Sport
TOMISLAV SEVEREC, HRVATSKI REPREZENTATIVAC

Prije službenog poziva Cveba me je sam nazvao i pozvao na pripreme
Objavljeno 5. siječnja, 2023.
- Croatia Cup otkrit će kakvu mi je ulogu namijenio izbornik - kaže lijevi vanjski

Mnogi nisu ni čuli za Brckovljane, ali to je mjesto pokraj Dugog Sela s nešto više od tisuću stanovnika, prema posljednjem popisu, u ovom trenutku dalo dvojicu hrvatskih rukometnih reprezentativaca!



Obojica su i članovi NEXE-a. Mladi vratar Dominik Kuzmanović i lijevi vanjski Tomislav Severec. Nisu u redovima NEXE-a njih dvojica jedini iz toga kraja. Iz Dugog Sela je i Dorian Markušić.

Susjedi iz Brckovljana


- Da, Markušić je iz Dugog Sela, a Kuzma i ja smo baš susjedi iz Brckovljana. Obojica smo imali sličan put. Rukomet smo počeli igrati u lokalnom RK-u Polet Stančić gdje smo igrali u mlađim uzrastima. Poslije smo prešli u Dugo Selo, svatko je u svom uzrastu nastupao i osvajao državna prvenstva. Ja sam u Dugom Selu već sa 16 zaigrao za seniore u tadašnjoj Prvoj B ligi koja je bila jako dobra. Nakon srednje škole otišao sam u Umag, tamo proveo tri godine, a, evo, već četvrtu sam u Našicama.

Ovo je definitivno najbolja Tomislavova sezona otkad je postao "grom". A najviše se uoči sezone postavljalo pitanja mogu li on i/ili Luka Moslavac na lijevom vanjskom nadomjestiti Halila Jaganjca.

- Super je na kraju ispalo. Stvarno sam zadovoljan polusezonom. Ne znam je li se dogodila i jedna utakmica da je netko od nas dvojice, Luka ili ja, zakazao. Svatko je uvijek odradio svoj dio posla.

Tomislavov pogodak danskom Skjernu koji je odlučio pobjednika u Danskoj završio je i u highlightsu EHF Europske lige.

- Igramo stvarno dobro. I prošle sezone, ali i ove protekle polusezone. Otkad smo s Tamšeom, baš se često događa da se te neizvjesne utakmice okrenu na našu stranu. Nerijetko i u posljednjim sekundama kao što je bio slučaj protiv Skjerna.

Došao je u Našice dok je još trener bio sadašnji izbornik Hrvoje Horvat. Poznat mu je njegov način rada. Je li išta promijenio otkad je postao izbornikom?

- Sitnice. Principi su ostali isti. Naglasak na čvrstoj obrani od koje sve kreće. Pokušava da iskoristimo takvu obranu i zabijemo lake pogotke iz kontre ili polukontre. U napadu na postavljenu obranu traži da budemo strpljivi, da idemo u realizaciju iz što čišće situacije kako se suparniku ne bi dopustila neka kontra ili polukontra.

Već debitirao za reprezentaciju


Za razliku od svojih klupskih kolega Dominika Kuzmanovića i Marina Jelinića, koji su odradili i prvi dio priprema posljednjih dana 2022. godine, Severec je naknadno dobio poziv. Razlog su brojni otkazi upravo i na njegovoj poziciji. Prije je zbog ozljede otpao njihov bivši klupski kolega Halil Jaganjac, tijekom prve faze priprema i Tin Lučin.

- Cveba me je sam u petak uoči Nove godine nazvao na mobitel i rekao mi da Tin Lučin neće moći i da dođem na pripreme u Poreč. Zanimljivo, već sam tada bio s curom u Istri, pa mi nije ni bilo daleko. Tek mi je naknadno stigao i službeni poziv na e-mail.

Nije mu to bio prvi poziv u hrvatsku reprezentaciju.

- Bio sam na okupljanju u onom EHF Eurocupu protiv Španjolske, a tada smo odigrali i utakmicu protiv Egipta, našeg prvog suparnika na Svjetskom prvenstvu. Dobio sam poziv i prošle godine za ono nesretno Europsko prvenstvo u Mađarskoj, ali do Mađarske nisam stigao. Bio sam pozitivan na COVID.

Možeš li već sada otkriti koju ti je ulogu izbornik Horvat namijenio? Što od tebe očekuje u obrani i koliki bi mogao dati doprinos u napadu?

- Stvarno u ovom trenutku ne znam. Prvih dana radili smo na podizanju tjelesne pripreme, tek sada počinjemo raditi na taktici. Dosta toga će biti jasnije u pripremi za ove dvije utakmice na Croatia Cupu (6. siječnja protiv Sjeverne Makedonije, 8. siječnja protiv Izraela). Izbornik, vjerujem, zna što mogu dati. U obrani sam spreman za sve pozicije od "dvojke" do "petice". Vidi li moju ulogu više u napadu ili obrani, to stvarno još ne znam.

Trenutačno vas je 21 na pripremama. Neće svi 11. siječnja prema Jonkopingu gdje će naši rukometaši dva dana kasnije startati na Svjetskom prvenstvu protiv Egipta. Kakvi su uopće izgledi da se nađeš u zrakoplovu?

- To je isključivo izbornikova odluka koju ću kakva god bila poštovati. Ono što ja moram je pokazati sve što znam, da sam prvenstveno sam prema sebi čist da sam pokazao najviše od sebe. Budem li išao na Svjetsko prvenstvo, nitko sretniji od mene. Ne budem li išao, smatrat ću to vrijednim iskustvom. I čekati neku drugu priliku - zaključio je Severec.

Krešimir Lacković
RAVNATELJ MU JE RUŠIO DINAMO
Možda će se to promijeniti i zahvaljujući našim rukometnim reprezentativcima iz Dugog Sela, ali kada spomenemo Dugo Selo i sport, onda je najčešće prva asocijacija senzacionalna pobjeda tamošnjeg još uvijek nižerazrednog nogometnog kluba nad Dinamom (tadašnjom Croatijom, nap. a.) u šesnaestini finala Kupa samo tjedan dana nakon što su “modri” prvi put ostvarili plasman u Ligu prvaka. - Ja sam bio premali da bih se toga sjećao, ali često se ta utakmica prepričava. Zanimljivo je da je ravnatelj moje škole Jure Mišković tada bio trener Dugog Sela. U sport odnosno rukomet usmjerio ga je otac. No krenuo je drugim smjerom u odnosu na ostatak svoje obitelji.

- Moji su se svi opredijelili za fakultet, a ja sam se okrenuo sportu. Bilo je opcija studiranja nakon srednje škole pa i kasnije sam razmišljao krenuti nešto studirati, ali zasad samo guram rukomet. Ima mojih suigrača u NEXE-u koji studiraju, čak su i završili fakultet. Evo, nedavno sam doznao da je Luka Moslavac završio naftno rudarstvo. Ma svaka čast. Možda se i ja ipak odlučim jednoga dana.

PETORICA IZ NEXE-a NA ZAVRŠNIM PRIPREMAMA ZA Svjetsko prvenstvo
U ovom trenutku čak su petorica igrača NEXE-a sa svojim reprezentacijama na završnim pripremama za SP.. Dominik Kuzmanović, Marin Jelinić i Tomislav Severec su na pripremama hrvatske reprezentacije, poziv srbijanskog izbornika Tonija Gerone dobio je i desni vanjski NEXE-a Predrag Vejin, a pod nadzorom izbornika Crne Gore Zorana Roganovića ovih dana treninge odrađuje i lijevo krilo Aleksandar Bakić.

Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

FINALNA SERIJA KOŠARKAŠA ZA PRVAKA PRVE LIGE IDE DO KRAJA

Brokeri impresivnim nastupom izborili majstoricu

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarčani žele poravnati račun

Najčitanije iz rubrike