Sport
HRVATSKA IPAK BEZ MEDALJE NA SP-U U MAĐARSKOJ

Grci su bili mirnije ruke,
Barakude bez bronce
Objavljeno 3. srpnja, 2022.
Naši vaterpolisti otvorili utakmicu za treće mjesto s 12 minuta bez pogotka

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nije uspjela produžiti sjajan niz medalja na svjetskim prvenstvima. Nakon sedam uzastopnih odličja Barakude su u Mađarskoj ostale praznih ruku nakon što su u utakmici za treće mjesto izgubile od Grčke 9:7.



Bio je to u mnogočemu preslik naše polufinalne utakmice protiv Španjolske jer smo ponovno imali golemu golgetersku sušu, više od 12 minuta na početku utakmice, potpuno smo razbranili grčkog vratara Tzortzatosa (16 obrana), a realizacija igrača više bila je još jednom slaba (5-17). Šteta, jer izabranici Ivice Tucka pokazali su u protekla dva tjedna kako se i u ovakvom, "redizajniranom" izdanju mogu boriti za medalju, no za njezino osvajanje ipak su bile potrebnije i mirnije ruke u završnim utakmicama, a to je našim igračima nedostajalo.

Muke u napadu


U sastav se nakon odslužene kazne vratio Burić, a Tucak je odlučio krenuti s Bijačem na golu. I nije pogriješio, već u prvoj četvrtini skupio je četiri obrane (ukupno 11) te je bio naš najbolji igrač protiv Grka, s kojima smo na početku SP-a remizirali (8:8). Realizatorski problemi koji su nas mučili protiv Španjolaca nastavili su se i protiv Grka, protiv kojih smo otvorili s nerealiziranom situacijom s igračem više. To kao da je bila najava velikih muka u napadu, u kojem naše reprezentativce nije išlo ni s jedne pozicije. Obrana je na čelu s Bijačem bila na nivou, prvi smi pogoodak primili tek u šestoj minuti, kada je Kakaris iskoristio brojčanu prednost. Tih 1:0 bilo je i rezultat prve četvrtine, a ako smo se ponadali da ćemo potom ipak gledati učinkovitiju Hrvatsku, brzo smo se uvjerili u suprotno. Grcima su bile dovoljne samo 63 sekunde druge dionice da golovima Kakarisa i Skoumpakisa povedu sa 3:0 te da za nas lošu situaciju naprave još gorom. Ni nakon toga nismo realizirali igrača više, računajući i polufinale, čak 14. uzastopni, a potom je, u 12. minuti, Argyropoulos zabio za 4:0 svoje reprezentacije. Tek tada, nakon 12 i pol minuta igre, konačno se zatresla i grčka mreža, zaslugom Bukića s igračem više. Nedugo potom brojčanu je prednost uz dosta muke realizirao i Fatović, spašavali su nas potom Bijač i greda, Kharkovu je peterac obranio Tzortzatos, a kada je Žuvela tri sekunde prije kraja četvrtine smanjio na 5:3, opet s igračem više, činilo se da je Hrvatska konačno postigla "radnu temperaturu".

VAR provjera


Hrvatski je uzlet početkom treće dionice nakratko zaustavio grčki vratar još dvjema obranama, no kada je Bukić u 18. minuti s igračem više smanjio na 5:4, ponadali smo se kako je to najava našeg konačnog povratka. Nažalost, nada je (pre)kratko trajala. Za razliku od nas, Grci nisu imali velikih problema s realizacijom igrača više, iskoristili su tri uzastopne brojčane prednosti te nakon gola Vlachopoulosa u 22. opet imali "plus četiri" (8:4). Do kraja te četvrtine Kharkov je smanjio na 8:5, potom je Marinić Kragić početkom posljednje pogodio za 8:6 i čekao se još jedan dodatni impuls za veliki povratak. Bijač i obrana su ga davali, imali smo čak pet napada za približavanje na samo pogodak zaostatka, no neuspješno. Imali smo u tom periodu i tri igrača više, ali jednostavno naši vaterpolisti nisu mogli pronaći rješenje za grčku obranu i Tzortzatosa. Kada je VAR provjera potvrdila da je Genidounias ipak prije isteka vremena uputio udarac za 9:6, bilo je jasno da će 2 minute i 15 sekundi do kraja dugi hrvatski niz osvajanja medalja na svjetskim prvenstvima biti prekinut.

Goran Roguljić
četvrto mjesto
LOŠE IZDANJE NAŠIH U UTAKMICI ZA MEDALJU

Grčka*9

Hrvatska*7

BUDIMPEŠTA - Nacionalni plivački stadion "Alfred Hajos". Gledatelja: 1000. Suci: Frank Ohme (Njemačka) i Michiel Zwart (Nizozemska)

GRČKA: Zerdevas, Genidounias 1, Skoumpakis 1, Kalogeropoulos, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos 2, Gouvis, Kakaris 3, Nikolaidis, Vlachopoulos 1, Tzortzatos (16 obrana)

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Burić, Fatović 1, Krapić, Lazić, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Bašić, Kharkov 1, Popadić

IGRAČ VIŠE: Grčka 6-10, Hrvatska 5-17; PETERCI: Grčka, Hrvatska 0-1

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 1:0, 4:3, 3:2, 1:2

Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike