Svijet
REAKCIJE NA ODLUKE ŠVEDSKE I FINSKE

Putin: Širenje NATO-a izazvat će naš odgovor
Objavljeno 16. svibnja, 2022.

Švedska će zatražiti pristupanje NATO-u, priopćila je u ponedjeljak premijerka Magdalena Andersson. “Vlada je odlučila obavijestiti NATO o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu”, kazala je Andersson dan nakon najave kandidature Finske. Švedski veleposlanik u NATO-u će “što skorije” predati kandidaturu Švedske, rekla je Andersson. Izrazila je očekivanje da na pristup Savezu neće čekati više od godinu dana, s obzirom na potrebnu ratifikaciju svih 30 članica NATO-a. Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. U međuvremenu su Norveška, Danska i Island u zajedničkoj izjavi poručili da su spremni podržati Finsku i Švedsku ako bi te dvije zemlje bile napadnute. “Zajedno s Danskom i Islandom, Norveška je spremna pomoći svojim nordijskim susjedima svim nužnim sredstvima u slučaju da prije nego postanu članice NATO-a postanu žrtva agresije na svom teritoriju”, rekao je premijer Gahr Stoere.



Švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je da će Švedska poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na njezin plan pridruživanja NATO-u. Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan poručio je da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije”. Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske. Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO u Baltičkom moru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske. Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu.

Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na “agresivan” način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju. Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom, pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje. “Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor”, rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. “Kakav će (taj odgovor) biti - vidjet ćemo kakve će biti prijetnje”, rekao je Putin. “Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima.” Rusija je do sada vrlo malo rekla o tome što kani učiniti u slučaju proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saveznika, rekao je prošli mjesec da bi u tom slučaju Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu.

”Oni ne bi trebali imati iluzija da ćemo se jednostavno pomiriti s tim, kao ni Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je državna novinska agencija RIA. Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bio bi “velika greška s dalekosežnim posljedicama”, kazao je on.

Ulazak Finske i Švedske u NATO – osnovan 1949. godine kako bi se zajamčila europska sigurnost protiv Sovjetskog Saveza, bio bi jedna od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu do sada. H
RATIFIKACIJA SAD-a PRIJE KOLOVOZA
Američki Kongres nastojat će ratificirati ulazak Finske u NATO prije ljetne stanke u kolovozu, rekao je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell u Helsinkiju nakon sastanka s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom. “Kad je riječ o broju glasova, bit će jako velik. Neće biti jednoglasno, ali će biti jako velik broj glasova”, rekao je McConnell te naglasio da je Republikanska stranka predana članstvu SAD-a u NATO-u. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je da Kanada također podržava brzo pristupanje Finske i Švedske u NATO. “Naš cilj je da budemo među prvim zemljama koje će ratificirati pristupanje Švedske i Finske”, rekla je Joly.

BEZ IZVOZA STRUJE
Ruski izvoz električne energije u Finsku prekinut je u ponedjeljak, pokazuju podatci mrežnog operatera. Ruska komunalna tvrtka Inter RAO najavila je prošli tjedan da će zaustaviti izvoz u Finsku, navodeći da ta zemlja od 6. svibnja nije platila električnu energiju prodanu preko paneuropske burze Nord Pool. Dotok ruske električne energije u Finsku pao je s 87 megavata na nulu, pokazali su podatci mrežnog operatera Fingrida koji je priopćio da može zamijeniti rusku opskrbu švedskom električnom energijom i povećanjem domaće proizvodnje. Dodao je da je obustava ruskog izvoza nastala zbog ograničenja plaćanja koje su nametnule zapadne zemlje. “Zbog tih ograničenja više se ne može plaćati ruska struja. Prekid je stoga prije posljedica, nego ruska protumjera”, kaže se u priopćenju. Iz Rusije u Finsku dolazi oko 10 posto potrebne struje. Nije jasno je li ruski potez povezan s finskim pristupanjem NATO-u.

Erdogan: Nećemo dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza, rekao je u ponedjeljak da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO.

Erdogan je na novinskoj konferenciji rekao da švedska i finska delegacija ne moraju ni dolaziti u Tursku kako bi pokušale uvjeriti Ankaru da podupre njihov zahtjev.

"Turska ne može reći 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće", rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

"Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija", rekao je šef države.

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike