Osijek
RADIONICA U HGK-U

Pametni, sigurni i zeleni gradovi nadomak ruke
Objavljeno 15. rujna, 2022.
Prva je to radionica kojom županijski HGK u suradnji s tvrtkama pomaže lokalnoj samoupravi

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek, u srijedu je održana radionica pod nazivom "Pametni, sigurni i zeleni gradovi", na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske banke za obnovu i razvoj, uz tvrtke koje nude inovativna i pametna rješenja poput Dinolaba (bežična Li-Fi tehnologija za prenošenje podataka velikim brzinama), Piraexa (punionice za električne automobile) i Detasa (napredan sustav rasvjete i signalizacije).



Prva je to u nizu radionica kojima HGK u suradnji s tvrtkama pomaže lokalnoj samoupravi u podizanju učinkovitosti javnih usluga, u trenutku kada je taj proces otežan pojavom globalne recesije te inflatornih pritisaka koji su rezultirali rastom cijena i troškova.

Rješenja za tzv. pametne gradove, od kojih uprave gradova i lokalnih zajednica mogu ostvariti značajne koristi, svakako će biti lakše implementirati s obzirom na dostupna sredstva EU-a u novom financijskom razdoblju, stoga je HGK u suradnji s tvrtkom Open Way kroz seriju radionica odlučio prezentirati tehnološke podloge i preduvjete nužne za razvoj koncepta pametnih gradova te implementaciju zelene javne infrastrukture.

- Ciklus sličnih događaja bio je organiziran diljem Hrvatske i prijašnjih godina, a sada nastavljamo, jer je Europskim zelenim planom još više intenzivirana potreba da krenemo prema konceptu pametnih, sigurnih i zelenih gradova, što se ne odnosi samo na rasvjetu, nego i na sigurne pješačke prijelaze, nove tehnologije, električne punionice i sl. U HGK-u smatramo da je naša uloga unutar društva povezivanje tvrtki s javnim vlastima kako bi zajedno u sinergiji i suradnji pridonijeli boljem, zdravijem i sigurnijem okruženju - rekla je Marija Šutina, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK-a.

Kako su uslijedile određene promjene u regulatornom dijelu svjetlosnog onečišćenja, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prezentirat će jedinicama lokalne i regionalne samouprave zakonske izmjene koje su se već dogodile, kao i one koje će se tek dogoditi do kraja ove godine kako bi mogli prilagoditi i razraditi svoje planove kada je riječ o javnoj rasvjeti koja mora zadovoljiti današnje standarde, koji se u prvom redu odnose na zdravlje ljudi i okoliš.

Bojan Fišer, predstavnik tvrtke Detas, hrvatskog proizvođača profesionalne LED rasvjete, punjača za električna vozila i cestovne signalizacije, rekao je kako je, uz velike gradove, i interes manjih jedinica lokalne samouprave za koncepte pametnih gradova sve veći.

- Veći gradovi imaju veće mogućnosti, međutim, u kontekstu energetske krize sve je veći interes i manjih mjesta. Uštede su vrlo velike i vjerujem da su svi motivirani da idu u takve projekte. Imat ćemo i goste iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj te nekih drugih djelatnosti koje pomažu sufinancirati takve projekte, tako da je ideja današnje radionice da se svi ovdje skupimo i vidimo kakvi su to projekti i proizvodi kod nas u Hrvatskoj i kako ih realizirati - rekao je Fišer.

Ivan Alilović
OVO SU RJEŠENJA
Cilj je radionica u organizaciji Hrvatske gospodarske komore upoznati gradove, općine i ustanove sa suvremenim tehnološkim rješenjima iz područja sigurnosti prometa, rasvjete te punionica za električne automobile koje su ključne za razvoj pametne i zelene javne infrastrukture.

Možda ste propustili...

ZA LJUBITELJE LOVA I GASTRONOMIJE

Lovački susreti 18. 5. u Vardarcu

TUNJICI PETRAŠEVIĆU POVJEREN DRUGI DEKANSKI MANDAT NA PRAVNOM FAKULTETU

Reformom studijskih programa želimo se prilagoditi potrebama na tržištu rada i poslodavcima

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja

Najčitanije iz rubrike