Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP U DOHI

Izgledalo kao vrlo teška
misija, ali Aurel je ušao u
finale i približio se Parizu
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Stigle su jako dobre vijesti iz Dohe nakon nastupa osječkog gimnastičara Aurela Benovića u kvalifikacijama na parteru posljednjeg Svjetskog kupa, koji je ujedno i kvalifikacijski za Olimpijske igre.

Uoči odlaska u Dohu dosta toga se moralo posložiti da Aurel uopće ostane u igri za nastup u Parizu ovoga ljeta. Prije svega Osječanin je morao na vrhunskoj razini odraditi svoju vježbu u kvalifikacijama sa startnom ocjenom 6.3. Željeno je i ostvareno. Odradio je odličnu vježbu, za koju je zaradio ocjenu 14.133. Nakon svog nastupa zauzeo je prvo mjesto, pa je bilo već tada jasno kako će ući u finale, no do kraja kvalifikacija pretekli su ga Kazastanci Milad Karimi i Dmitriy Patanin, koji su s ocjenama 14.533 i 14.200 zauzeli prvo, odnosno treće mjesto, a između njih još se smjestio i Britanac Luke Whitehouse koji je s ocjenom 14.300 bio također bolji od hrvatskog parteraša. Aurelu je na ruku morao ići i veliki kiks Bjelorusa Yahora Sharamkoua, koji se nalazi na drugom mjestu u poretku parteraša, iza Korejca Ryua, koji je već osigurao nastup u Parizu. Sharamkou je odradio nastup ispod svojih očekivanja. S ocjenom 12.733 zauzeo je tek 19. mjesto te u Dohi neće povećati svoj bodovni konto s obzirom na to da prvih 16 dobiva bodove. Sharamkou će tako ostati na 50 bodova, dok je Aurel u Dohu došao s 35 bodova. Kako se briše najlošiji plasman, a to je Aurelu bio Kairo, za pretjecanje svoga bjeloruskog kolege Osječanin će morati u petak u finalu osvojiti najmanje treće mjesto. Ispred njega trenutno je i Francuz Benjamin Osberger koji je zauzeo sedmo mjesto u kvalifikacijama te će također nastupiti u finalu. Dovoljno je da Aurel bude bolje plasiran od njega, kao i od Brazilca Guimaresa koji je zauzeo peto mjesto u kvalifikacijama te je također još u "igri" za nastup u Parizu. To je otprilike gruba računica. Sve će biti jasnije nakon finala u petak. Prije finalnog nastupa Benović će danas još nastupiti u kvalifikacijama na preskoku gdje je također u prilici ostvariti nešto slično te probuditi nadu da bi se i u toj disciplini mogao boriti za Pariz.

Nažalost, naša mlada predstavnica na dvovisinskim ručama Sara Šulekić nije odradila željenu vježbu s kojom bi ostala također u igri za odlazak na Olimpijske igre. Ocjena od 10.400 donijela joj je 23. mjesto te također nije povećala svoj bodovni konto, a kako su njezine konkurentice uglavnom odradile svoje vježbe izgubila je izglede da već ove godine nastupi na svojim prvim Olimpijskim igrama.

K.Lacković
Benoviću se u srijedu u Dohi dosta toga posložilo. Neka tako bude i u finalu partera

Najčitanije iz rubrike