Sport
UNATOČ MILIJUNSKOM SPONZORSKOM UGOVORU S BUDWEISEROM

Pivo se neće smjeti prodavati oko stadiona, nego samo u fan-zonama
Objavljeno 19. studenog, 2022.

Katarske vlasti i FIFA poništili su odluku o prodaji piva navijačima na prostorima oko stadiona na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva, objavilo je nogometno krovno tijelo u petak.



- Nakon razgovora između predstavnika vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, odlučeno je da se uklone prodajna mjesta za pivo s prostora oko stadiona i da se prodaja alkoholnih pića koncentrira u navijačke zone i ovlaštene objekte, stoji u priopćenju, u kojem se ne navode razlozi odluke. Daily Mail navodi da je FIFA-u na taj potez svojim pritiscima naveo šeik Jassim bin Hamad bin Khalifa al-Thania, brat katarskog vladara. Sponzor Budwieser, koji s organizatorima ima ugovor vrijedan nekoliko desetaka milijuna dolara, na Twitteru je objavio: "pa, ovo je malo nezgodno..." ubrzo nakon što su mediji počeli pisati o zabrani prodaje piva oko stadiona. Ovo je neočekivan potez jer su Katarci pristali poštovati FIFA-ine komercijalne partnere kad su dobili domaćinstvo SP-a 2010. godine. Budweiser je trebao prodavati pivo unutar kruga s ulaznicama koji okružuje svaki od osam stadiona tri sata prije i jedan sat nakon utakmice.

Zbog zabrane će navijači bili prisiljeni kupovati pivo samo u fan-zonama u određenim satima u danu, po cijeni od 12 funti za pintu (oko 3 dl), s ograničenjem od četiri pinte po osobi, kako bi se spriječilo pijanstvo. Oni koji budu pijani, mogli bi biti odvedeni na triježnjenje. Alkoholna pića moći će se kupiti i u nekim hotelima i restoranima s licencom, što je uobičajeno po katarskom zakonu. U trgovini alkohol mogu kupiti i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru, ali moraju biti stariji od 21 godine i imati posebnu dozvolu.

Tanja Kvorka
PRVI KOJI JE POPIO SLUŽBENO PIVO
Nakon dva sata čekanja da se u srijedu u 19 sati otvori bar u najvećoj fan-zoni u središtu Dohe, Brian Davidson iz Kalifornije postao je prvi navijač koji je popio službeno pivo na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Dok je stajao kao prvi u redu, iza njega se “naslagalo” oko 500 navijača. U ovu najveću fan-zonu stane 40.000 navijača. Nektatios Kassotakis, menadžer bara u ovoj fan-zoni, kaže da je za otvorenje spremno 48.000 konzervi Budweisera, a za ostatak prvenstva još pola milijuna. Rekao je da imaju i puno zaštitara koji će paziti na ponašanje navijača.

Najčitanije iz rubrike