Sport
SP RUKOMETAŠA

Probudili su ga i rekli mu da je u četvrtfinalu
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Od četvrtfinalista, osim izbornika Furije Ribere, Španjolac sjedi na klupi Egipta i Mađarske

Prošle godine nisu prošli ni prvi krug Europskog prvenstva, kojem su uz to bili i domaćini, a ove su godine četvrtfinalisti Svjetskog rukometnog prvenstva.



Nisu Mađari ni prošle godine padali u očaj zbog objektivno slabijeg ostvarenog rezultata. Imali su cilj i plan, pa je čudilo kada je tadašnji izbornik Istvan Gulyas nakon toga debakla rekao:

- Ono što smo osmislili da transformiramo i pomladimo momčad je postignuto, igramo dobar rukomet - iako nam je sada gorak okus u ustima. Nemamo se čega sramiti. Gradimo našu momčad, nadam se da ćemo našim navijačima pružiti još puno, puno dobrih utakmica - rekao je izbornik Istvan Gulyas koji je ipak nakon toga prvenstva napustio izborničku funkciju.

Taj rezultat nije razlog odlaska, jer kako drukčije protumačiti da je Gulyasa naslijedio baš njegov tadašnji pomoćnik, legendarni španjolski rukometaš Chema Rodríguez. Već je i prije Gulyas pomalo prepuštao Chemi kormilo. Često ga je "gurao pred mikrofone", a primjerice na EHF Eurocupu susretu Hrvatske i Mađarske u Osijeku prije nešto više od dvije godine Chema je vodio mađarsku reprezentaciju. Razlog je bio što je Gulyas bio zaražen koronom. Premda su i raniji mu treneri, prije svih Talant Dušebajev, prepoznavali trenerski gen, Chema ga je potvrdio na klupi Benfice kada je osvajanjem Europske lige donio jednoj portugalskoj momčadi prvi europski trofej. Sada i kao izbornik Mađarske ostvaruje vrijedne rezultate, a momčad mu prikazuje dobre igre. Premda, o plasmanu u četvrtfinale nisu odlučivali sami o svojoj sudbini. Mađari su u nedjelju očekivano svladali Zelenortske otoke (42:30), ali im je za plasman u četvrtfinale trebala pobjeda Švedske nad Portugalom kojima je bio dovoljan i remi. I bili su blizu, no nisu uspjeli. Premda je Šveđanima susret bio samo formalnost, na kraju je domaćin slavio 32:30, pa su tako Šveđani, uz Francuze koji su svladali Španjolsku 28:26 prošli u četvrtfinale s maksimalnim učinkom.

Zanimljivo, utakmicu koja je izravno odlučivala o sudbini njegove reprezentacije izbornik Mađarske nije gledao. Prema mađarskim medijima on ju je čak prespavao. Jedan dio te vijesti Chema je demantirao:

- Nisam prespavao, ali sam pokušavao zaspati. Međutim, doista nisam gledao utakmicu. Rezultat sam saznao kada je naš fizioterapeut ušao u sobu i rekao mi da smo u četvrtfinalu - pričao je Chema, koji ima ugovor s mađarskim savezom do 2024. godine. Jasan je stoga cilj - plasman Mađarske na Olimpijske igre.

Inače, Chema Rodríguez već je treći španjolski trener na klupi Mađarske nakon Talanta Dušebajeva i Xavija Sabatea. Dvojica prethodnika nisu imala većih uspjeha. Zato su trojica španjolskih izbornika koja su odvela svoje reprezentacije u četvrtfinale. Uz Chemu Rodrígueza, izbornika Mađarske, te Jordija Riberu, izbornika Španjolske, među osam je i naravno Egipat, kojeg vodi Roberto Garcia Parrondo.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike