Sport
KAKAV BISMO OSIJEK MOGLI GLEDATI U NASTAVKU SEZONE

Mogući odlasci neće ugroziti zarazan Pomsov pobjednički gard
Objavljeno 5. siječnja, 2023.
Izlazni transferi koji se planiraju ne bi smjeli pretjerano utjecati na kvalitetu bijelo-plavih

Za pripreme koje nogometaši Osijeka provode u Umagu teško bi se mogao upotrijebiti refren "sve je isto k‘o i lani" iz poznate uspješnice Bijelog dugmeta "Lipe cvatu".



Prije godinu dana u Poreču je vladalo veliko uzbuđenje u iščekivanju dolaska Mije Caktaša, a šuškalo se i o transferu Kristijana Lovrića. Osijek je tada bio u otvorenoj utrci na naslov prvaka, pa je sve nekako bilo nabijeno pozitivnom napetošću. Danas je sve nekako mirno. O ulaznim transferima uopće se ne priča, u fokusu su potencijalni odlasci nekolicine prvotimaca, a promijenile su se i rezultatske ambicije. U prvenstvu se Osijek teško može uključiti u otvorenu borbu za naslov, pa će prioritet biti rezultat u Hrvatskom kupu, gdje bijelo-plave u četvrtfinalu očekuje zahtjevan posao protiv Hajduka na domaćem terenu.

Nadgradnja igre


No to ne znači kako su Osječani bez ambicija. Trener Rene Poms zna što hoće od momčadi, a te njegove ideje načina igre jasno se vide u načinu treninaranja. Cilj mu je ubrzati igru, stvoriti još agresivniju momčad, koja će tempom i presingom biti sposobna lomiti suparnike. Iskreno, malo smo nestrpljivi vidjeti kako će sve to funkcinirati u pripremnim utakmicama jer Osijek ih u dosadašnjih mjesec dana priprema nije odigrao ni jednu. Poms je vrlo jednostavan tip. Ako ga pitate što očekuje od nastavka sezone, odgovorit će jednostavno, ali vrlo jasno:

- Pobjede. Puno pobjeda.

"Samo" njih i ništa više. I to nije obična fraza kojom se koriste svi treneri ovog svijeta. Iako mu je Osijek prvo iskustvo u vođenju prvoligaških momčadi, Poms ga planira iskoristiti maksimalno kako bi dokazao svoju trenersku kvalitetu. Jesenas je s bijelo-plavima napravio puno dobrih stvari, a sada želi nadgradnju. Navijači, pak, imaju razloga za optimizam jer ako je Rene bio u stanju u kratkom razdoblju prilično razdrmati momčad i vratiti je na pobjednički kolosijek nakon frustrirajućeg ulaska u sezonu, onda nema razloga sumnjati da će sada, kada je dobio neuobičajeno puno vremena za pripreme, biti sposoban dodatno oplemeniti igru osječke momčadi. Bez obzira na to što mu situacija nije baš idealna, jer još uvijek nema jasnu sliku s kakvim će igračkim kadrom dočekati nastavak sezone. Prije svega zbog potencijalnih odlazaka, koji su neizbježni, ali njega to ne uzbuđuje previše.

- Spreman sam na odlaske neki važnih igrača jer sam svjestan kako je to prirodni proces u klubu poput Osijeka. Mislim da unutar našeg igračkog kadra imamo adekvatne zamjene za svakog igrača koji će eventualno otići - kaže Poms.

Rješenja postoje


I to je još jedna konačna istina koju je izrekao šef struke bijelo-plavih. Možemo redom. Ode li Ivica Ivušić, sadašnjost bi predstavljao iskusni i provjereni Marko Malenica, a iza njega u redu stoje još dva jako dobra vratara, Marko Barešić i posebno Franko Kolić, koji bi danas-sutra mogao biti pravi Ivušićev nasljednik, čak i u reprezentativnom statusu. Zadnja linija već je ostala bez iskusnog Slavka Bralića, a bude li otišao Adrian Leon Barišić, na stoperskim pozicijama bit će manjak kvantitete, ne i kvalitete. Tu su kapetan Mile Škorić, Jevhen Čeberko i Mihael Žaper, koji se sjajno snašao u toj ulozi. U ritam se postupno nakon teške ozljede vraća Ivan Cvijanović, a, zlu ne trebalo, tu je i Uwem Alexander. Brojno stanje potencijalno bi problem moglo biti ako se Poms odluči zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji, što je često činio jesenas. Na bočnim pozicijama sve je jasno, samo je pitanje tko će se nametnuti. Upitnik je na desnoj strani, gdje je Bartolec izgubio zamah jesenas, ali to ne znači kako je otpisan. Nekih posebnih upitnika nema ni u veznom redu, pa je najveći dio neizvjesnosti vezan uz napad. U tom dijelu momčadi Poms bi mogao ostati bez dva jaka aduta. Prvi strijelac jesenas Dion Drena Beljo na meti je mnogih europskih klubova, pa ako dođe prava ponuda, teško da ćemo ga gledati na proljeće, a Mađar László Kleinheisler oteže s potpisivanjem novog ugovora, pa se sve manje priča o njemu, a više se razgovara o alternativnim rješenjima. Pazite, to su dva igrača koja su jesenas zabila 14 od Osijekovih 29 pogodaka. Dakle, gotovo polovinu. No, ako ostane bez Belje, Poms računa kako puno prostora za bolji golgeterski učinak ima u Ramonu Mierezu, a Kleinheislera bi trebao kvalitetno moći zamijeniti Kristijan Lovrić, kojem statistika koju je imao Mađar nije strana, a i ostao je prilično dužan u dosadašnjem opusu. Ima Poms u kadru još igrača koji vrijede više od onog što su dali u prvom dijelu sezone, poput Ivana Fiolića.

Zbog svega toga bilo koji izlazni transfer koji se dogodi ove zime ne treba shvaćati tragično jer Osijek će i dalje imati vrlo jaku momčad, koja bi trebala biti i više nego sposobna ispuniti nešto manje rezultatske ambicije u odnosu prema prethodne dvije sezone.

Dalibor Keler
ČEKA SE SAMO JOŠ LACIKA
Igrački kadar bijelo-plavih na pripremama u Poreču gotovo se posve kompletirao. Priključili su se kapetan Mile Škorić i Danijel Lončar, koji nisu s momčadi doputovali u Istru, nego su stigli dan kasnije, zbog viroze. Jedini koji još nedostaje je Mađar László Kleinheisler, koji bi se trebao ukazati sljedećih dana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike