Sport
PODIJELJENA PRVA ODLIČJA NA SVJETSKOM PRVENSTVU U TRAPU

Juniorski naslovi odlučeni tek nakon dodatnog raspucavanja, hrvatski tercet popravio dojam
Objavljeno 22. rujna, 2022.

Drugi natjecateljski dan na Svjetskom prvenstvu u gađanju letećih meta dao nam je i prve osvajač(ic)e medalja. Dva finala na Pampasu iznjedrila su svjetske prvake u juniorskom trapu.



Prvo su za odličja pucale djevojke, a nakon raspucavanja za poredak (osam prvoplasiranih iz kvalifikacija podijeljeni u dvije grupe, u borbu za odličja potom ide najbolji kvartet), u finalu su Australka Klara Sioux-Lin Dean i Kineskinja Ting Han imale po 30 pogodaka. Odluka o zlatu pala je nakon raspucavanja, gdje je mirnije ruke bila Australka (4-3), a broncu je uzela njezina sunarodnjakinja Breana Maree Collin (19), dok je četvrta Španjolka Africa Beana Seado (10).



Kod juniora o naslovu je također odlučivalo dodatno raspucavanje. Nakon 35 finalnih hitaca Talijani Gianmarco Barletta i Emanuele Iezzi imali su po 32 pogotka. Barletta je ipak uzeo zlato (2-1). Treći je Finac Juho Maekelae (21), a četvrti Francuz Thomas Agez (12).



Nastupio je i hrvatski tercet, koji nije bio konkurentan za visoki plasman. No, ohrabruje što su naši mladi reprezentativci drugog dana kvalifikacija bili precizniji nego u tri uvodne serije. Tako su na kraju popravili dojam, ali i plasman. Najbolji je ostvario Janoš Karakaš, inače član GSD-a Osijek 1784. Nakon prvog dana zauzimao je 51. mjesto, ali je u preostalih 50 hitaca imao samo dva promašaja, te je sa ukupno 107 pogođenih meta završio na 30. mjestu. Četvrta serija odrađena je bez pogreške, pogodio je svih 25 letećih meta, a posljednju seriju odradio je s 23 pogotka. Za osmo mjesto koje je vodilo u finalna raspucavanja trebalo je naciljati 113 “golubova”. Karakaš je ove sezone bio blizu tog rezultata, osobni rekord mu je 112, stoga je jasno da je prvi dan ipak odrađen pod malim pritiskom i tremom, što je normalno za 17-godišnjaka koji prvi put nastupa na velikom natjecanju. Popravni ispit položio je i preostali naš dvojac, koji je završio s istovjetnim učinkom od 97 pogodaka. Obojica su jučer dvije serije zaključila sa po 22 pogotka, pa je tako drugi član GSD-a Osijek 1784, Toni Gudelj zauzeo 52., a Mateo Zrinski (Plementiaš) 53. mjesto u konkurenciji 64 juniora. Danas su na programu mix timovi, gdje nema naših kombinacija, a subota donosi borbu za ekipni poredak. Ako hrvatski juniori budu na razini drugog nastupa u pojedinačnim kvalifikacijama, tada ni dobar plasman ne bi smio izostati. Subotnji program kreće već u 8.30, a finale juniora je u 16.25 sati.

Nino Benčina
Janoš Karakaš završio 30., Toni Gudelj je 52., a Meteo Zrinski 53. u konkurenciji

64 strijelca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike