Tehno
NOVI MATERIJAL

Za bolje litij-ionske baterije
Objavljeno 28. listopada, 2022.
Novi materijal razvijen je na bazi silicija, a karakterizira ga porozna struktura koja mu omogućava bolju izmjenu naboja, a unaprijeđena je i vodljivost materijala te kapacitet. Litij-ionske baterije su vrsta punjivih baterija koje se obično koriste u prijenosnim elektroničkim uređajima i električnim vozilima, a raste i njihova popularnost za primjenu u aeronautici te svemirskoj tehnologiji.



Istraživački tim predvođen istraživačima s Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvio je novi materijal poboljšanih svojstava za primjenu u litij-ionskim baterijama. Rezultati istraživanja važni su u daljnjem razvoju anodnih materijala za litij-ionske baterije, a objavljeni su u časopisu "Journal of Electroanalytical Chemistry". Novi anodni materijal razvila je doktorandica Matea Raić u Laboratoriju za molekulsku fiziku i sinteze novih materijala IRB-a pod mentorstvom dr. sc. Mile Ivande.



Stručnjaci procjenjuju da će tržište baterija do 2028. godine biti vrijedno više od 30 milijardi eura, od kojih će i dalje najveći udio na tržištu imati litij-ionske baterije s rastom od 8,5 do 9,4 posto tijekom predviđenog razdoblja. Naime, konvencionalne baterije koje koriste grafitne anode imaju brojne nedostatke, od malih kapaciteta, skladištenja i visoke cijene. Korištenjem silicija smanjuje se trošak po kilovatsatu, a osim toga velika prednost silicija je i njegova prirodna rasprostranjenost. Silicijske anode mogu se pripremiti u različitim formama radi smanjenja težine baterijskih spremnika. Povrh toga, sa sigurnosnog aspekta silicijske anode primjenjivije su jer je radni potencijal elektrode pozitivniji od grafitne elektrode te je manja vjerojatnost od pojave kratkog spoja. Zbog toga razloga u posljednjih nekoliko godina u svijetu je izgrađeno nekoliko tvornica koje proizvode litij-ionske baterije s anodom na bazi silicija. M.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike