Sport
POLJACI I ARGENTINCI ČEKAJU VELIKU SRIJEDU

Lewine suze nakon skidanja prokletstva
Objavljeno 27. studenog, 2022.
Lewandowski je zabio 77. pogodak u poljskom dresu, ali i svoj prvi na svjetskim prvenstvima

Poljska je pobijedila Saudijsku Arabiju (2:0) i ostala u igri za drugi krug. Nisu Poljaci bili nešto posebno, ali zabili su dva pogotka i upisali tri boda. Pamtit će se pobjeda, ali pamtit će se i Robert Lewandowski, s asistencijom i pogotkom, kao i mnogo puta do sada pogurao je svoju momčad do pobjede.



Saudijci su ponovno odigrali dobro, ali nisu mogli do nove senzacije, za razliku od 1. kola, kada Argentinci nisu imali raspoloženog Messija, Poljaci su imali nadahnutog Lewandowskog, čovjeka koji je zabio stotine i stotine pogodaka, ali rijetko onaj zbog kojeg je zaplakao kao što je plakao nakon ovoga u Kataru, kada je matirao nemoćnog saudijskog vratara. Kada je zabio za vodstvo svoje momčadi od 2:0 i potvrdu pobjede, nije mogao zadržati suze.

Jedan od najboljih napadača svijeta, prije u dresu Bayerna i Borussije Dortmund, sada Barcelone, naučio se "bušiti" vratare i parati mreže, nazabijao se on i u najdražem, poljskom dresu, ali mu nije išlo na svjetskim smotrama. Nije mu išlo do ogleda sa Saudijcima, u kojem je napokon skinuo i taj teret s leđa. I prekinuo mit da ne može postići pogodak na SP-u, pojačan nakon što je u prvom kolu skupine C čak promašio jedanaesterac protiv Meksika. Bilo je svakojakih priča i prozivanja, no najbolji poljski igrač i najbolji strijelac u povijesti poljske reprezentacije dočekao je trenutak da skine i to "prokletstvo". Iskoristio je pogrešku Abdulellaha Al Malkija, koji mu je poklonio loptu, i lako pogodio mrežu Saudijaca za konačnih 2:0. Slika sa stadiona Education City najbolje je pokazala koliko mu je taj gol značio. Lewandowski je poentirao, pa legao na teren i zaplakao. Suigrači su mu prišli, pružili ruku i čestitali, jer ako je netko zaslužio da zabije na najvećoj svjetskoj smotri, onda je to Lewa, poljski kapetan impresivne karijere, nad kojom je kao mrlja stajalo to "ne može zabiti pogodak na SP-u". Dokazao je da može, na njegovim golovima Poljska je došla do Katara, na njegovoj igri ostala je "živa" za prolazak skupine. Nakon što je nekoliko trenutaka ležao na terenu, suznih očiju okrenuo se prema navijačima i poslao im poljupce. Nekoliko minuta poslije imao je još jednu čistu šansu, ali mu je saudijski golman obranio.

Inače, bio je to Lewin prvi pogodak na SP-u, 77. za poljsku reprezentaciju, sad je dostigao i legendarnog Pelea, koji je za Brazil također zabio 77. Za razliku od Pelea, Poljak može i preskočiti tih 77. Njegovi golovi bit će potrebni da se Poljaci dokopaju nokaut-faze, 34-godišnji napadač dokazao je da ipak može zabiti na mundijalu, a srijeda i 3. kolo u skupini nose sudar titana, Lewe i Messija. Novi ljubimac navijača Barce protiv ikone katalonskog kluba. Neka se kočnice otpuste, a ljubitelji pravog nogometa uživaju u velikoj predstavi.

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike