Svijet
REZULTATI U PETAK?

Izbori za talijanskog predsjednika u slijepoj ulici
Objavljeno 28. siječnja, 2022.

RIM - Četvrti krug glasanja za novog talijanskog predsjednika u četvrtak neće uspjeti jer su glavne političke skupine odlučile da neće istaknuti kandidate budući da se ne uspijevaju dogovoriti o osobi koja bi svima bila prihvatljiva.

No obje strane rekle su da žele ubrzati konzultacije, a bivši premijer Matteo Renzi očekuje da će se dogovor postići u petak.

Ni desni centar ni lijevi centar nemaju dovoljno glasova u parlamentu da bi progurali svojeg kandidata što znači da će biti potreban kompromis.

Premijer Mario Draghi i dalje je favorit za tu dužnost, ali njegovi izgledi ovaj su tjedan nešto oslabili jer mnogi zastupnici oklijevaju podržati ga, dijelom zato što se boje da bi bilo kakve promjene u vladi mogle dovesti do sazivanja prijevremenih izbora.

Za razliku od SAD-a i Francuske, gdje se predsjednika bira na izravnim izborima, u Italiji je to zadaća 1009 zastupnika i regionalnih predstavnika koji o tome odlučuju tajnim glasanjem, koje stranački vođe žele ponekad kontrolirati.

Ulozi su veliki. Predsjednik ima sedmogodišnji mandat i značajne ovlasti za rješavanje političkih kriza koje redovito potresaju zemlju, uključujući imenovanje premijera i raspuštanje parlamenta.

Prva tri kruga glasanja završila su neuspješno jer nijedan kandidat nije dobio dvotrećinsku većinu. Od četvrtog kruga nadalje pobjednik treba dobiti apsolutnu većinu glasova.

Ne bi li spriječili neugodna iznenađenja od neposlušnih zastupnika, desni centar, koji uključuje Ligu, Braću Italije i stranku Naprijed Italijo, rekao je da će njihovi glasači u četvrtak biti suzdržani.

Lijevi centar, koji čine Demokratska stranka, Pokret pet zvijezda i LEU, rekao je da će njihovi zastupnici predati prazne listiće i pozvao je sve strane da se dogovore o kandidatu koji će zastupati sve Talijane.

"Mislim da danas nećemo završiti. Mislim da ćemo završiti sutra", rekao je Renzi, koji vodi centrističku stranku Živa Italija.

U zajedničkoj izjavi, desni centar rekao je da žele osobu s "visokom institucionalnom vrijednošću", što sugerira da bi kandidata mogli potražiti izvan svijeta politike, možda u pravosuđu ili nekog visokog dužnosnika.

Najlakše rješenje bilo bi kada bi dosadašnji predsjednik Sergio Mattarella prihvatio drugi mandat.

Mattarella (80) to za sada ne želi, ali je u srijedu dobio najviše glasova, 125, što sugerira da se mnogi zastupnici nadaju da bi se mogao predomisliti.

U medijima se uz Draghija kao kandidati spominju i bivši predsjednik donjeg doma parlamenta Pier Ferdinando Casini, bivši premijer Giuliano Amato i predsjednica Senata Elisabetta Casellati.

Među nestranačkim dužnosnicima redovito se spominju ministrica pravosuđa Marta Cartabia, prva predsjednica Ustavnog suda, i  Elisabetta Belloni, diplomatkinja koja je na čelu tajnih službi.

(Hina)

Možda ste propustili...

VRIJEDNA POTPORA EUROPSKE UNIJE DO 2027.

Dvije milijarde pomoći i zajmovi zapadnom Balkanu

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

GRADONAČELNIK ODESE GENNADY TRUKHANOV:

U ruskom napadu na Odesu poginule tri osobe

Najčitanije iz rubrike