Sport
DANAS KREĆE LOV NA EURO

Englezi u Napulju idu naplatiti neke dugove
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Danas (četvrtak) počiju kvalifikacije za plasman na 17. Europsko nogometno prvenstvo koje će se od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. godine održati u Njemačkoj. Kvalifikacije u 16 sati otvaraju Kazahstan i Slovenija, a tijekom četvrtka na rasporedu je još sedam utakmica. Svakako najzanimljiva je ona u Napulju, u kojoj aktualni europski prvak Italija dočekuje finalista s Eura igranog u ljeto 2021. - Englesku. Sudar je to europskih divova, Talijani predvođeni izbornikom Robertom Mancinijem doživjeli su lani debakl i nisu otišli na Svjetsko prvenstvo u Katar i to samo godinu dana nakon osvajanja europske krune i sjajne pobjedničke serije. Talijani takvo što više ne žele ponoviti, spremni su za novi uzlet i novi veliki rezultat. Englezi u Napulj dolaze sa svojom računicom, žele naplatiti Talijanima ono golemo razočaranje od prije dvije godine kada im je izmaknuo euroski naslov u njihovu hramu nogometa Wembleyju. Italija je tad u velikom finalu EP-a pobijedila Engleze nakon raspucavanja penala i bacila Otok u očaj. Danas, točnije večeras, još se sastaju: Sjeverna Makedonija - Malta, Danska - Finska, San Marino - Sjeverna Irska, BiH - Island, Portugal - Lihtenštajn, Slovačka - Luksemburg.

U kvalifikacijama za EURO sudjelovat će 53 reprezentacije koje su raspoređene u deset kvalifikacijskih skupina - sedam skupina sa po pet momčadi i tri skupine sa po šest momčadi. Kroz kvalifikacije će se popuniti 20 sudionika Eura, a bit će to pobjednici i drugoplasirani u 10 kvalifikacijskih skupina. Preostale tri karte podijelit će se nakon doigravanja, točnije nakon tri turnira s četiri reprezentacije. Dvanaest momčadi bit će odabrano na temelju njihova učinka u Ligi nacija u sezoni 2022/23., a koje se već nisu kvalificirale preko glavnog kvalifikacijskog turnira. Pobjednici s tri turnira izborit će plasman na EP.

Kvalifikacije će se igrati u pet “prozora”, prvi starta 23. ožujka, a završava 28. ožujka, dok je posljednji mini ciklus od 16. do 21. studenog. Dodatne kvalifikacije su od 21. do 26. ožujka iduće godine. I. Li.
Na EP-u 2024. nastupa 24 reprezentacije, a Njemačka se kao domaćin automatski kvalificirala za turnir

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike