Ekonomija
NAJVIŠE PORASLA PRODAJA ENERGIJE

Promet industrije u rujnu veći za gotovo 25 posto
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Ukupni promet industrije bio je u rujnu 24,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 0,8 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u rujnu je u usporedbi s istim mjesecom 2021. porastao na domaćem tržištu za 23 posto, a na nedomaćem za 27,2 posto.
U odnosu na kolovoz ove godine, u rujnu je taj promet na domaćem tržištu pao za 0,6 posto, dok je na nedomaćem porastao za 3,4 posto.
Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 96,1 posto. Prodaja intermedijarnih proizvoda porasla je za 21,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 20,4 posto, kapitalnih proizvoda za 12,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,9 posto.
Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.
U siječnju lani ostvaren je najmanji porast, za 1,7 posto, u odnosu na siječanj 2020. godine, dok je od lanjskog ožujka ostvarivan dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.
U lipnju ove godine taj je promet bio 27,8 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, u srpnju za 28,7 posto, a u kolovozu za 25,2 posto.
Na mjesečnoj razini po industrijskim grupacijama u rujnu je u usporedbi s kolovozom najviše porasla prodaja intermedijarnih proizvoda, za 8,9 posto. Prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za osam posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 posto, a energije za 1,8 posto.
Istodobno, ukupna prodaja kapitalnih proizvoda bila je manja za tri posto, podatci su DZS-a. H

Možda ste propustili...

POD PRITISKOM PANDEMIJSKIH OGRANIČENJA I USPORAVANJA GOSPODARSTVA

Prodaja pametnih telefona u Kini naglo pala

SABORSKI ODBOR ZA POLJOPRIVREDU

Regulirati rok trajanja zamrznutih proizvoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, GLAVNI EKONOMIST HUP-A

Očekuje se normalizacija globalnih lanaca nabave

2

ZSE PROTEKLOGA TJEDNA

Crobexi skliznuli s najviših razina

3

SVJETSKA VALUTNA TRŽIŠTA

Nakon povećanja kamata jača dolar