Sport
BEZ REZOVA U OSJEČKOM KOŠARKAŠKOM PRVOLIGAŠU

Ostaju trener i većina igrača
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Vrijednosnice Osijek pokušat će odmah osigurati povratničku kartu za elitno društvo

Nakon što je izgubljen elitni status poslije 13 godina, u KK-u Vrijednosnice Osijek analizirali su učinak koji na kraju nije bio dostatan za očuvanje premijerligaškog statusa. Naravno, klupska Uprava na čelu s predsjednikom Alexanderom Hrkačem već razmišlja i o jesenskim izazovima, koji će biti nešto drukčiji. Od 2009. Brokeri su bili dio elite, treba se sada naviknuti na prvoligaški status. Nakon analize ipak je sve prošlo bez rezova i "sječe glava", nije bilo odluka donesenih naprečac, koje se u slučaju rezultatskog neuspjeha uglavnom i donose. Često bez razloga, a u VROS-u su očito shvatili gdje su griješili u pripremi prošle sezone. Ispadanje iz elite je ipak neuspjeh, stoga je jasno da je klupska vrhuška nezadovoljna raspletom sezone 2021./22. koja bi trebala poslužiti kao veliko upozorenje, ali svaki dio u hijerarhiji snosi svoj dio odgovornosti. Snose ga trener, igrači, ali i glavni operativci.



- Prije početka sezone odlučili smo povjerenje dati mladom treneru, koji je na raspolaganju imao i mladu momčad. Neiskustvo je došlo do izražaja u završnici, kada se vodila velika bitka za ostanak. Nažalost, nismo uspjeli izboriti bar dodatne kvalifikacije, što znači da nije ispunjen glavni cilj, a to je održati kontinuitet igranja u HT Premijer ligi - kaže sportski direktor Renato Martinko, koji nam je potvrdio da usprkos tome što rezultatski cilj nije ostavren, klub neće krenuti u drastične promjene. Bar zasada.

- Bit će promjena do početka priprema za novu sezonu. Zasad je sigurno da Marko Mandić ostaje i dalje na klupi. Svjesni smo da mu nije bilo lako u debitantskoj sezoni u ulozi prvog trenera, njegova krivnja svakako nije ni najveća. Ponavljam, svi snosimo dio odgovornosti. Prilikom slaganja momčadi dosta toga napravili smo na brzinu jer smo igrali i ABA 2 ligu, vjerujući da će na kraju sve dobro ispasti. Ostali smo u završnici sezone bez nekih prvotimaca. Najveći udarac svakako je bio raskid s Makoijem zbog kršenja klupske discipline. Njegov odlazak se osjetio, ali raskid ugovora bio je jedini način da pokažemo da nitko nije iznad kluba - kaže Martinko. Njega i suradnike sada čekaju razgovori s igračima koji su zaključili sezonu. Većina i dalje ima ugovornu obvezu, ali to ne znači da će svi i ostati u Gradskom vrtu.

- Ugovorne su obveze istekle Kuanyu i Grušanoviću, dosadašnji kapetan je već potpisao novi ugovor u Australiji. Sjest ćemo s ostalima, vidjeti kakva su i njihova razmišljanja za dalje. Rano je govoriti o odlascima, ali sigurno je da ćemo učiniti sve kako bismo osnažili postojeći kadar. Prva liga nije nezahtjevna, naprotiv, neće biti lako odmah izboriti povratak, ali to će nam od jeseni biti prioritet. Klupski budžet ostaje isti, ambicije imamo, samo treba vidjeti s kojim ćemo ih snagama pokušati i ekspresno ostvariti - najavljuje sportski direktor “brokera”.

Nino Benčina
IGRAT ĆE SE I ABA 2 LIGA
Prošle sezone košarkaši s Drave igrali su i prvi put u regionalnom okruženju. U ABA 2 ligi rezultati nisu bili blistavi. Završili su “brokeri” na začelju sa samo jednom pobjedom. No, sportsko-poslovni interesi nisu nestali, prvoligaš s Drave ima ugovor i za sljedeću sezonu. U njoj je želja biti rezultatski kompetitivniji, a nije nevažno ni to da bi nastup u ABA 2 društvu mogao biti i dobar motiv za dolazak nekih novih igrača, prije svega domaćih u redove Vrijednosnica Osijek. To je ipak gotovo 30-ak utamica (trebalo bi se igrati ligaškim, a ne turnirskim sustavom), u kojima nije loše biti viđen u žutom dresu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike