Ekonomija
POZITIVNI UTJECAJ NA OKOLIŠ I DRUŠTVO

HPB je potpisnik Načela odgovornog bankarstva
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Hrvatska poštanska banka prva je banka u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo (PRB) - jedinstven okvir za održivu bankarsku industriju razvijen kroz suradnju banaka diljem svijeta i Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI). Kako su objavili iz te banke, načela su vodeći održivi bankarski okvir koji pomaže financijskoj industriji u suočavanju s globalnim ekološkim, društvenim i upravljačkim (ESG) izazovima na temelju kojeg banke usklađuju svoje strategije i prakse s UN-ovim ciljevima održivog razvoja i Pariškim klimatskim sporazumom.
- Banke koje su potpisale Načela obvezuju se da će biti ambiciozne u svojim strategijama održivosti, radeći na usmjeravanju i ugrađivanju održivosti u srž svog poslovanja. U skladu s Načelima, banke potpisnice utvrđuju svoje utjecaje na okoliš i društvo koji proizlaze iz njihovih poslovnih aktivnosti, postavljaju i provode ciljeve u područjima u kojima imaju najznačajniji učinak te redovito javno izvještavaju o svom napretku. Načela bankama pružaju okvir za sustavno razumijevanje rizika i iskorištavanje prilika koje proizlaze iz prijelaza na održivo gospodarstvo. Potpisom Načela odgovornog bankarstva Hrvatska poštanska banka pridružuje se najvećoj svjetskoj globalnoj bankarskoj zajednici usmjerenoj na održivo financiranje i na realizaciju promjena potrebnih za postizanje zajedničkog prosperiteta sadašnjih i budućih generacija, gradeći bolju, sigurniju i održiviju budućnost za ljude i planet.
Nikolina Kolarić, direktorica Ureda za održivo poslovanje u HPB-u, tom je prilikom izjavila: "Ponosni smo što smo kao prva banka u Hrvatskoj postali potpisnica UN-ovih Načela odgovornog bankarstva te se pridružili zajednici banaka predanih istom cilju. U HPB-u kontinuirano radimo na integraciji održivih praksi u svoje poslovanje. Načela odgovornog bankarstva u potpunosti su usklađena sa strategijom HPB-a i našom ambicijom stvaranja održive tvrtke sa značajnim pozitivnim utjecajem na okoliš i društvo. Naš je cilj pridonijeti održivom razvoju cijelog gospodarstva na dobrobit svih naših dionika. Kao potpisnica Načela HPB izražava svoju spremnost da preuzme aktivnu vodeću ulogu u održivim promjenama." Z.R.
Možda ste propustili...

PRUŽITI VEĆU POTPORU STRUČNJAKINJAMA

Među inženjerima šumarstva samo dvadesetak posto žena

ZAJAM VEĆI OD 50 MILIJARDI EURA ZA OSIGURAVANJE LIKVIDNOSTI

Credit Suisse spašava središnja banka