Sport
U PEKINGU ZA DESETAK DANA POČINJU 24. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Tribine neće zjapiti prazne, ali na njih mogu samo Kinezi
Objavljeno 25. siječnja, 2022.

Za desetak dana u Pekingu počinju 24. Zimske olimpijske igre. Glavni grad Kine prvi je u povijesti koji će biti domaćin i ljetnih (2008.) i zimskih Igara, a drugi čije će domaćinstvo proteći pod posebnim epidemiološkim uvjetima zbog pošasti koronavirusa koja još uvijek koči cijeli svijet.



Ipak, za razliku od Tokija i Ljetnih olimpijskih igara prošle godine, tijekom nešto više do dvotjednih natjecanja (od 4. do 20. veljače) više od 2800 sportaša iz 90 zemalja borit će se za 109 kompleta medalja u 15 disciplina i sedam sportova i to pred gledateljima. Neće tribine na sportskim borilištima zjapiti prazne, kao što je to bilo prošlog ljeta u Tokiju, ali to ne znači da će ljubitelji sporta uživo moći pratiti najveći zimski sportski događaj. Odnosno, bar ne oni izvan Kine jer domaćin je odlučio prodavati ulaznice isključivo svojim građanima, i to onima koji će ispuniti stroge epidemiološke mjere. Te stroge mjere moraju proći i sportaši, za koje su organizatori ipak malo ublažili uvjete. No, samo kriterije na PCR testiranju, ali svi će i dalje unutar 96 sati od polaska u Kinu morati imati dva negativna testa. Hoće li iznimno strogi kriteriji koje Kina i inače ima pomoći da se natjecanja koliko-toliko normalno održe ili će COVID-19 diktirati nastupe kao što trenutačno čini na Europskom rukometnom prvenstvu nemoguće je prognozirati. Ipak, za sada ohrabruje podatak kako od sportaša koji su već pristigli u Kinu nema zaraženih te se samo možemo nadati kako će se ista situacija nastaviti i sljedećih gotovo mjesec dana.

Pandemija je promijenila i tradicionalno nošenje olimpijske baklje, čija će ruta i trajanje biti drastično smanjeni. Trajat će samo tri dana, od 2. do 4. veljače, nosit će je samo 1200 osoba, cijepljenih i pomno testiranih, a uživo će je također moći vidjeti samo odabrani. Ipak, organizatori uvjeravaju kako to neće narušiti spektakl. Najavljuju raskošnu svečanost otvorenja na pekinškom stadionu Ptičje gnijezdo, koji je bio glavna pozornica i Ljetnih igara prije nepunih 14 godina. Procjenjuje se kako će Kineze ZOI stajati 3,45 milijardi eura, neusporedivo manje od LJOI-ja 2008. (38), ali i ZOI-ja, koliko je Rusija platila svoje domaćinstvo u Sočiju 2014. (44).

Rusi su i uoči ovih Igara bili pod prijetnjom zabrane nastupa, zbog neprovođenja adekvatnih antidoping mjera, no smjet će nastupiti, ali ne kao Rusija, nego kao Ruski olimpijski odbor. Nakon što je zbog koronavirusa donesena odluka kako hokejaši iz najjače svjetske lige NHL-a ipak neće nastupiti, taj će sport, koji uvijek privuče golemo zanimanje ipak biti nešto osiromašen, a prvi favoriti za obranu zlata trebali bi biti baš Rusi. No, iako je hokej jedna od perjanica ZOI-ja, tek je jedan od sportova koji će nas u veljači u većoj ili manjoj mjeri prikovati uz TV ekrane.



Goran Roguljić
Panda maskota
Velika panda Bing Dwen Dwen službena je maskota ZOI-ja u Pekingu. “Bing” znači led, a simbolizira i čistoću te snagu, dok “Dwen Dwen” predstavlja djecu. Prema organizatorima maskota utjelovljuje snagu i volju sportaša te će pridonijeti promociji olimpijskog duha.

U Pekingu 11 hrvatskih sportaša
Na ZOI-ju u Pekingu Hrvatsku će predstavljati 11 sportašica i sportaša. To su alpski skijaši Zrinka Ljutić, Leona Popović, Andrea Komšić, Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega, koji će svi nastupiti u veleslalomu i slalomu, osim Vidovića, koji će samo u slalomu. Nastupit će i troje nordijskih skijaša Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić. Trkačice će se boriti u sprintu slobodnim načinom, 10 km klasičnim načinom, u ekipnom sprintu, Malec još i na 30 km slobodnim načinom s grupnim startom, a Skender će se utrkivati u sprintu slobodnim načinom, na 15 km klasičnim načinom i u ski maratonu - 50 km slobodnim načinom s grupnim startom. Snowboardašica Lea Jugovac nastupit će u disciplinama Big Air i Slopestyle, a naša predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama bit će Valentina Aščić na 500 i 1500 m. Na listi čekanja ostali su biatlonac Krešimir Crnković te bob posada u dvosjedu i četverosjedu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike