Sport
U PETAK POČETAK NOVOFORMIRANE DRUGE NL

Neizvjesnost, jače društvo i Slavonci u borbi za ostanak
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Osijek II, Marsonia i Zrinski na startu su domaćini, a Belišće putuje u Ploče

Ovog ljeta ponovno je bilo promjena, pa će trećeligaški nogometni saziv u predsojećem prvenstvu imati status drugoligaša na prostoru Hrvatske. Amateri su postali drugoligaši prema odluci HNS-a, koji će dati potporu u obliku plaćanja troškova putovanja i sudačkih taksi kako bi se olakšala premijerna godina, a sve u funkciji podizanja kvalitete, čemu treba dodati da tu ima i uglednih klubova s elitnom prošlosti. Liga će biti znatno jača od prijašnjih pet koje su na trećeligaškoj razini participirale po regijama, iz kojih je sada okupljeno najbolje u jednom sazivu. Bit će 16 sudionika, od kojih će prvak izravno u viši rang, drugoplasirani će imati tu kvalifikacijsku mogućnost s pretposljednjim iz višeg saziva, a treba izbjeći dvije odnosno tri posljednje stepenice, koje klubove vraćaju u regionalna okruženja.



Osijek II


Među tih 16 sudionika bit će četiri iz istočne Hrvatske, s tim što je druga momčad Osijeka, prema odluci Skupštine HNS-a, spuštena na trećeligašku razinu i kao takva jedina zadržala momčad jer ju je istodobno zagrebački Dinamo raspustio, nakon što su to prethodno učinili splitski Hajduk i Rijeka. U Gradskom vrtu su procijenili da im trebaju utakmice ovakve jakosti kako bi se mladi igrači brže razvili, a nakon što je dosadašnji kormilar Tomislav Radotić preuzeo vođenje Cibalije, povjerenje je dano Hrvoju Kurtoviću, koji će mahom u rosteru imati juniore, uz nekoliko seniora sa zajedničkim nazivnikom da su svi rođeni u ovom stoljeću. Rezultat, međutim, neće biti nevažan, jer je pokazatelj napredovanja igrača, a i bude li (naj)slabiji, slijedi preseljenje u slavonsko-baranjske okvire. Kakvi su odnosi u ovim novonastalim, isprofilirat će se nakon nekoliko kola, jer osim što je i inače svaki početak protkan brojnim nepoznanicama, mnogi će se sudionici prvi put sastati jer to do sada nisu mogli činiti.

Marsonia


Uspjeh prošlosezonskog "istočnog" trećeligaškog prvaka Vukovara 1991 plasmanom u višu ligu otvorio je mogućnost napredovanja i četvrtoplasiranog iz toga saziva, točnije, Marsonije iz Slavonskog Broda, koja je na krilima sjajnog proljeća preko Trnja dospjela u aktualni natjecateljski saziv. Pod vodstvom trenera Roberta Špehara, koji će imati zadaću stabliziranja Brođana na sadašnjoj razini iako su, nedvojbeno, tamošnja razmišljanja kako načiniti novi iskorak i u konačnici se domoći nekadašnjih visokih pozicija. Za što se priprema, jer je stadion pokraj Save u izgradnji i Brođani će dočekivati protivnike na susjednom Željezničarovu. Onamo će u subotu doći Opatija, koja je netom sišla iz višeg razreda, ali nije nužno u ulozi favorita jer su obje svlačionice redizajnirane, a i upitno je kakve su sada ambicije i mogućnosti toga dojučerašnjeg člana drugoligaškog državnog saziva.

Zrinski


Istodobno će Osijek II dočekati riječki Grobničan s puno nepoznanica, a uvodno će i jurjevački Zrinski igrati na domaćem terenu. Uvjetno rečeno, jer će biti domaćini u Čepinu, kamo će u petak doći Mladost iz Ždralova, nakon što ljetos nije prošla kvalifikacije za viši razred. Na posljednjoj stepenici upravo su je Vukovarci zaustavili, protiv kojih su Jurjevčani do posljednjeg prošlosezonskog kola vodili borbu za regionalnog prvaka i naposljetku morali priznati primat sastavu trenera Miroslava Bojka. Zrinski će i nadalje voditi Josip Milardović, čije je ime već sada u povijesti nogometa u Jurjevcu jer je dosegnuti saziv najviši otkako se u tome selu s 500-tinjak stanovnika organizirano "pika bubamara". Uz moćnu klupsku logistiku nije isključeno da Jurjevčani žele novi iskorak, ali ne nužno u predstojećoj sezoni, koja će ponajprije biti namijenjena ispitivanju terena.

Belišće


Iza Zrinskog izravni je plasman izborilo Belišće, čije nedavno dograđivanje infrastrukture svjedoči o želji podignuti se za još koji razred, ali kako je ovoga ljeta bilo znatno više izlaznih nego ulaznih transfera, pitanje je koliko se trener Davor Rupnik može upustiti u utrku za prvim mjestom. Otišlo je, naime, sedam igrača, mahom iz udarne postave, tako da treba formirati novu i pokušati ostvariti rezultat. "Tigrovi" će iz slavonskog kvarteta jedini na startu u goste, a daleki ih put vodi u Ploče, na noge Jadranu, koji je stalni stanovnik tamošnjeg najkvalitetnijeg amaterskog vrha, koji mu je donio napredak. Slijedi 30 etapa i u njima se puno toga može promijeniti, u čijem kontekstu neki računaju na zimsku stanku i osnaživanje momčadi premda se to može načiniti još do kraja tekućeg mjeseca.

Dražen Lekšan
PAROVI 1. KOLA
Susreti Zrinski (Jurjevac) - Mladost (Ždralovi) i Međimurje (Čakovec) - Sesvete igraju u petak od 17.30, kada počinju i subotnje utakmice: Marsonia (Slavonski Brod) - Opatija, Jadran LP (Ploče) - Belišće, Osijek II - Grobničan (Rijeka), Zagorec (Krapina) - Dugo Selo, Bjelovar - Trnje (Zagreb) i Hrvace - Jadran (Poreč).

Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike