i za deset ili petnaest godina.

Duga priprema


– Priprema za snimanje dugo je trajala zbog prikupljanja sredstava, pandemije koronavirusa, blokade Filmskog centra i prekidanja snimanja svih filmova u Sloveniji, i sada je krenula distribucija. "Probudi me" pripada filmovima koji nisu za širu publiku, nego za prikazivanje u art-kinima, tako da nemamo velika očekivanja glede broja posjetitelja. Znamo da ovaj film dolaze gledati ljudi koji žele nešto više, koji čitaju knjige, gledaju ozbiljne filmove, razmišljaju, i takvoj publici se najviše veselim – rekao je Marko Šantić.

Producent Jure Bašić slaže se da je takav tip filma pogodan za probranu "filmofilsku" publiku.

– Smatramo da su takvi filmovi potrebni i ne odustajemo od njih – rekao je. I upravo zato autorima odgovara način rada Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, koja organizira posebne projekcije uz razgovor o filmu i druženje s publikom. Upravo takvo bilo je i filmsko događanje u art-dvorani slatinskoga kina. Posjetitelji su imali priliku neformalno razgovarati s filmskom ekipom.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana